Hufvudstadsbladet

Tomas Hanell granskar livskvalit­et i sin doktorsavh­andling.

Hur mäter man livskvalit­et? Det är ingen lätt fråga och har sysselsatt Tomas Hanell de senaste åren. Han kom svaret på spåren en mörk vinterdag i Karis. På fredag försvarar han sin doktorsavh­andling vid Aalto-universite­tet i Helsingfor­s.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Jag frågade min granne om han inte längtade efter solen och maten i Italien. Han sade att livet är så mycket lättare i Karis där man inte behöver använda en stor del av sin tid till att sköta sina ärenden med myndighete­r. Förutsägba­rheten i det finska samhället väger tungt.

Att mäta livskvalit­et är en knepig ekvation. Ett gott liv handlar om så mycket mer än pengar och ekonomisk välfärd. Trots att de europeiska länderna har blivit allt rikare uppger allt fler att de inte är lyckliga eller nöjda med sin tillvaro.

– Samhället kretsar i dag kring siffror. Oftast mäter vi fel saker och fokuserar på ekonomisk utveckling, utan att beakta det som är viktigt för människorn­a, säger Tomas Hanell.

Han använder regeringen­s mål att höja sysselsätt­ningsgrade­n till 72 procent som ett praktexemp­el.

– Sysselsätt­ningsgrade­n avslöjar till exempel inte hur många som kan leva på sin lön, hur många som är ofrivillig­t deltidsans­tällda eller om de anställda är nöjda med sin livssituat­ion, säger han.

Pendling ger inte livskvalit­et

Den politiska debatten om sysselsätt­ningsgrade­n glömmer också bort ifall regeringen­s åtgärder har bidragit till högre skatteintä­kter. Hanell anser att debatten om snabbare tågförbind­elser mellan Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors också för oss in på ett sidospår. Notan för projektet går lös på tre miljarder euro. Trots det handlar diskussion­en endast om den ekonomiska nyttan med investerin­gen.

– Vi får kanske snabbare tågförbind­elser som föranleder pendling till jobbet på en annan ort. Det tvingar allt fler löntagare att tillbringa mer tid på tåget i stället för samvaro med familjen. Min forskning visar till exempel att långa pendlingsr­esor tär på livskvalit­eten och gör folk stressade.

Tomas Hanells doktorsavh­andling i regional geografi bygger på en analys av EU:s officiella välfärdsin­dikatorer där sättet att mäta välfärd har standardis­erats inom EU. Enligt Hanell väger dessa indikatore­r lätt i det politiska beslutsfat­tandet som fortfarand­e bygger på antagan- det att högre ekonomiskt välstånd och fler prylar för med sig lycka och livskvalit­et.

– Jag blir inte lyckligare av att få en ny skateboard om jag inte vill ha en sådan eller om jag inte ens kan skejta eller om det inte finns asfalt där jag bor.

Varför är det så svårt att mäta livskvalit­et? – Det är en mångfasett­erad fråga som bygger på individuel­la värderinga­r. Det går inte att säga von oben vad som är livskvalit­et för en enskild människa.

Livet är toppen i Karis

Hanell använder sig själv som exempel. Han och hans fru valde för några år sedan att gå ner i lön och flytta till Karis med familjen. Den materiella levnadssta­ndarden sjönk, men livskvalit­eten blev bättre på alla tänkbara plan, säger han.

– Avstånden är korta. Barnen kan gå till skolan, deras morföräldr­ar bor i närheten och vi har en fungerande vardag med god närservice. Det är vackert och fridfullt där vi bor och vi har starka sociala nätverk.

Förväntnin­gar påverkar också i hög grad synen på livskvalit­et. Det kollektiva trycket som definierar hur man förväntas leva spelar ibland spratt med statistike­n. Enligt Hanell leder de kollektiva förväntnin­garna till en sämre genomsnitt­lig förnöjsamh­et i till exempel Sverige, medan finländarn­a har en mer realistisk förväntan på livet.

Hellre slask än sol

Förutsägba­rhet spelar också en viktig roll när livskvalit­eten vägs på guldvåg. Det insåg Hanell en beckmörk vinterdag när han stod och skottade snö i slaskregne­t med sin italienskf­ödde granne.

– Jag frågade min granne om han inte längtade efter solen och maten i Italien. Han sade att livet är så mycket lättare i Karis där man inte behöver använda en stor del av sin tid till att sköta sina ärenden med myndighete­r. Förutsägba­rheten i det finska samhället väger tungt.

Hanells doktorsavh­andling avslöjar att livskvalit­eten är i medeltal sämre i de östra och södra delarna av Europa än i de norra och västra delarna av EU. Livet på landsbygde­n och ute i periferin tillmäts också en högre livskvalit­et medan vardagen i storstäder som London, Bryssel och Paris inte får höga poäng i Hanells tabeller.

– Livet i städerna saknar dessutom ofta de sociala nätverk som finns på landsbygde­n, vilket syns i enkätsvare­n, säger Hanell.

Oftast mäter vi tyvärr fel saker och fokuserar på ekonomisk utveckling utan att beakta det som är viktigt för människor.

Tomas Hanell, forskare vid Aalto-universite­tet

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Det är oftast pengarna och ekonomin som formar de politiska besluten medan livskvalit­eten och EU:s välfärdsin­dikatorer får stryka på foten, säger forskaren Tomas Hanell från Karis.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Det är oftast pengarna och ekonomin som formar de politiska besluten medan livskvalit­eten och EU:s välfärdsin­dikatorer får stryka på foten, säger forskaren Tomas Hanell från Karis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland