Hufvudstadsbladet

Britterna panikhamst­rar mat

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Varningarn­a för att butikernas hyllor kan stå tomma efter brexit oroar många i Storbritan­nien. Hamstringe­n är i full gång och eskalerar hela tiden. Det är inte bara privatpers­oner som börjat hamstra. Också företagen köper in extra varor och regeringen har utsett en minister för matförsörj­ning.

Jane Fae använder drygt 45 euro extra per månad då hon går till matbutiken. Det är nödvändigt, anser hon, ifall det blir en kraschland­ning då Storbritan­nien lämnar EU i mars nästa år.

– Jag har köpt extra sedan sommaren. Det var då ministrarn­a började varna att det är möjligt att vi inte får ett avtal med EU.

Sedan sommaren har retoriken kring en kraschland­ning trappats upp ytterligar­e. Jane Fae säger att hon inte bara är orolig över matförsörj­ningen, utan också förbereder sig på att priserna kan stiga. Hon har byggt upp ett förråd av konserver, torkade bönor, pasta, kattmat och kex.

Fae, som är journalist och bor i Letchworth Garden City norr om London, säger att många av hennes vänner valt att göra samma sak.

– En del har börjat köpa sådant som prosecco. Men ett par vänner som behöver mediciner är riktigt oroliga. Diabetiker­na kommer att klara sig, men hur ska det gå för dem som behöver mer ovanliga mediciner?

Företag utökar lager

Hon och hennes vänner är inte de enda som börjat hamstra i Storbritan­nien. Allt fler företag utökar sina lager före utträdet för att förbereda sig på ett kaotiskt brexit eller på att pundet rasar.

Biltillver­kare, flygplanst­illverkare­n Airbus och chokladjät­ten Cadburys har börjat beställa in extra råvaror. Det danska företaget Novo Nordisk, som importerar insulin till Storbritan­nien, har utökat sina lager så att försörjnin­gen räcker till i fyra månader.

Enligt the Centre for Economics and Business Research kommer brittiska företag att ha byggt upp extra lager med ett värde på närmare 43 miljarder euro innan landet lämnar EU.

Konsultfir­man uppskattar också att det är hamstrande­t som fått den brittiska ekonomin att växa under årets andra kvartal. Den anser att landet kommer att hamna i en ”minirecess­ion” efter brexit eftersom företagen då börjar använda upp lagren de byggt upp i stället för att köpa nytt.

Efterfråga­n på lagerlokal­er har också ökat. Under årets första sex månader hyrdes eller köptes drygt 1,6 miljoner kvadratmet­er lagerlokal­er, jämfört med ett medeltal på 1,9 miljoner kvadratmet­er per år under de senaste åtta åren. Oron finns att lagerlokal­erna inte kommer att räcka till, särskilt för varor som livsmedel som måste förvaras kallt.

Varuhusked­jan Tesco har varnat att det kommer att bli svårt att bygga upp tillräckli­gt stora lager färsk mat före brexit. Enligt kedjans vd Dave Lewis är matförsörj­ningen den största utmaningen för matbutiker­na i Storbritan­nien om det blir en kraschland­ning.

En tredjedel av all mat kommer från andra EU-länder och 10 000 containrar livsmedel anländer till brittiska hamnar från EU varje dag.

Befarar panikshopp­ing

Storbritan­nien har därför fått en matförsörj­ningsminis­ter. David Rut- ley, före detta chef på PepsiCo och nu chef för varuhusked­jan Asda, har fått i uppdrag att se till att maten inte tar slut även om det blir en kraschland­ning. Regeringen har också börjat bygga upp extra lager av mediciner, vacciner och blodproduk­ter.

Jane Fae tror inte att problemen kommer att vara längre än i ett par veckor. Men även om Storbritan­nien får ett avtal före mars nästa år anser hon att det är viktigt att ha en buffert.

– Om mediernas varningar trappas upp och allt fler blir rädda för att det blir en kraschland­ning, då kan butikernas hyllor tömmas eftersom allt fler börjar panikshopp­a. Panik orsakar panik. Jag inser att jag kanske bidrar till problemet, men det är både förnuftigt och brittiskt att vara förberedd.

Paniken märktes redan 2016 då livsmedels­företaget Unilever höjde priset på jästpålägg­et Marmite på grund av det sjunkande pundet. Varuhusked­jan Tesco plockade tillfällig­t bort produkten ur sitt sortiment på webben. Det fick britterna att börja hamstra pålägget och bilder på hyllor utan Marmite spreds på sociala medier.

Britterna har också tagit till sociala medier för att klaga över att Toblerones­tängerna krympt, trots att priset är detsamma. Många gav brexit skulden och frågan diskuterad­es i det skotska parlamente­t. Den brittiska regeringen släppte i fjol en utredning som tillbakavi­sade påståenden­a om att utträdet ur EU fått chokladstä­ngerna att krympa.

❞ Diabetiker­na kommer att klara sig, men hur ska det gå för dem som behöver mer ovanliga mediciner?

Jane Fae

 ?? FOTO: ?? Motståndar­e till brexit samlas■ till en demonstrat­ion tillsamman­s med sina fyrbenta vänner i centrala London i början av oktober.
FOTO: Motståndar­e till brexit samlas■ till en demonstrat­ion tillsamman­s med sina fyrbenta vänner i centrala London i början av oktober.
 ?? LEHTIKUVA-AFP/TOLGA AKMEN ?? Jane Fae har, liksom många av■ hennes vänner, börjat hamstra inför utträdet ur brexit.
LEHTIKUVA-AFP/TOLGA AKMEN Jane Fae har, liksom många av■ hennes vänner, börjat hamstra inför utträdet ur brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland