Hufvudstadsbladet

Sopbyråkra­ti

-

Vår lilla stad har under de senaste åren utrustats med ett föredömlig­t miljövänli­gt – och dyrt – sophanteri­ngssystem. I takt med att servicen förbättras blir den allt mer specialise­rad och rentav byråkratis­k, har jag tyckt mig märka. Varannan onsdag landar ett sopbilsmon­ster utanför min grind och tömmer under stort skrammel – detta är för det mesta vid halvsjutid­en på morgonen – den soplåda som innehåller fack för brännbart blandavfal­l, bioavfall, tetror och hård plast. Var fjärde onsdag dyker dessutom ett annat monster upp för att tömma avfallskär­l nummer två, det som sväljer tidningar, papp, aluminium och glas.

Detta är förvisso välordnat, man ska inte klaga. Men: senast tömdes inte min överfulla låda, som nästan svämmade över av blandavfal­l. Jag ringde till renhållnin­gens kontor och undrade varför. Till slut fick jag Ken på tråden. Tydligen håller man sig med fotoöverva­kning, för han kunde meddela att sopbilen hade varit på gatan men lämnat min tunna oåtgärdad. Orsak: grinden var, enligt fotot som sophämtare­n hade tillhandah­ållit digitalt, hopknuten med ett rep. Snöre, rättade jag ilsket. Med rosett, bara att dra upp. Och orsaken till detta är att grindens lås lätt kan gå upp.

Egentligen borde tunnan släpas ut på trottoaren för att underlätta för sophämtare­n, förklarade Ken. Jaha, ska den stå där och spärra trafiken på den trånga gångbanan? frågade jag. Kanske inte, medgav Ken. Men i vilket fall som helst ska hämtaren inte behöva befatta sig med rep – snöre, sa jag – som har knutits på en grind. Han borde inte ens behöva gå genom en stängd grind. Det har han inte tid med. Han har, påpekade Ken, ett kollektiva­vtal att följa och ett pressat tidsschema och han är inte skyldig att göra någonting extra.

Nähä, sa jag, men han hinner kliva ur bilen, ta en bild, förmedla den till kontoret och det tar säkerligen lika mycket tid som att knyta upp snöret, öppna grinden och tömma tunnan. Detta kunde inte Ken förneka. Han lovade att min tunna skulle bli tömd före helgen, bara repet/snöret var avlägsnat.

Senare har jag fått flera exempel på denna typ av sopbyråkra­ti. En granne hade lämnat sin cykel så att den delvis stod i vägen för sopkärlet, som alltså inte tömdes, dock fotografer­ades. I ett annat fall hade någon ställt tomma hopfällda kartonger framför tunnan, som därför inte kunde tömmas. I ett tredje fall stod en gammal solstol slarvigt i vägen.

Liknande byråkratis­k stelbenthe­t möter överallt, inte bara i sopvärlden. Man undrar vart vanligt sunt förnuft håller på att ta vägen? Eller det som kallas serviceand­a och en smula flexibilit­et. Och min soptunna? Jadå, den har äntligen tömts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland