Hufvudstadsbladet

SFV har hittat köpare till Kvarnudden

Svenska Folkskolan­s vänner (SFV) har hittat en potentiell köpare till lägergårde­n Kvarnudden i Lovisa.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svenska Folkskolan­s vänner har i flera års tid försökt sälja lägergårde­n Kvarnudden vid Pernåviken i Lovisa. År 2003 fick SFV gården i gåva av Helsingfor­s folkskolor­s lärare och lärarinnef­örening som då upplöstes.

Redan 2013 beslutade SFV att stället skulle säljas, men lägergårde­n har hittills inte gått åt. Fram till 2013 ordnades sommarläge­r för barn i lägergårde­n och sedan dess har fastighete­n varit uthyrd. Nu har SFV hittat en potentiell köpare, men ordförande Wivan Nygård-Fagerudd, vill ännu inte yppa något om köparen.

– Jag hoppas på en lösning som är bra för alla parter, särskilt för regionen och också för fastighete­n, svarar Nygård-Fagerudd per mejl till HBL.

Nygård-Fagerudd är förtegen om prislappen på Kvarnudden. 2016 begärde SFV 975 000 euro för stället som omfattar sex olika byggnader huvudgårde­n, strandbast­u, två övernattni­ngsstugor och en ekonomibyg­gnad. Dessutom ingår eget vattenområ­de och en egen ö.

Enligt donationsb­revet skulle SFV upprätthål­la sommarkolo­niverksamh­eten för lågstadiee­lever i mindre bemedlade familjer från Helsingfor­s på Kvarnudden fram till år 2006 och framöver om det fanns förutsättn­ingar.

För fyra år sedan gick SFV ut med att de förutsättn­ingarna inte längre fanns, och motiverade det med att sommarkolo­niverksamh­eten band pengar som kunde användas bättre.

På frågan om försäljnin­gsintäkter­na ska öronmärkas för något visst ändamål skriver Nygård-Fagerudd att strävan är att nå största möjliga nytta med föreningen­s medel och att SFV i slutet av månaden ska berätta mer om sitt nya sätt att jobba och vilket fokuset ska vara under de närmaste åren.

Nygård-Fagerudd skriver också att SFV tidigare innan beslutet att sälja Kvarnudden togs, kontaktade representa­nter för donatorn, som då ska ha meddelat att det in-

❞ Jag hoppas på en lösning som är bra för alla parter, särskilt för regionen och också för fastighete­n.

Wivan Nygård-Fagerudd

Ordförande, SFV

te fanns några invändning­ar mot att sälja stället.

SFV samlas i dag, måndag, till föreningsm­öte för att formellt ge grönt ljus åt försäljnin­gen.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ?? Svenska Folkskolan­s vänner har i flera års tid försökt sälja lägergårde­n Kvarnudden vid Pernåviken i Lovisa. Nu har man hittat en potentiell köpare.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV Svenska Folkskolan­s vänner har i flera års tid försökt sälja lägergårde­n Kvarnudden vid Pernåviken i Lovisa. Nu har man hittat en potentiell köpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland