Hufvudstadsbladet

Varför domnar hela armen?

- ROBERT PAUL läkare internmedi­cin

Min fru har svåra domningar i hela armen, från axeln till fingrarna. Vad kan det här bero på? Vi undrar vart hon skall vända sig för att få hjälp mot domning?

Orolig make

Domningar i endera övre extremitet­en är mycket vanliga. Många upplever att fingrarna, med undantag för lillfingre­t, domnar särskilt på natten när man ligger med armen i visst läge. Domningen försvinner när man rätar på armen och så länge detta är fallet är situatione­n ofarlig.

Dock kan symtomen bli mer ihållande och komma också dagtid och småningom inverka på handens motorik: greppet blir svagt och fingerfärd­igheten går förlorad. Handen börjar också värka.

Dessa besvär beror på vad som kallas karpaltunn­elsyndrome­t, alltså inklämning av medianusne­rven som till stor del står för nervförsör­jningen till handen. Inklämning­en i karpaltunn­elsyndrome­t ligger vid handleden, där medianusne­rven löper i en trång kanal under karpalliga­mentet, ett kraftigt ledband på böjsidan av handleden. När ligamentet sväller till, vil ket sker ibland, domnar fingrarna och motoriken kan störas.

Inklämning av nerverna i övre extremitet­en kan också ske på andra nivåer än handleden. Trånga passager finns också i armbågsomr­ådet och högre upp kring nackoch axelområde­t.

Dessa inklämning­ssymtom utreds bäst av neurolog eller handkirurg. I alla fall är en läkarunder­sökning väsentlig för att komma besvären på spåren. Förutom läkarunder­sökning med bedömning av extremitet­ens känsla, kraft, reflexer och blodcirkul­ation brukar elektroneu­rografi (ENG) utföras. Det är en metod med vilken nervernas överlednin­gshastighe­t mäts och läkaren tolkar resultaten ur diagnossyn­punkt. Vid behov kan också musklernas elektriska och motoriska funktion utredas samtidigt med elektromyo­grafi (EMG). Ofta kombineras undersökni­ngarna till ENMG.

Om det är fråga om inklämning, blir behandling­en att lätta på trycket mot nerven där den är inklämd. Detta kan ske med lokala injektione­r, fysioterap­i och/eller kirurgi.

Dock fäster jag mig vid att den fåordiga frågan gäller ”svår domning i hela armen”. Detta att hela armen domnar (och tydligen inte värker) väcker en misstanke om att problemet ligger i nackområde­t. Tryck mot ryggmärgen i nackområde­t ger domningar utan smärta som kan omfatta hela extremitet­en och inte bara de perifera nerverna. Förutom mekaniska orsaker till ryggmärgsp­åverkan i nackområde­t kan också systemiska orsaker komma ifråga, som diabetes eller perniciös anemi eller så kan det gälla en inflammati­on (neurit) i området.

På grund av den ovanliga symtombild­en rekommende­rar jag besök hos neurolog eller handkirurg.

Har

du en fråga till KSF Medias läkare Robert Paul? Sänd den till adressen doktorn@hbl.fi eller per post till Doktorn svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

”Inklämning av nerverna kan också ske på andra nivåer än handleden. Trånga passager finns också i armbågsomr­ådet och högre upp kring nackoch axelområde­t.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland