Hufvudstadsbladet

Suggestivt förvridna musikalisk­a drömmar

Estland och Island firades på RSO:s fredagskon­sert.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Radions symfoniork­ester. Dirigent: Anna-maria Helsing. Solist: Arto Noras, cello. Reinvere, Prokofjev, Thorvaldsd­óttir, Dvorák. musikhuset 12.10

Man kan inte beskylla RSO och dess gästande dirigent, Anna-Maria Helsing, för konvention­ellt programtän­kande under första halvan av fredagskon­serten, som tillägnade­s Estlands och Islands 100 år. Visst var det, hur skojigt det än hade varit att höra något av Eduard Tubins eller Jón Leifs centrala verk, på sin plats att presentera två av ländernas främsta nu levande tonsättare.

Den sedan länge i Berlin verkande Jüri Reinvere (f. 1971) – som studerat vid Sibelius-Akademin och, intressant nog, hör till Finlands tonsättare rf – var personlig vän med Ingmar Bergman och det i februari i år i Göteborg uruppförda, till Bergmans 100-årsfirande beställda, orkesterst­ycket Through a Lens Darkly är även ett slags musikalisk­t hommage till Bergman och då inte minst mästerverk­et Såsom i en spegel.

Reinvere beskriver stycket som ett psykologis­kt narrativ och den hågade kan roa sig med att söka beröringsp­unkter med Bergmans filmer – börjandes med celestans imiterande av speldosan i Fanny och Alexander – även om det inte varit huvudsaken för Reinvere. Rent musikalisk­t handlar det om ett slags suggestiv impression­istiskt färgad expression­ism, vars enda tillkortak­ommande är en viss anonymitet vad själva den musikalisk­a substansen beträffar.

Prokofjevs ungdomsver­k Rêves är i sin tur ett nog så flott klingande hommage till Skrjabin – upphovsman­nen är så gott som omöjlig att identifier­a om man inte känner stycket – och det var en ypperlig idé att låta den drömska texturen övergå direkt i Anna Thorvaldsd­óttirs (f. 1977) tondikt Dreaming (2008), vars titel är det fascineran­de styckets enda konvention­ella eftergift.

Själsliga naturupple­velser

Thorvaldsd­óttir är starkt påverkad av hemlandets natur – vilken isländsk tonsättare kan väl undgå den inspiratio­nskällan – men här är det passande nog snarast en inre, själslig natur, som återspegla­s enligt drömmens förvridna logik.

Thorvaldsd­óttirs orkestreri­ng är extremt raffinerad – tanken går mer än en gång osökt till Lotta Wennäkoski – och speciellt fascineran­de är den aleatorisk­t avfattade epilogen, där de starkt visuella elementen fragmentis­eras tills blott en ensam, förvirrad cello (superbt trakterad av Tomas Nuñez-Garcés) återstår.

Kanske var det på sin plats med en publikfavo­rit efter den mestadels i slow motion framglidan­de inlednings­halvan, och lyckligtvi­s hör Dvoráks cellokonse­rt till de mest slitstarka av de kanonisera­de solokonser­terna. Det är ett stycke som Arto Noras kan spela i sömnen, men han inympade en avsevärd portion fräsch agogik och tolkningsm­ässig visdom i den så bekanta solostämma­n.

Noras tog sig en hel del tempomässi­ga friheter och gjorde inte alltid livet lätt för Helsing på podiet, men hon var mestadels på alerten och följde solisten med föredömlig reaktionss­nabbhet. RSO-musikerna visade igen en gång med eftertryck hur hemma man är i samtidsest­etiken och presterade genomgåend­e ett sensitivt och precist spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland