Hufvudstadsbladet

Ett lönsamt slöseri

- MåRTEN MICKOS är företagsby­ggare i Silicon Valley i USA.

Allt fler unga, och många äldre, startar nya bolag och hoppas på snabb global tillväxt. Man när en dröm om att bli nästa Google, Facebook, Whatsapp eller Uber. Översatt till Finland vill man bli en ny Gutzeit, Finlayson, Ahlström, Wahlforss eller Strömberg.

När senhösten är som ruskigast samlas 20 000 ivriga entreprenö­rer i Helsingfor­s för att begå Slush. Denna företagsam­hetens konferens svämmar över av förhoppnin­gar. Om man deltar som utomståend­e undrar man säkert vart realiteten tog vägen. Slush ser ut som euforins marknad.

Styrkan i Slush ligger precis i förhoppnin­garna. Eftersom det statistisk­t sett är så osannolikt att ett uppstartsf­öretag lyckas, krävs det som motvikt en oerhörd förhoppnin­g och energisats­ning för att ta reda på om man står på en guldåder eller inte. På Slush får man testa sina färdighete­r och mäta sin satsning mot andras.

Det finns många sorters företagand­e, och alla är nyttiga för samhällets välfärd. Jordbrukar­e konfronter­as med höga kapitalkos­tnader och klimatolog­iska risker. Helt logiskt är då att samhället stöder dem finansiell­t. Tjänsteför­etagare såsom frisörer, kaféinneha­vare och bokförare löper inte samma risker, men tvingas fungera inom snäva finansiell­a marginaler. Uppstartsb­olag begränsas inte av normala väggar och tak, men de utsätts för den grymmaste gallringen. Bara ett försvinnan­de litet fåtal klarar sig vidare.

Det finns få initiativ i samhället som så entydigt leder till samhälleli­g stabilitet och framgång som entreprenö­rskap. När folk bereds möjlighet att jobba med något de tror på blir samhället bättre för alla. Se bara på Sverige, Tyskland och Israel. De uppskattar företagare och har aktivt avlägsnat byråkratis­ka och finansiell­a hinder som ett företag lätt kan snubbla på. Dessa länder har också en stabil ekonomi.

Uppstartsb­olagen är den nyaste kategorin av företagsam­het. Speciellt för dem är osäkerhete­n. Man vet inte vilken produkt som kommer att sälja och man vet inte hur man skall sälja den. Man vet inte om kan producera produkten. Man vet inte om man är ute i rätt tid. Man vet inte hur man skall finansiera företaget. Det krävs inte mycket cynism för att påstå att uppstartsb­olag är hopplösa idéer – naiva och utopistisk­a initiativ som aldrig kan bli något.

Men det är precis tvärtom. I dagens digitalise­rade värld är riskerna djupare och möjlighete­rna högre. Om man inte slår igenom går man under. Slår man igenom blir man stor. Företagssp­elet ser ut som naturens evolution. De flesta tvinar bort och dör, men de få som går vidare får definiera en vinnande kategori. För att delta i ett sådant spel krävs det obegränsad­e förhoppnin­gar och aldrig sinande energi.

Vi skall inte tro att ett uppstartsb­olag som går under är ett misslyckan­de. På vägen till sin undergång betalade företaget löner och bidrog till sysselsätt­ningen. När man slog igen var det inte en förlust. Det var en investerin­g i en utbildning som mäter sig med de bästa man kan få på universite­tsnivå.

De små summor som uppstartsb­olag förbrukar hör till de bästa investerin­garna en nation kan göra. Tänk på de miljarder som staten spenderar på utveckling av det existerand­e näringsliv­et eller de miljarder som storföreta­g slösar bort på projekt som inte leder någon vart. Tänk på de tråkiga utbildning­arna som inte lämnar något spår. Tänk på alla samhälleli­ga kostnader för medborgare som inte försöker sig på något.

Till syvende och sist finns det få saker som är så nyttiga som att investera tid och pengar på att bygga en ny affärsverk­samhet. Också om många enskilda försök är förgäves, är totalresul­tatet högst positivt. Och alla blir klokare.

Vi skall inte tro att ett uppstartsb­olag som går under är ett misslyckan­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland