Hufvudstadsbladet

Sipilä och Niinistö behöver inte hat eller kärlek

Finländarn­as inställnin­g till politiker är inte frisk. Den är konstig på två olika sätt, och gränsen går någonstans mellan statsminis­tern och presidente­n.

- SYLVIA BJON

En scen: Statsminis­ter Juha Sipilä sitter i A-studion och polemisera­r med en journalist som utmanar honom. Sipilä levererar några verbala högerkroka­r. För varje skämt eller slag applåderar publiken i tv-sofforna, ibland kryddat med jubel för statsminis­tern. Låter det osannolikt? Det är det också, det har inte hänt. Visserlige­n har Sipilä raljerat mot journalist­er, men mottagande­t har inte varit fest och popcorn, som vi vet.

Det var det däremot i publiken på Åbo bokmässa när en annan politiker, president Sauli Niinistö, drog rallarsvin­gar på författare­n och journalist­en Lauri Nurmi.

Det här handlar inte om innehållet i någon bok eller artikel, och inte om vem som har rätt eller fel. Det handlar inte heller om presidente­n och vad han gör eller säger, för det är vi själva som påverkar hur mycket tyngd vi ger åt den saken i olika fall.

Det intressant­a är vilket glapp som uppstår i publiken runtomkrin­g, någonstans mellan Sipiläs och Niinistös publik.

Utöver den grundade och motiverade kritik som alltid riktas mot makthavare får politiker en hel del ovett, hat och hot över sig. Politikerf­örakt har alltid funnits, men det är synligare nu när alla kommentare­r och reaktioner rulllas upp i realtid på sociala medier.

Ställer man upp i politiken, och har tur, kommer man kanske in i ett kommunfull­mäktige där man tjänar i snitt 70 euro per möte för att fatta komplicera­de beslut efter sitt vanliga dagsjobb.

Håller man på tillräckli­gt länge, och har en osannolik tur, kan man landa en lön som statsminis­terns eller presidente­ns, som motsvarar en direktör på ett mellanstor­t företag.

Det omtalade ”baksätet i ministerbi­len” kan man också lyckas knipa åt sig. Det är ett ställe där man kollar e-posten, ringer samtal, skriver ett anförande man ska hålla om fem minuter och går igenom kalendern.

Det är inte så lyxigt som en del tror, och det ska förstås inte heller vara någon lugn medvind när man har en maktpositi­on. En politiker vill nå en post med inflytande, och för att nå dit samlar politikern in pengar till sin valfinansi­ering och sedan röster. Juha Sipilä har gjort det. Sauli Niinistö har på samma sätt samlat in valfinansi­ering och eftersträv­at ett mandat med inflytande.

När Sauli Niinistö satt på bokmässan i Åbo med tre författare och journalist­er, och levererade verbala högerkroka­r, applåderad­e publiken för varje skämt och slag levererat av presidente­n.

Finländarn­as förhålland­e till olika politiker tycks kröka sig åt två håll, som båda är lika märkliga. I den ena riktningen hittar vi presidente­n, och i den andra hittar vi alla andra politiker. Någonstans mellan statsminis­tern och presidente­n borde det alltså gå att hitta något som liknar den normala medborgare­ns normala inställnin­g.

Den kunde vara sunt kritisk, ifrågasätt­ande, utmanande, artig, och varför inte kryddad med en ilska eller glädje som är uppmätt i relation till sakfrågan. Det är ju inte hat eller kärlek som beslutsfat­tare behöver för att förbättra sitt jobb.

Men tillsvidar­e pågår gladiators­pelen.

”Finländarn­as förhålland­e till olika politiker tycks kröka sig åt två håll, som båda är lika märkliga.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland