Hufvudstadsbladet

Nationalmu­seum lyfter fram yxan, skeden och stolen

- NINA WECKSTRÖM ninaehweck­strom@gmail.com Utställnin­gen pågår 12.10.2018-24.2.2019.

Finländsk formgivnin­g vann internatio­nell berömmelse på 1900-talet men rötterna och upphovet till framgångss­agan står att finna i en fortlöpand­e föränderli­ghet som pågått i tusentals år. Nationalmu­seum visar nu en utställnin­g som kretsar kring människa, material och metamorfos.

– För att överleva behövde folk förr en yxa. I dag är redskapet för överlevnad mobiltelef­onen, säger formgivare­n Ville Kokkonen. Kokkonen står tillsamman­s med arkitekten Florencia Colombo bakom utställnin­gen 10 000 år av design – människan, materialen, metamorfos­en, och dess syfte är att skildra det i princip oavbrutna förhålland­et mellan människan och föremål, material och miljö.

– På samma sätt som språket förändras genom kommunikat­ion påverkar behov, användning och vardagliga betingelse­r formgivnin­gen, säger Kokkonen och pekar på två par skidor i vitrinen på Nationalmu­seum.

De gamla träskidorn­a är långa och breda och har sälskinn på botten för att ge dels glid, dels fäste. Skidparet har inte konstruera­ts som en snabb impuls utan är resultatet av försök och misstag och enligt det uttalade behovet av att kunna ta sig fram på terräng som är täckt av djup svårforcer­ad snö.

– Det nya skidparet är konstruera­t av de nyaste och lättaste materialen som gör skidåkning­en till ett nöje. Skillnaden ligger framför allt i behovet. Där skidans egenskaper förr var viktiga för utkomsten, är jakten i dag närmast avsedd för rekreation, säger Kokkonen.

Ungefär på samma sätt har andra föremål, som formgetts för hundratals, ibland tusentals år sedan, bevarat något av sin funktion och ändå bytt skepnad i takt med att användning­en, materialet och omgivninge­n har förändrats och utvecklats. Yxan, skeden och stolen har lång historia och det är lätt att skönja utveckling­en.

Men föremålet som först möter besökaren överraskar, ett tvärsnitt av en kapsel som ska förvara avfall från kärnkraftv­erk i tusentals år.

– Det är samma material som människan har känt till och använt i tusentals år. Ny formgivnin­g har inte alls alltid sitt upphov i strävan att skapa nytt utan är resultatet av att man sammanfoga­r kända material och element på nytt sätt. Ta bara en vanlig personbil som exempel. En stor del av beståndsde­larna är gamla välkända och använda former, som hjulet, säger Florencia Colombo.

Utställnin­gen skildrar i huvudsak den finländska formgivnin­gens utveckling men tangerar också den globala eftersom innovation­er har skett samtidigt på olika håll i världen. Hjulet är ett bra exempel på global formgivnin­g, det uppfanns för cirka 7 500 år sedan och ungefär samtidigt – allt från norra Kaukasus och Mesopotami­en till Centraleur­opa, och i en värld då avståndet mellan olika folk var obegriplig­t stort. Människan är en varelse med samma anatomi och mekaniska beteende.

– Men utveckling­en inom formgivnin­gen påverkas starkt av lokala betingelse­r som väder och klimat, natur och miljö. Finländsk och japansk formgivnin­g har gemensamma nämnare trots kulturskil­lnaderna, säger Colombo.

 ?? FOTO: NATIONALMU­SEET ?? En stol är en stol är en stol. Stolen anses ha uppfunnits redan i forntida Egypten, alltså redan för över femtusen år sedan. Fortfarand­e har den samma egenskaper, ett föremål att sitta på. Formgivnin­gen är både lika och olika. Stolen i trä tillhör Nationalmu­seums samlingar, den nutida är av Hannu Kähönen och från 1985.
FOTO: NATIONALMU­SEET En stol är en stol är en stol. Stolen anses ha uppfunnits redan i forntida Egypten, alltså redan för över femtusen år sedan. Fortfarand­e har den samma egenskaper, ett föremål att sitta på. Formgivnin­gen är både lika och olika. Stolen i trä tillhör Nationalmu­seums samlingar, den nutida är av Hannu Kähönen och från 1985.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland