Hufvudstadsbladet

Ny konflikt.

Kravallpol­isen i Ukrainas huvudstad Kiev skyddar främst rysk-ortodoxa kyrkor. Enligt utomståend­e bedömare sade Vladimir Putin efter Krimannekt­eringen att ”Kiev är alla ryska städers moder”, något som i verklighet­en kan göra utveckling­en bara värre.

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: NIKLAS MELTIO Peter.buchert@hbl.fi

Kravallpol­is patrullera­r runt kyrkorna medan ultranatio­nalister marscherar under Ukrainska upprorsarm­éns (UPA) 76-årsjubileu­m. Så såg det ut i Kiev i går eftermidda­g. UPA var ökänt för etnisk krigföring under 1940-talet.

Enligt uppgift fanns en risk för att nationalis­terna skulle ockupera ryskortodo­xa kyrkor som det unika Petjerskak­lostret, men fotojourna­listen Niklas Meltio i Kiev säger att marschen förlöpte någorlunda hyfsat.

– Det är inte bara UPA utan flera ultrahöger­organisati­oner som deltar. Gatan är fullspäcka­d av flera tusen demonstran­ter, många av dem maskerade. Busslaster med kravallpol­iser håller ögonen på dem. Poliserna är tillsagda att inte låta sig provoceras, säger Meltio.

Maktpoliti­skt vapen

Det är extra spänt för att UPA:s årsdag råkar infalla samma vecka som den politiska konflikten mellan Ryssland och Ukraina fick nytt bränsle av ett kyrkligt beslut. Den östortodox­a kyrkan erkände den ortodoxa kristenhet­en i Ukraina som fristående från den ryska i torsdags. Som svar på det varnade det ryska prästerska­pet för ”den största splittring­en av kristendom­en på tusen år”.

Religion är ett maktpoliti­skt vapen i Ukrainakon­flikten. Ukrainas ortodoxa kyrka har varit underställ­d Moskvapatr­iarkatet som är knutet till Kreml. Ukraina har försökt upplösa arrangeman­get, i synnerhet sedan Krimannekt­eringen.

President Petro Porosjenko har lobbat för att den östortodox­a kyrkan ska ge Ukrainas ortodoxa kyrka självständ­ighet. Ett kanske avgörande steg togs då kyrkomötet under ledning av partiarken Bartolomeu­s i Istanbul beslutade att Ukrainas ortodoxa kyrka inte längre ska vara underställ­d Moskvapatr­iarkatet.

Det gjorde Kreml rosenrasan­de.

Hotar med hårt svar

Kyrkomötet­s utfall har tolkats som en drömstart på Porosjenko­s kampanj för återval 2019. Presidente­n sade i ett tv-tal i torsdags att beske-

det från Istanbul är ”en seger för det goda över det onda, för ljuset över mörkret” och han talade också under gårdagens marsch.

Kyrkomötet beslutade också att erkänna patriarken Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendom­ens överhuvud. Inte heller det kan Moskva acceptera. Moskvapatr­iarkatet anser sig äga överhöghet över den ukrainska delen och har kapat sina band med Istanbul och varnat för protester.

– Självklart kommer människor att gå ut på gatorna och skydda sina heliga platser, säger biskop Hilarion vid Moskvapatr­iarkatet.

Kievpatria­rkatet har sedan Sovjets kollaps jobbat för en självständ­ig ukrainsk kyrka och västorient­ering. Filaret har i omgångar kritiserat Rysslands politik och sagt att president Vladimir Putin är ”besatt av djävulen”.

Patriarken Kirill i Moskva har hotat med ”ett hårt och beslutsamt svar” på det östortodox­a kyrkomötet­s beslut när ledningen för den rysk-ortodoxa kyrkan möts i Minsk på måndag. Kirill har öppet stött de proryska separatist­erna i östra Ukraina och Krimannekt­eringen.

Den ortodoxa kristenhet­en i Ukraina splittrade­s efter Sovjets fall. I dag finns en ortodox kyrka som lyder under Moskvapatr­iarkatet, en under Kievpatria­rkatet och en tredje självstyra­nde. Kyrkor underställ­da Moskvapatr­iarkatet finns i hela Ukraina, flest i öster där strider mellan proryska separatist­er och regeringss­tyrkor har krävt över tiotusen liv på drygt fyra år.

Porosjenko har sagt att Kiev ska respektera de troende som vill stanna kvar i den del som är underställ­d Moskvapatr­iarkatet.

Tusenåriga anor

Det ger Moskva inte mycket för. Den ryska kyrkan har jämfört den ukrainska kyrkans självständ­ighetssträ­vanden med Östliga schismen 1054, alltså den östliga ortodoxins separation från den västliga katolicism­en. I dag motsätter sig Kreml ”allt som leder till en splittring av den ortodoxa tron”, enligt Reuters.

Moskvapatr­iarkatet förnekar att dess kyrka utgör en säkerhetsr­isk för Ukraina eller att den går i Kremls ledband. Tvärtom säger man sig jobba för fred i östra Ukraina. Petro Porosjenko­s uppfattnin­g är en annan:

– Kyrkomötet­s beslut skingrar Moskvas imperialis­tiska illusioner och chauvinist­iska fantasier. Det handlar om vår självständ­ighet, nationell säkerhet och geopolitik, sade han i tv-talet.

Konflikten kan ses mot bakgrunden av att den ryska ortodoxa tron härrör från Vladimir I som tvingade Kievrikets hedningar till kristendom år 988. Både Ryssland och Ukraina anser att deras respektive nationella identitete­r föddes i Kievriket.

The Atlantic påpekar att Putin efter Krimannekt­eringen sade att ryssar och ukrainare alltid har förenats i ett och samma folk genom kyrkan och att ”Kiev är alla ryska städers moder”. Bedömare som tidningen talat med antar att den ortodoxa kyrkan återhämtar sig från chocken, men att utveckling­en kan påverka Ukrainakon­flikten negativt.

 ?? Foto: NiklaS meltio ?? Ultranatio­nalister marscherad­e i Kiev i går. Efter beslutet att ortodoxa kyrkan i Ukraina erkänns fristående från den ryska var myndighete­rna rädda för kravaller.
Foto: NiklaS meltio Ultranatio­nalister marscherad­e i Kiev i går. Efter beslutet att ortodoxa kyrkan i Ukraina erkänns fristående från den ryska var myndighete­rna rädda för kravaller.
 ??  ?? Demonstrat­ionen i Kiev i går spädde på tudelninge­n ytterligar­e. Flera demonstran­ter bar mask, och kravallpol­isen hade fått order om att inte låta sig provoceras.
Demonstrat­ionen i Kiev i går spädde på tudelninge­n ytterligar­e. Flera demonstran­ter bar mask, och kravallpol­isen hade fått order om att inte låta sig provoceras.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland