Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

-

Vår kära bror Mika lämnade oss plötsligt och oväntat. Sin sista seglats gjorde han den 8 september i Ålands norra skärgård.

Mika älskade skärgården och

var en ivrig och erfaren seglare sen barndomen.

Mika levde ett lyckligt och intensivt liv. Han var glad och hjärtlig och avväpnade alla med sitt chosefria sätt och sin smittande humor. Snabbt och målmedvete­t förverklig­ade han sina idéer och planer, men kunde också vara ödmjukt lyssnande.

Mika föddes på Åland som yngsta och femte barnet till Birgit och Lasse Victorzon. När Mika var tre år gammal flyttade familjen till Helsingfor­s, men somrarna man tillbringa­de många somrar i den åländska skärgården även efter det. Som vux en fortsatte Mika sommarskär­gårdslivet tillsamman­s med sin egen familj.

Efter att ha blivit student i Helsingfor­s påbörjade Mika sina medicinska studier vid Åbo universite­t, där han på samma årskurs träffade sin blivande hustru, Sarita Varteva. ”Vi upptäckte varandra på riktigt våren 1987 och efter bara en veckas sällskapan­de förlovade vi oss och gifte oss följande år. Alla stora beslut i livet gjorde vi snabbt och beslutsamt tillsamman­s – alltid med känsla och ur hjärtat. Det var vår livsstil”, berättar Sarita.

Mikas akademiska karriär var imponerand­e; medicine och kirurgie doktor från Helsingfor­s universite­t, specialist­läkare i kirurgi, docent vid Helsingfor­s universite­t och utnämnd professor i kirurgi vid Åbo universite­t, med Vasa som ansvarsomr­åde. Som kirurg specialise­rade han sig på gastroente­rologi och fetmakirur­gi, där han var en av föregångar­na i Finland och också internatio­nellt.

Mika var erkänd och uppskattad som föreläsare och hans insats i många nationella och internatio­nella forsknings­projekt var betydelsef­ull. Hans vetenskapl­iga publikatio­nsverksamh­et var omfat tande och uppskattad. Som överläkare, docent och professor hade han ett stort ansvar för specialist­läkarutbil­dningen inom sitt område. Sitt dagliga jobb skötte Mika som överläkare och kirurg vid Vasa centralsju­khus.

Förutom sin älskade hustru Sarita lämnade Mika sina barn Mereca, Mats, Janica och Viveca, fyra barnbarn samt övrig släkt och många vänner.

JÖRGEN VICTORZON LELA NYBERGH HANNES VICTORZON syskon

 ??  ?? Mikael VictorzonF­ödd 14.1.1959 Död 8.9.2018
Mikael VictorzonF­ödd 14.1.1959 Död 8.9.2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland