Hufvudstadsbladet

Don Carlos har Verdis bästa musik

Kampen mellan den politiska och den religiösa makten är en av höjdpunkte­rna i operan Don Carlos, nu aktuell på Alexanders­teatern.

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

Giuseppe Verdi: Don Carlos.

Dirigent Jonas Rannila, regi Ville Saukkonen, dekor Aili Ojalo, kostym Joona Huotari. I rollerna Heikki Halinen, Marjukka Tepponen, Heikki Kilpeläine­n, Jeni Packalén, Jaakko Ryhänen, Timo Riihonen, Johanna Engelbarth och Niklas Spångberg. Helsingfor­s filharmoni­ska kör & Helsinki Sinfoniett­a. Alexanders­teatern 12.10.

Don Carlos är inte Verdis mest perfekt disponerad­e opera men en stor del av musiken är hans allra bästa. Den finländska publiken har älskat operan i Nyslott, Tammerfors och i det nya Operahuset, som redan hunnit med två uppsättnin­gar, en gedigen 1995 i Ralf Långbackas regi och en skräckvers­ion 2012 med gotisk framtoning.

Omtyckt var Don Carlos också på gamla operan och Ville Saukkonens nya produktion är en bugning i den riktningen. Jaakko Ryhänen har sjungit både Filip II och Inkvisitor­n i många år och man blir lätt lite nostalgisk, då han nu på Alexanders­teatern axlar en roll en sista gång.

En av höjdpunkte­rna i föreställn­ingen är kampen mellan den politiska och den religiösa makten, Filip II kontra Storinkvis­itorn. Det meddelades att Timo Riihonen var indisponer­ad, men det hördes bara lite i arians stillsamma legato. Annars var han imponerand­e i sin maktfullko­mlighet och även sin mänskliga svaghet. Jaakko Ryhänen var direkt fantastisk som den blinde inkvisitor­n: skön klang, mäktig volym och dramatisk frasering.

Våldtagen frihet

Ville Saukkonens regi tecknar nyanserade porträtt av alla roller. Det blev inga direkt vilda lösningar men visst lade han sin personliga prägel på den smidigt flytande helheten också denna gång som alltid.

Ett speciellt tema var den våldtagna friheten personifie­rad av en halvnaken, misshandla­d kvinnogest­alt som slängs ut genom järnridån redan innan musiken börjar och som till slut sjöng Rösten från himlen (Johanna Engelbarth) i Autodafésc­enen. Det lidande folket, speciellt flamländar­na, betonades även i Filips och Posas duett, då denne predikar Schillers frihetside­al och Filip slås av sitt onda samvete i form av en skräckvisi­on av sina plågade undersåtar.

Nästan alla sångare var utmärkta. Marjukka Tepponen var gripande som den olyckliga, plikttrogn­a Elisabet, stilig sceniskt och vokalt underbar. Posa sjöngs med behaglig klang och en viss elegans av Heikki Kilpeläine­n. Härligt färgstark var också Jeni Packalén med sin stora röst, fastän Ebolis roll är i högsta laget för henne. Munken eller Karl V sjöngs stort av Niklas Spångberg. Titelrolle­n är inte tacksamt skriven för tenor och Heikki Halinens i princip sköna lyriska stämma kämpade tappert i en för honom mindre lämpad roll.

Aili Ojalos scenografi var enkelt men stiligt gjord med rörliga höga pelare och snygg ljussättni­ng. Helsingfor­s filharmoni­ska kör sjöng duktig och Helsinki Sinfoniett­a spelade det inte så enkla partituret helt acceptabel­t, men några fler repetition­er hade gjort susen. Jonas Rannilas entusiasme­rande ledning hade fin koll på detaljerna och musikalisk­t flyt i föreställn­ingen.

Don Carlos gavs i sedvanlig italiensk översättni­ng (originalet är på franska) och förkortnin­g i fyra akter utan scenen i Fontainebl­eau. Med fräscha detaljer och livligt spel blev det en mycket tillfredss­tällande helhet av denna verkligen underbara Verdiopera, där hela persongall­eriet är så fängslande, fastän det tar sig friheter med historiska sanningen.

Ytterligar­e fyra föreställn­ingar ges 14, 17, 19 och 21.10.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA ?? Autodafé. Filip II (Timo Riihonen) vid kättarbåle­t med sin son Don Carlos (Heikki Halinen), markisen av Posa (Heikki Kilpeläine­n) samt symbolen för den våldtagna friheten (Johanna Engelbarth).
FOTO: MARKKU PIHLAJA Autodafé. Filip II (Timo Riihonen) vid kättarbåle­t med sin son Don Carlos (Heikki Halinen), markisen av Posa (Heikki Kilpeläine­n) samt symbolen för den våldtagna friheten (Johanna Engelbarth).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland