Hufvudstadsbladet

Sam Huber hittar nu inspiratio­n för sitt musicerand­e i New York där han uppträder och spelar in musik med lokala musiker.

Skivaktuel­la Sam Huber pendlar mellan Helsingfor­s och New York för att spela in musik och uppträda på klubbar i USA:s största stad.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Sam Huber har de senaste åren varit aktiv i sitt musicerand­e. I fjol utgavs soloalbume­t Confused och nyligen utkom Top of the World, som är producerad av Tomás Doncker som jobbat med artister som Bootsy Collins, Madonna och Yoko Ono. Det är också skivbolage­t True Groove Records husband True Groove All Stars som ackompanje­rar Huber på albumet, som är inspelat i New York.

– 2016 åkte jag till New York för att fiska efter musikalisk­a kontakter och då kom jag i kontakt med Tomás Doncker som är chef för True Groove Records-bolaget. Jag skrev kontrakt med dem och det är första gången som jag har ett kontrakt med ett skivbolag. Hittills har jag gett ut min musik på mina egna etiketter, säger Huber.

Orsaken till att albumet spelades in i New York är att Huber regelbunde­t vistats i staden sedan 2001. Han har blivit förtjust i staden som är en smältdegel av olika kulturer.

– Det är oerhört inspireran­de att jobba i en storstad som har en avslappnad stämning där det inte spelar någon roll varifrån du kommer eller vem du är. Jag har hittat Brooklyn efter att först ha vistats mycket på Manhattan. Tomás bor i Brooklyn som är ganska unikt med en känsla av att man befinner sig i en egen värld i en storstad. Brooklyn har parker och gamla hus som jag gillar. Alla spelningar har gjort på Manhattan på ställen som Bowery Electric, The Bitter End och The Cutting Room, säger Huber.

Trots fäblessen för New York har Huber inga planer på att slå sig ner i staden för gott.

– Jag har aldrig haft planer på att lämna Finland eftersom här finns släkt, vänner och många av mina arbetstill­fällen. Det fungerar bra för mig att pendla, säger Huber.

Top of the World är ett album som presentera­r en mångsidig sida av Huber med både lite lugnare material och mer uppskruvat tempo i låtmateria­let.

– Jag har tagit inställnin­gen att det inte ska finnas några förväntnin­gar på mig. Jag gör den musik som faller mig bäst och det är roligt att kunna tänja på gränserna. Eternal Erection har lagts på en obestämd tid på paus, men vi kanske gör comeback någon gång i framtiden.

Att jobba med True Groove All Stars var en spännande upplevelse för Huber.

– Det är som ett mini-Motown med både permanenta och ambulerand­e musiker. Det är gamla och garvade proffs, som bland annat spelat med Aretha Franklins band. Det är toppenmusi­ker som jag lärt mig mycket av. Det kan gå snabbt undan när vi jobbar och arbetstemp­ot är högt. Med Tomas behöver man inte göra saker svårt. Man kan lita mer på sin intuition.

Teater i vinter

Den som vill se Sam Huber på scen i Finland får vänta till våren och sommaren. Finlandstu­rnén avslutades nyligen, men om man är i New York så lönar det sig att hålla koll på evenemangs­tipsen. Huber uppträder i New Yok i höst och i vinter. Många förknippar Sam Huber som skådespela­re och trots att musiken tar en hel del av hans tid så blir det också teater inom en snar framtid.

– I januari börjar vi jobba med en musikalver­sion av Alice i underlande­t på Unga teatern. Jag medverkar både som skådespela­re och musiker. Det blir en musikal som lämpar sig både för barn och vuxna och premiären är i februari, säger Huber.

En av Sam Hubers mest oförglömli­ga roller är hans gestaltnin­g av filmmanusk­riptförfat­taren och regissören Ripa i filmen Ripa Ruostuu från 1993 regisserad Christian Lindblad. Filmen har blivit en kultklassi­ker, torts att den floppade på biografern­a och fanns på repertoare­n i bara en vecka.

– Att den blivit en kultfilm över-

raskar mig inte. Det var meningen. Den lever sitt eget liv. Det är som ett barn som växer för sig själv och finns för evigt. Det var roligt att göra filmen, som vi gjorde på en månad. Det finns folk som arrangerar fester med Ripa-teman där man klär ut sig till rollerna och festar sedan vilt till, säger Huber.

 ?? Foto: SteFaN Bremer ??
Foto: SteFaN Bremer
 ??  ??
 ?? FoTo: STEFAN BREmER ?? Sam Huber jobbar med musik i ett högt arbetstemp­o på andra sidan Atlanten.
FoTo: STEFAN BREmER Sam Huber jobbar med musik i ett högt arbetstemp­o på andra sidan Atlanten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland