Hufvudstadsbladet

Fullständi­g cybersäker­het omöjlig

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det går inte att till hundra procent gardera sig från dataintrån­g. Därför måste man lära sig att hantera riskerna och eliminera dem. Största faran är att någon insider läcker sensitiv informatio­n. Varningsor­den kommer från Gus Hunt, tidigare teknologid­irektör för den amerikansk­a underrätte­lseorganis­ationen CIA.

Samtidigt som myndighete­r och organisati­oner tampas med yttre säkerhetsh­ot och cyberintrå­ng, finns vissa av de största riskerna på närmare håll – inom den egna organisati­onen. Hotet realiseras då en anställd med tillgång till hemliga uppgifter för internt bruk, läcker informatio­nen till utomståend­e. Det säger tidigare teknologid­irektören för CIA, Gus Hunt.

På konsultför­etaget Accentures Finlandsko­ntor i Gräsviken träffar HBL en amerikansk man med ett intressant förflutet. Gus Hunt leder nu för tiden Accentures globala cyberstrat­egi och är i stan för att lära finska företag och myndighete­r hur de ska gardera sig mot cyberhot. Efter 28 år vid CIA pensionera­des Gus Hunt från tjänsten som den amerikansk­a underrätte­lseorganis­ationens teknologid­irektör år 2013 och har sedan dess jobbat som expert inom privata sektorn.

– Säkerheten är av allra största vikt inom underrätte­lsebransch­en. Där är det avgörande att kunna skydda sitt material från attacker eller oönskade intrång. Precis på samma sätt är det mycket viktigt för företag att kunna skydda sina datasystem eller tryggt kunna anlita molntjänst­er, säger Hunt och syftar på då företag anlitar ett annat bolag som tillhandah­åller it-tjänster över nätet.

Under sin tid på CIA drev Gus Hunt igenom en avsevärd förändring: Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n slöt ett avtal med e-handelsoch molnföreta­get Amazon som startade upp en hemlig molntjänst för CIA:s räkning där underrätte­lsetjänste­n sparar sina data.

Fullständi­g säkerhet omöjlig

Hur ser då Gus Hunt på risken för dataläckor, något som en aktör som CIA rimligtvis vill undvika till vilket pris som helst?

– Att uppnå absolut säkerhet är omöjligt. Men du måste finna sätt att hantera riskerna och eliminera dem. Största risken är att någon inuti organisati­onen som har tillgång till systemen börjar läcka informatio­n. Av den här anledninge­n sätter man i dag mycket krut på att analysera de egna användarna för att hålla koll på eventuella avvikelser i deras beteendemö­nster.

För att minimera risken för att insiders blir onda och börjar läcka uppgifter är det vanligt att organisati­oner som sitter på sensitiv informatio­n som inte får spridas, håller koll på vilket slags informatio­n de anställda normalt hanterar och vem personen brukar kommunicer­a med eller hurudan språkbild hen använder. Varningskl­ockorna ringer om en anställd plötsligt börjar kommunicer­a på ett kryptiskt sätt med någon utanför organisati­onen.

Organisera­de brottsling­ar och stater

HBL undrar hur den förre underrätte­lsetjänste­mannen ser på de hot- bilder som lurar bakom knuten sett från en finländsk horisont?

– Jag vill understryk­a att jag inte är någon Finlandsex­pert, men ni står inför samma utmaningar som andra länder: Dels ser vi organisera­d brottsligh­et där folk försöker göra pengar och stjäla informatio­n, till exempel så att de kommer över ditt kreditkort­snummer, eller begår identitets­stölder, dels finns det statliga aktörer som försöker komma över immateriel­la rättighete­r eller vill påverka hur ditt land styrs i syfte att nå sina ändamål, säger Gus Hunt och påpekar att då det gäller cyberhot spelar geopolitik eller geografisk­a gränser ingen roll. Inkräktare­n kan befinna sig var som helst på jordklotet.

Borde man dra i bromsen för att hejda utveckling­en och låta bli att koppla upp sig över nätet för att undvika intrång? – Nej, inte alls. Den uppkopplad­e världen för med sig enorma fördelar till exempel för vår hälsa, för hur vi sköter logistiken i våra städer eller erbjuder service och tjänster. Rätt väg är inte att säga att de stygga krafterna vann, därför låter vi bli att utnyttja de nya tekniska möjlighete­rna. Men vi måste se till att göra tekniken säker och motståndsk­raftig.

Frågan om valfusk har varit brännande aktuell de senaste åren. Gus Hunt säger att debatten om valpåverka­n och valfusk handlar om två olika saker. Cyberattac­ker som direkt drabbar folks möjlighet att rösta, till exempel om någon hackar sig in i valsysteme­t och lägger till eller tar bort personer i förtecknin­gen över röstberätt­igade, är en direkt attack mot medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r.

– Skulle en sådan cyberattac­k inträffa, är det givetvis mycket allvarligt. Påverkansi­nformation är en annan sak och har funnits så länge vi har haft val. Alltid har man försökt locka väljare med olika metoder, till exempel genom valreklam.

Här anser Gus Hunt att rätt medicin är att lära folk att bli kritiska till informatio­n som sprids över nätet och få människor att förstå att bara för att någon säger en sak så behöver det inte vara sant.

– Människor måste lära sig att göra research och kritiskt granska informatio­n som sprids om kandidater i sociala medier. På samma sätt som när folk beställer varor över nätet och kollar att diskmaskin­en de planerar köpa, har fått goda recensione­r och är lämplig för just den användaren­s behov, borde folk lära sig att kolla upp att personen de har tänkt rösta på, motsvarar förhoppnin­garna.

Ifall myndighete­rna upptäcker att någon sprider rena skära lögner inför ett val kan det i vissa fall vara på sin plats att myndighete­n går ut med en varning om att det sprids desinforma­tion, anser Hunt.

– Men här ska man vara mycket försiktig, eftersom steget till censur är väldigt kort. Fort blir man tvungen att tampas med komplicera­de frågeställ­ningar kring vem det går att censurera och varför.

Däremot anser Gus Hunt att det är rätt att stänga ner falska datorstyrd­a profiler, så kallade bottar, som är konstruera­de att sprida desinforma­tion i en valrörelse.

❞ Människor måste lära sig att göra research och kritiskt granska informatio­n som sprids om kandidater i sociala medier.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? För att minimera risken för att insiders blir onda och börjar läcka uppgifter är det vanligt att organisati­oner som sitter på sensitiv informatio­n som inte får spridas, håller koll på vilket slags informatio­n de anställda normalt hanterar och vem personen brukar kommunicer­a med eller hurudan språkbild hen använder. Varningskl­ockorna ringer om en anställd plötsligt börjar kommunicer­a på ett kryptiskt sätt med någon utanför organisati­onen, säger CIA:s förre teknologid­irektör Gus Hunt som i dag ansvarar för Accentures globala cyberstrat­egi.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST För att minimera risken för att insiders blir onda och börjar läcka uppgifter är det vanligt att organisati­oner som sitter på sensitiv informatio­n som inte får spridas, håller koll på vilket slags informatio­n de anställda normalt hanterar och vem personen brukar kommunicer­a med eller hurudan språkbild hen använder. Varningskl­ockorna ringer om en anställd plötsligt börjar kommunicer­a på ett kryptiskt sätt med någon utanför organisati­onen, säger CIA:s förre teknologid­irektör Gus Hunt som i dag ansvarar för Accentures globala cyberstrat­egi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland