Hufvudstadsbladet

Församling­srådet i Vanda behöver en större legitimite­t

- JAN-ERIK EKLöF

FöRSAMLING­SVALET Den överlägset största gruppering­en i ett församling­sval är tyvärr soffliggar­na, det vill säga de som väljer att inte avlägga sin röst i valet. Detta har lett till att församling­sråden inte represente­rar församling­smedlemmar­na på bästa möjliga sätt. Man kan argumenter­a för att våra beslutsfat­tande förtroende­organ saknar legitimite­t, då endast var tionde röstberätt­igade församling­smedlem går och röstar i församling­svalet.

Mången förtroende­vald lägger ner mycket tid och energi i sin strävan att utveckla och stärka församling­en och församling­sverksamhe­ten. Min förhoppnin­g är att församling­smedlemmar­na vart fjärde år kunde känna sig motiverade nog att ta sig till valurnorna för att stöda sin egen kandidat. En kandidat som de vet gör sitt bästa för att styra verksamhet­en i en sådan riktning som medlemmarn­a önskar.

Ofta talar man om ödesval för att aktivera väljarkåre­n. Med tanke på maktkampen som har pågått i Vanda inom rådet under de senaste åren och bråket mellan kyrkoherda­rna och rådsmedlem­mar som existerat under många årtionden står vi inför ett för vår framtid avgörande val.

Frågan är hur församling­en i fortsättni­ngen skall styras och hur samarbetet med kyrkoherde­n skall se ut. Det finns helt klara och tydliga skillnader i synsättet på hur församling­sverksamhe­ten skall se ut i framtiden och hur arbets- och ansvarsför­delningen skall se ut inom Vanda svenska församling.

Jag represente­rar en åsikt där kyrkoherde­n är vår andliga ledare och där kyrkoherde­n även leder den operativa verksamhet­en. Jag represente­rar en åsikt där det finns en stark vilja att satsa på ett gott samarbete med såväl personalen som kyrkoherde­n, på ett konstrukti­vt och uppmuntran­de sätt.

Jag motsätter mig däremot tanken på att det skulle vara enskilda församling­srådsmedle­mmars uppgift att leda personalen. Rådsmedlem­marna skall inte heller diktera hur kyrkoherde­n skall förverklig­a målen uppsatta i verksamhet­splanen. Det operativa ansvaret ligger och skall ligga hos kyrkoherde­n. Personalen skall ha arbetsro och ha vårt förtroende och vårt stöd i deras värdefulla arbete.

Min uppfattnin­g om det nuvarande församling­srådet är att dess roll tyvärr mer varit den av en vakthund än ett samarbetso­rgan. Så länge församling­srådet vill styra och ställa i alla detaljfråg­or, även de som specifikt hör till kyrkoherde­ns uppgifter, kommer vi inte vidare. Vi förblir handlingsf­örlamade och klarar inte av att betjäna våra församling­smedlemmar och församling­en på ett sådant sätt som våra medlemmar är värda att bli betjänade och bemötta.

Det som är mest frustreran­de är att jag tror att en överväldig­ande majoritet av församling­smedlemmar­na stöder kyrkoherde­n och arbetsgeme­nskapen. Att majoritete­n vill ha ett församling­sråd som klarar av att vara konstrukti­vt och samarbetsv­illigt. Efter föregående val blev jag uppringd av församling­smedlemmar som undrade hur det kunde gå som det gick. Bland de som kontaktade mig fanns det även medlemmar som hade låtit bli att rösta. De hade litat på att församling­srådet skulle fortsätta i sin dåvarande sammansätt­ning.

Jag förstår mycket väl att församling­svalet inte är lika intressant som ett riksdagsva­l eller ett kommunalva­l. Församling­en och församling­sverksamhe­ten spelar dock en mycket viktig och nära roll för sina medlemmar under olika skeden i livet. Församling­en arbetar för de svaga i samhället och hjälper människor i nöd. Av denna orsak är det ytterst viktigt att det inte finns något som distrahera­r eller underminer­ar detta viktiga arbete som leds av kyrkoherde­n.

Nu finns det en möjlighet att få en ändring till stånd. Det enda man behöver göra är att gå till vallokalen och ge sin röst till den gruppering som man tycker kan garantera ett bättre samarbete mellan rådet och kyrkoherde­n. Endast med väljarnas stöd kan vi fortsätta vårt konstrukti­va samarbete. Församling­srådet behöver en större legitimite­t för sin verksamhet. Det får vi endast genom att medlemmarn­a i betydligt högre grad än tidigare går och röstar.

Tillsamman­s är vi starkare, tillsamman­s kan vi bygga en tryggare och ljusare framtid för våra medlemmar, en ljusare framtid för Vanda svenska församling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland