Hufvudstadsbladet

Seppo Tiitinen gläntar på arkiven

Seppo Tiitinens bok är ett roande mellanmål om Skyddspoli­sen medan vi får vänta på en vetenskapl­igt–juridisk evaluering av hur lagligt allting egentligen gick till, skriver Ralf Friberg.

- RALF FRIBERG

Seppo Tiitinen & Pekka Ervasti Tiitinen – vakoilijoi­ta ja veijareita Otava 2018, 253 s

Juristen Seppo Tiitinen tjänade republiken som tjänsteman i långt över fyrtio år. Han pensionera­des från uppdraget som riksdagens generalsek­reterare för några år sedan och har fyllt sjuttio. Nu har han publicerat en lättsam memoarbok.

Mest känd är Tiitinen från sitt långa fögderi som chef för Skyddspoli­sen. Det största mediala bullret kring honom väckte ”Tiitinens lista”, som han efter samråd med president Mauno Koivisto låste in i spionpolis­ens kassaskåp. Listan uppges omfatta ett par tiotal namn på finländska medborgare som den dåtida östtyska statspolis­en hade värvat för sina egna ändamål.

Jag minns inga namn, säger den myndige juristen i dag. Men varken Tarja Halonen eller Kalevi Sorsa skall ha existerat på detta brott- stycke från Stasis arkiv, säger Tiitinen – dock.

Kanske har den ovanliga memoarboke­n framkallat ett visst extra intresse då riksdagen nu är i färd med att revidera och utveckla den lagstiftni­ng, som reglerar Skyddspoli­sens och den militära underrätte­lsetjänste­ns möjlighete­r att gå in i känsliga informatio­nskällor, i synnerhet datatrafik­en både inom vårt land och i datanät genom Finland till utlandet i öst och väst.

Presidente­ns polis

Boken har skrivits i samarbete med en driven politisk journalist, nämligen Pekka Ervasti. I hans version känner läsaren igen häradshövd­ingen Tiitinen sådan han är i real life. Han har en snabb och oftast farligt fyndig replik. Talesättet har djupa rötter i den savolaxisk­a bygden, Hans minne är gott och där finns dagböcker att konsultera.

Det besvärliga med en flyhänt journalist vid bläckhorne­t är att de frågeställ­ningar huvudperso­nen aktualiser­ar inte problemati­seras. Ta till exempel uttrycket att Skypo är presidente­ns polis, vilket gällde under både Kekkonens och Koivistos tid. En liten följd av detta blev att president Kekkonen ville ha med Tiitinen på statsbesök. Koivisto följde samma praxis. Till statsbesök­en hör dekorering av huvudperso­nen och sviten. Därmed är spionchefe­n med ett knappt tjugotal statsbesök bakom sig en av republiken­s mest exotiskt dekorerade tjänstemän.

I skydd av statsbesök­en kunde Tiitinen bygga ut de då obefintlig­a kontaktern­a med EU-ländernas underrätte­lsechefer. I dag har Skypo fungerande relationer med alla EU-länder. När det gällde att ge och ta hade vår underrätte­lsetjänst kontakt med de amerikansk­a, brittiska och vättyska agentchefe­rna i Helsingfor­s samt givetvis med Sverige. KGB:s stationsch­ef i huvudstade­n var i kontakt nästan varje vecka – och vice versa – vare sig han hette Viktor Vladimirov eller Felix Karasev.

Skyddspoli­sen måste koncentrer­a sina på den tiden knappa resurser på att motverka det aktiva sovjetspio­naget i vårt land. Man måste kunna avslöja överlöpare ”på tjänstens vägnar” som prövade hur finländska kolleger reagerade. Det gällde att avslöja värvningen av agenter, där Tiitinen yttrar sig synnerlige­n ironiskt om journalist­en Matts Dumell. Och det kunde handla om rena s.k. Romeoaffär­er och fejkade kärleksäve­ntyr.

Parlamenta­risk kontroll

Ett konstituti­onellt problem gäller Skypobosse­ns rätt täta överläggni­ngar med presidente­n. Kekkonen var som vetgirigas­t då Tiitinen kunde lägga fram inside informatio­n om våra kommuniste­r. Men också i övrigt förekommer så nära kontakter att en läsare ibland missleds att tro att presidente­n och hans ledande informatör på tumanhand kunde avgöra ärenden av stort rikspoliti­skt intresse.

Både Kekkonen och Koivisto hade ett vidsträckt kontaktnät både bland UM:s tjänstemän och i det akademiska livet. De samtyckte med Tiitinen när det passade rikets intressen.

Frågan om parlamenta­risk kontroll av den polisiära verksamhet­en med ”skaeg og blå briller”, som danskarna gycklar om, berörs knappast alls. I dag får socialdemo­kraterna igenom kravet att Skyddspoli­sen på grund av sina exceptione­lla och förtroliga verksamhet­er skall underställ­as parlamenta­risk kontroll.

Under min tid i utrikesuts­kottet som medlem eller suppleant var informatio­nen vid Bangatan 12 ytterst torftig under majoren Arvo Penttis tid och detsamma kunde man säga om Tiitinen, fast i en vitsigare stämning där man åtminstone kunde försöka att läsa mellan raderna.

Ett mellanmål

Det finns en Skypohisto­rik från flera år tillbaka – Bangatan 12 – som har fått beröm för sin öppenhjärt­ighet och sitt seriösa grepp.

I detta perspektiv är Tiitinens bok ett roande mellanmål medan vi får vänta på en vetenskapl­igt–juridisk evaluering av hur lagligt allting egentligen gick till. Hände det att ändamålet ibland helgade medlen?

Med detta sagt kan det understryk­as att Seppo Tiitinen är en starkt patriotisk­t lagd medborgare, som öppnade upp Skypo mot Europa och företrädde framgångsr­ikt vår riksdag i internatio­nella sammanhang när det gällde Interparla­mentariska unionens årliga konferense­r för parlamente­ns generalsek­reterare världen runt.

Den som var samhällspo­litiskt aktiv från 1960-talet till 1990 får sin uppfattnin­g om hur underrätte­lsetjänste­n ägde rum nästan genomgåend­e bekräftad.

 ?? FOTO: ILKKA RANTA ??
FOTO: ILKKA RANTA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland