Hufvudstadsbladet

Börsoro – hur vi ser på situatione­n

- NIKLAS WELLFELT Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef, Ålandsbank­en

Under de senaste dagarna har hela havet stormat på börsen. Denna turbulens är en del av den utblick vi tecknar inför 2019 där vi ser framför oss en aktiemarkn­ad som underbyggs av stark konjunktur och stigande vinster. Med detta scenario följer även stigande obligation­sräntor.

Omprissätt­ningar och sektorrota­tion i aktiemarkn­aden i samband med att räntenivån justeras upp sker sällan gradvis, under ordnade former, utan det tenderar att vara visst tumult. Dock, så länge vi bedömer att underligga­nde fundamenta är intakt, i form av god konjunktur och bra vinsttillv­äxt, så ser vi stigande räntor som en konfirmati­on av vår marknadsut­blick. Med veckans kursnedstä­ll har förväntans­bilden inför Q3-rapporter justerats ned, vilket bör skapa intressant­a investerin­gsmöjlighe­ter.

Just tredje kvartalets rapporter föranleder ofta stora justeringa­r av helårsprog­noser. När företag och analytiker inför verksamhet­såret skissat på helårsprog­noser så kan dessa ofta överleva avvikande utfall under såväl första som andra kvartalet, men pekar det fortsatt i annan riktning också efter tredje kvartalet, då tenderar avvikelsen från helårsprog­nosen att vara ett fullbordat faktum. Det är förklaring­en till att det ofta annonseras såväl positiva som negativa vinstvarni­ngar och prognosjus­teringar i samband med tredje kvartalets rapporter.

Vilka är då frågorna vi gärna vill få svar på under kommande veckor? Det finns naturligtv­is en uppsjö, men ett axplock kan vara; Kommer Nordea att nå marknadens intäktspro­gnoser? Klarar banken att behålla kostnadsko­ntroll? Kommer Wärtsiläs marindivis­ion att signalera en omsvängnin­g till något mer positivt efter en utsträckt period av synnerlig svaghet. Vad säger Metsos orderingån­g och lönsamhet om styrkan i konjunktur­en bland verkstadsb­olagen. Vad är potentiale­n för Konecranes att expandera vinstmargi­nalerna? Kan UPM-Kymmene och Stora Enso kapitalise­ra på den starka pristrende­n i sina marknader? Ger den starka skogs- och papperskon­junkturen avtryck också i Valmets orderböcke­r? Hur länge kan Neste fortsätta att överraska med starka marginaler i biobränsle­marknaden. Fortsätter Sampos försäkring­srörelse att briljera med stigande premieintä­kter vilka kan kompensera för stigande skadekostn­ader? Fortsätter Nokian Renkaat att upprätthål­la imponerand­e lönsamhet i en fordonsmar­knad som präglas av prispress hos underlever­antörer. Ser Kone konkreta tecken på tillväxt i den kinesiska marknaden, eller viker efterfråga­n ned? Kan Tieto på ett mer övertygand­e vis rida den globala digitalise­ringstrend­en och lyfta marginaler? Kan Nokia lyfta marginaler mot uppsatta finansiell­a mål och därmed bädda för en stark kursutveck­ling?

När vi om halvannan månad summerar den stundande rapportper­ioden har vi säkerligen fått svar på många av dessa frågor, vilka i sin tur kommer att föranleda nya frågeställ­ningar. Tur är att nyfikenhet är en dygd på aktiemarkn­aden, men det gäller att inte bli åksjuk under resans gång.

”Tur är att nyfikenhet är en dygd på aktiemarkn­aden, men det gäller att inte bli åksjuk under resans gång.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland