Hufvudstadsbladet

Katastrofv­al för Merkels systerpart­i

Delstatsva­let i tyska Bayern blev inte någon dans på rosor för förbundska­nsler Angela Merkels allierade i CSU.

- Tt

De gjorde sitt sämsta val sedan 1950 med 35,5 procent av väljarstöd­et, enligt en vallokalun­dersökning. Samtidigt kommer främlingsf­ientliga AFD in i Bayerns riksdag för första gången.

Omkring tio miljoner väljare bor i det konservati­va fästet Bayern, där den politiska kartan nu ritats om.

De stora vinnarna blev De gröna, som enligt undersökni­ngen får 18,5 procent av rösterna och därmed blir näst största parti. AFD får samtidigt 11 procent av väljarstöd­et, enligt mediebolag­et ARD:s undersökni­ng skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Socialdemo­kratiska SPD får 10 procent av rösterna, vilket också räknas som ett katastrofv­al för partiet.

Rekordlåga siffror

CSU:s rekordlåga siffror innebär, om de stämmer, att partiet förlorar sin absoluta majoritet för andra gången sedan 1962. Det är ett fullständi­gt dråpslag för ledarskikt­et med partiordfö­randen Horst Seehofer och regeringsc­hefen Markus Söder i spetsen.

CSU, det djupt konservati­va systerpart­iet till Angela Merkels kristdemok­rater CDU, har under valrörelse­n tagit ett kliv åt höger för att mota främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD) i grind. I partihögkv­arteret i München har man länge sett förbundska­nslerns flyktingpo­litik som en förklaring till det egna väljartapp­et, och Söder har klagat på ”asylturism” till Tyskland – ett begrepp han sedan fick backa från efter kritik från opposition­en.

Bakslag för folkpartie­r

Men taktiken tycks uppenbarli­gen ha misslyckat­s. Den tuffare linjen tycks inte ha gått hem hos väljarna, och AFD kommer nu in i lantdagen, enligt undersökni­ngen

Stadig tillväxt, låg brottsligh­et, i princip full sysselsätt­ning. Bayern går som tåget – men trots det har väljarna i den sydtyska delstaten inte varit nöjda med den nuvarande kursen, och valet blev därmed ett rejält bakslag för de stora partierna.

 ?? Foto: tt-ap/matthias schrader ?? Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (till vänster) tar en öl tillsamman­s med Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz (i mitten) inför valslutspu­rten i München i fredags.
Foto: tt-ap/matthias schrader Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (till vänster) tar en öl tillsamman­s med Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz (i mitten) inför valslutspu­rten i München i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland