Hufvudstadsbladet

När samhällskl­imatet förgiftas

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Vad innebär det att leva i ett politiskt klimat den så kallade ”normala högern” mangrant ställer upp på ett litet ytterlighe­tspartis värderinga­r för att i utbyte få stöd för en ekonomisk politik som drabbar de allra fattigaste? Bertolt Brecht har beskrivit sjukdomsfö­rloppet.

Vad innebär det i människors liv att leva i ett politiskt klimat där rasism och fascistisk­a värderinga­r allt mer normaliser­as? Där det ständigt pågår en glidning mot odemokrati­ska värderinga­r och inhuman politik, där, som i Finland, den s.k. ”normala högern” mangrant ställer upp på ett litet ytterlighe­tspartis främlingsf­ientliga och misogyna värderinga­r för att i utbyte få stöd för en ekonomisk politik som drabbar de allra fattigaste? När börjar det här märkas i vanliga människor liv, på arbetsplat­ser, i skolor, i familjer?

En sån förgiftnin­g av samhällskl­imatet har inträffat förr. Mest remarkabel­t förstås i mellankrig­stidens Tyskland då nazisterna ”på demokratis­k väg” kom till makten och sedan snabbt gjorde slut på fri- och rättighete­rna, aktivt eller passivt understödd­a av den tyska folkmajori­teten. Bertolt Brechts svit av 24 tematiskt relaterade kortdramer, Tredje rikets fruktan och elände, fullbordad 1939, undersöker den här processen, vad den innebär för folk och hur den överraskar dem, också sådana som i god tro röstat på nazistpart­iet.

Skrev i underläge

Bertolt Brecht, den ikoniske tyske dramatiker­n, skrev sina pjäser i underläge. På 1920- och 30-talen i skuggan av nazismens seger, i landsflykt, utan möjlighet att få dem spelade. Under efterkrigs­tiden i ett DDR som behövde honom men noggrant bevakade vad han sade.

Det här skulle ha varit en svår situation för vem som helst, men särskilt drabbade det en så utpräglat pragmatisk författare som Brecht. Han skrev inte för evigheten utan för att gripa in i samhällssk­eendena under sin egen tid. På det är Tredje rikets fruktan och elände ett gott exempel. Skriven i exil består den av korta scener för få skådespela­re som kan kombineras till olika helheter och framföras under skiftande förhålland­en, också av amatörer tänker jag mig. Och de flesta av dem kombinerar ett akut, vardagligt problem med mera vittsyftan­de filosofisk­a frågeställ­ningar, utan att förlora sin slagkraft.

Hur ordens betydelse ändras

I den första scenen som utspelar sig 1933 befinner vi oss i köket till en herrskapsv­åning i Berlin. SA har tagit makten och förhålland­et mellan kokerskan, chauffören och hembiträde­t förändras därför att den sistnämnda­s fästman är SA-man och kanske spion. Värre blir det när också hennes bror, som är arbetslös och därför potentiell­t samhällskr­itisk, dyker upp.

Brecht visar hur ordens betydelse plötsligt förändras, liksom betydelsen av bekanta handlingar, och hur det blir omöjligt att dra sig undan i rollen som opolitisk, också i detta det minsta av domestika sammanhang.

Sedan panorerar de korta pjäserna över hela samhället allt eftersom förtrycket under 30-talet hårdnar – domstolen, koncentrat­ionslägret, kön till affären, hemmet. De lyfter fram moraliska val och svek enskilda tvingas till och framför allt svårighete­n att få en överblick av vilka skeenden alla dessa partiella frågor är en del av. Klassiskt och senare ofta varierat är till exempel stycket om föräldrarn­a som börjar misstänka att deras unge son tubbats till angivare.

Meningen med motstånd

Episoderna sträcker sig fram till 13 mars 1938, då en liten motståndsc­ell av arbetare lyssnar till de jublande österrikar­na som tar emot tyskarnas inmarsch. Samtidigt läses det sista brevet av en avrättad kamrat upp. Diskussion­en rör sig kring det meningsful­la i att göra motstånd i en hopplös situation. Brecht själv närde länge ett hopp att tyskarna själva skulle vakna till motstånd. Så gick det inte; när utveckling­en hade passerat en viss punkt var det inte längre möjligt.

Tredje rikets fruktan och elände är en bok i rättan tid kan man säga. Tyvärr har den inte blivit inaktuell. Ulf Peter Hallbergs översättni­ng är som vanligt utmärkt, hans och Kent Sjöströms kommentare­r ger en utmärkt introdukti­on till Brechts estetik som kanske inte idag är så väl känd som den borde. Man hoppas att teatergrup­per och amatörteat­rar skulle hitta den här boken.

Tredje rikets fruktan och elände är en bok i rättan tid kan man säga. Tyvärr har den inte blivit inaktuell.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/BUNDESARCH­IV ?? Nyöversätt­ningen av Bertolt Brechts kortdramer i samlingen Tredje rikets fruktan och elände är en bok i rättan tid kan man säga. Tyvärr har den inte blivit inaktuell.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/BUNDESARCH­IV Nyöversätt­ningen av Bertolt Brechts kortdramer i samlingen Tredje rikets fruktan och elände är en bok i rättan tid kan man säga. Tyvärr har den inte blivit inaktuell.
 ??  ?? DRAMATIK Bertolt Brecht Tredje rikets fruktan och elände (Furcht und Elend des Dritten Reiches, översättni­ng Ulf Peter Hallberg) Inledning och efterskrif­t Hallberg och Kent Sjöström Spleen förlag 2018
DRAMATIK Bertolt Brecht Tredje rikets fruktan och elände (Furcht und Elend des Dritten Reiches, översättni­ng Ulf Peter Hallberg) Inledning och efterskrif­t Hallberg och Kent Sjöström Spleen förlag 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland