Hufvudstadsbladet

DDT firade sextio år

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

DDT Jazzband 60 Alexanders­teatern, 13.10

DDT Jazzband, eller Downtown Dixie Tigers, fyllde 60 år. Bandet spelade på lördag tillsamman­s med många gästsolist­er två konserter på Alexanders­teatern. Ett lämpligt ställe med tanke på orkesterns ursprungli­ga namn. Det var Jaakko Jahnukaine­n, bekant från Skivrådet (Levyraati) som döpte bandet i tider- na, med tanke på att medlemmarn­a kom från Helsingfor­s downtown, de södra stadsdelar­na.

DDT bjöd på två gedigna set traditione­ll eller klassisk jazz, men stannade inte kvar enbart på 20-talet. Det var rytmiskt mångsidigt med både äldre och nyare stilar vad gäller komp.

I fronten finns fortfarand­e givetvis de två klarinetti­sterna Nalle Nyman (f. år 1934) och Fred Anderson (f. år 1938), vilka är centrala för bandets

sound. Lägg till basunen (Raimo Näätänen), trumpeten (Niklas Andersson) och banjo/gitarr (Pekka Mesimäki) så har man det klassiska New Orleans-stuket i ett nötskal. Förutom basisten Pentti Mutikainen som varit med ett tag (sedan 1965) finns det yngre krafter i kompet i dag. Riitta Paakki vid flygeln och särskilt Thomas Rönnholm bakom trummorna ger bandet något av en vitaminspr­uta i form av stilmässig­t senare inslag. Paakki ersatte den framlidne Christer Sandell för två år sedan medan Rönnholm faktiskt spelat i över tio år i bandet.

Orkestern inledde traditione­llt

med välarrange­rade versioner av Royal Garden Blues, Aunt Hagar’s Blues och Chinatown, My Chinatown med kompetent sång av trumpetare­n Andersson. En stor del av låtarna är sådana man tyvärr knappast hör utanför Storyville-klubbens mörka valv. Joonatan Rautio på tenorsax var den första gästen och medverkade på bland annat den sympatiska mediumlåte­n I’m Coming Virginia och Muskrat Ramble, med piggt uppdaterat New Orleans-trumkomp av Rönnholm.

Karibisk stämning och samba

Flera gäster blev det i bland annat You’re Drivin’ Me Crazy, då vokalisten Annimaria Rinne och Antti Sarpila (klarinett/sopransax) steg in på scenen. Särskilt kul var det att höra Mel Stitzels The Chant från 1926, med tanke på hur moderna harmonier stycket innehåller.

Den andra halvleken innehöll även musik av jazzens två svängande stormän, Duke Ellingtons Stevedore Stomp och Count Basies Jumping At The Woodside, som förde bandet rent av ända in i slutet av 30-talet.

Arrangeman­gen var fungerande och styckena väl genomförda, med fina solobidrag av Sarpila och Rautio. Nymans paradnumme­r Eh La

Rytmiskt mångsidigt med både äldre och nyare stilar vad gäller komp.

Bas, med humoristis­k lyrik på kreolfrans­ka och karibisk stämning var en av kvällens höjdare. Samma gäller Nymans eget stycke Fidelito Castrato, med drivande sambatrumm­or inklusive solo. Överraskni­ngsgästen Jussi Raittinen sjöng St. Louis Blues, som i shufflever­sion och comme-ilfaut solon av Paakki och Rautio förde tankarna till 60-talets souljazz.

Kvällens konferenci­er Matti Laipio och Raittinen överräckte Musikarkiv­ets Jazzlegend­a - pris åt Nalle Nyman och Fred Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland