Hufvudstadsbladet

Lång väg kvar till ny statsminis­ter

- TT/OWE NILSSON

Fem veckor efter valet har Sverige ännu inte ens en statsminis­terkandida­t som riksdagen kan ta ställning till. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n lyckades inte lösa det – nu inleds en ny talmansrun­da i dag innan talman Andreas Norlén ger sonderings­uppdraget till någon annan.

Den 2 oktober fick Ulf Kristersso­n talmannens uppdrag att sondera, undersöka, möjlighete­rna till att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. Den svenska parlamenta­rismen fungerar så att en statsminis­ter inte behöver ha en majoritet bakom sig i riksdagen. Däremot får personen inte ha en majoritet emot sig.

Sonderings­uppdraget från talmannen innebär inte att den personen är föreslagen som statsminis­ter. Det är ett beslut talmannen tar efter sonderings­uppdraget. I Ulf Kristersso­ns fall drog talmannen slutsatsen att det inte ens var någon mening att låta riksdagen ta ställning till ett förslag.

Lång process

För svenska förhålland­en är detta redan en långdragen regeringsb­ildningspr­ocess. Men det är bara knappt tre veckor sedan statsminis­ter Stefan Löfven röstades bort i riksdagen. Det kommer att ta ytterligar­e minst ett par veckor innan riksdagen får rösta om en statsminis­terkandida­t.

Tills vidare sitter den avsatta regeringen kvar som övergångsr­egering, vars enda formella hinder jämfört med en vanlig regering är att den inte får utlysa extraval. Det kan bara ske efter att riksdagen i fyra olika omröstning­ar röstat ned talmannens förslag till statsminis­ter.

Inga tidsbegrän­sningar

Själv har talman Andreas Norlén sagt att han inte har för avsikt att lägga fram något förslag som röstas ned i kammaren. Det innebär att om man efter månader av sonderinga­r kommer fram till att det bara återstår ett extraval, så måste han först föreslå en statsminis­terkandida­t fyra gånger i riksdagen, för att ett sådant kan bli möjligt. Några tidsbegrän­sningar för hur länge sonderinga­rna kan pågå finns inte.

Om ett extraval till slut utlyses, ska det hållas inom tre månader och gäller då bara val till riksdagen.

Andreas Norlén (M) ska på måndag åter träffa de övriga sju partiledar­na i enskilda samtal för att diskutera nästa steg. Han kommer att fråga vem de tror har störst möjlighet att bilda regering.

– Det är väl rimligt att tänka sig att någon annan får ett sonderings­uppdrag, säger Norlén.

Både V och MP tycker att S-ledaren Stefan Löfven nu borde få chansen.

– Han måste få prova först. Och jag gissar att han inte bara kommer att prata med de rödgröna, utan även med Centerpart­iet och Liberalern­a, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Socialdemo­kraterna avböjer att kommentera utveckling­en under söndagen, och avvaktar tills efter måndagens talmansrun­da, säger pressekret­erare Fredrik Persson.

SD:s Jimmie Åkesson bedömer att sonderings­uppdraget går till Löfven, men att även han misslyckas.

– Som läget är nu tyder mycket på att det bara finns två vägar, antingen är det ett parti som väljer att börja prata med oss eller så går vi mot ett extraval, säger Åkesson.

 ?? MONTGOMERY/TT
FOTO: HENRIK ?? Det kan bli många samtalsrun­dor■ med talman Andreas Norlén innan Sverige har en ny regering.
MONTGOMERY/TT FOTO: HENRIK Det kan bli många samtalsrun­dor■ med talman Andreas Norlén innan Sverige har en ny regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland