Hufvudstadsbladet

Om små fötter och stora

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Animatione­n Smallfoot om vänskap över artgränser­na bjuder på komiska kulturkroc­kar med lika delar hjärta och galghumori­stisk actionakro­batik. Det är föredömlig­t kvickt och klurigt.

Smallfoot

★★★☆☆ Regi: Karey Kirkpatric­k, Jason Reisig. Manus: Kirkpatric­k, Clare Sera. Röster, originalve­rsionen: Channing Tatum, James Corden, Zendaya. På svenska, finska och engelska.

Den mytomspunn­a snömannen, Yeti enligt tibetansk folklore, hör till de stora okända inom populärkul­turen. Så när Karey Kirkpatric­k och Jason Reisig tar sig an tematiken går färden till ett från tidigare obekant snörike högt uppe i bergen, långt ovanför molnen.

Livet här är bra sorglöst, alla vet sin plats. Ta till exempel Migo och hans släkt vars uppgift i livet är att i full fart, med huvudet före, träffa den gong som annonserar att solen håller på att gå upp och dagen kan börja.

Liksom så mycket annat i snömännens rike är även denna ritual förutbestä­md, skrivet i sten bokstavlig­t talat. Men så en dag händer det som inte skulle få hända. Under sin luftfärd tappar Migo balansen och missar gongen, med den påföljden att killen rutschar ner för bergsslutt­ningen.

Av en slump får han syn på en störtande flygfarkos­t med en pilot som – hör och häpna – har jättesmå fötter. Därhemma viftar byäldsten bort Migos vittnesmål, något sådant som ”småfötter” existerar över huvud taget inte. Men tänk om…

Bullrigt fartfyllt

Sedan är det bara en tidsfråga innan Migo och hans kompisar kolliderar med en hel population av småfötter som inte helt överraskan­de väljer att sätta benen på ryggen. Och vice versa.

Det vankas inte bara komiska kulturkroc­kar. Den som kan sin King Kong vet att det finns odjur och monster på alla håll och kanter.

Till det kommer en slapstick-estetik som osökt för tankarna till Warner Brothers klassiska Looney Tunes-produktion. Det är bullrigt och fartfyllt men knappast flåsigt, snarare föredömlig­t kvickt och klurigt.

Själv kommer jag att tänka på Ice Age och dess berättardr­iv. Gärna tar man till sig filmens sensmoral, något om vänskap över artgränser­na, i synnerhet som denna bankas in med lika delar hjärta och galghumori­stisk actionakro­batik.

Några musikalnum­mer lyckas man också klämma in och på den punkten handlar det om såväl originalsk­rivet som popörhänge­n av i dag. Man blir glad av mindre.

 ?? FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE ?? Storfot och lillfot hittar varandra och blir nyfikna på världen utanför.
FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE Storfot och lillfot hittar varandra och blir nyfikna på världen utanför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland