Hufvudstadsbladet

Jag sade att de aldrig någonsin skulle låta mig ställa upp på någonting motsvarand­e igen.

Ari Huuselas första stora fajt mot väder och vind i den nya båten väntar. Senast han ställde upp i seglingskl­assikern Route du Rhum lovade han att aldrig göra det igen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN nyheter@hbl.fi

Ari Huusela efter att ha avverkat ensamsegla­tsen Route du Rhum första gången. I november kastar han loss igen och seglar 6 400 km.

För fyra år sedan blev flygkapten­en Ari Huusela den första nordbon att ta sig i mål i Route du Rhum, som seglas från Frankrike till Karibien i ett svep. Roligt var det inte.

– Det var inte frågan om segling – det var en överlevnad­skamp, säger Huusela.

Han överdriver inte. Då Route du Rhum ordnades för första gången 1978 omkom den franska seglaren Alain Colas. Det senaste dödsfallet inträffade 1996.

Huusela fick kämpa för allt vad tygen höll då han manövrerad­e sin 40 fot långa båt i stormväder. Nära målgången vid Guadeloupe var vindarna så jobbiga att han utmattad tog upp telefonen och ringde till en bekant i Finland.

– Jag sade att de aldrig någonsin skulle låta mig ställa upp på någonting motsvarand­e igen, säger Huusela, som korsade mållinjen efter 24 dagar.

Men det var tomt prat. Huusela är tillbaka med en ny, större båt och ställer siktet högre än tidigare. Han vill ta sig i mål på 14 dagar i sin 60 fot långa IMOCA-båt. De snabbaste IMOCA-båtarna korsar mållinjen efter ungefär elva dagar.

Huuselas stora mål är världsomse­glingen Vendée Globe som ordnas 2020. För att få delta i tävlingen måste han prestera i tävlingar som Route du Rhum. Totalt står fyra transatlan­tiska tävlingar på schemat inför Vendée Globe.

Pressad att prestera

Det finns också en annan faktor som ökar pressen: miljonsats­ningens huvudspons­or saknas fortfarand­e. Därför är det viktigt för Huusela att visa framfötter­na redan nu.

– Det är väldigt viktigt för mig att ta mig i mål torrskodd och visa trovärdigh­et.

Vad lärde du dig senast i Route du Rhum som du kan utnyttja nu? – Jag har sett hur stort evenemange­t är och känner till byråkratin, så jag hoppas kunna segla mer avslappnat. Förhoppnin­gsvis blir det inte lika tuffa stormar som senast …

Gammal är äldst

I år hör Huusela, som fyller 56 i oktober, till de äldre seglarna i IMOCA60-klassen. Han är också den enda i klassen som inte seglar som proffs. Presskonfe­rensen inför Route du Rhum fick ordnas på morgonkvis­ten eftersom Huusela skulle flyga till Tokyo samma dag.

Huuselas dotter tycker att han borde pensionera sig – men det går den hobbysegla­nde flygkapten­en inte med på. En hög ålder kan rentav vara till nytta inom seglingen.

– Den mentala biten är viktigare än fysiken. De som är över 50 år gamla tar sig oftare i mål än de som är yngre.

Huusela har lärt sig en del visdomar under sina levnadsår. Han vet vad man ska göra om det kniper och tuffa beslut väntar.

– Man måste äta någonting först, med blodsockre­t på rätt nivå tänker man klarare. Det gäller inte bara för seglingen utan för livet generellt.

Den mentala biten är viktigare än fysiken. De som är över 50 år gamla tar sig oftare i mål än de som är yngre.

Ari Huusela under Route du Rhum för fyra år sedan

 ??  ??
 ?? JARI SALO
FOTO: ?? Ari Huusela är van vid tuffa förhålland­en.■ Senaste gången i Route du Rhum pressades han till max.
JARI SALO FOTO: Ari Huusela är van vid tuffa förhålland­en.■ Senaste gången i Route du Rhum pressades han till max.
 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? Ari Huusela är snart 56 år gammal, men har inga planer på att sakta ner.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT Ari Huusela är snart 56 år gammal, men har inga planer på att sakta ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland