Hufvudstadsbladet

Saimenvika­rna nu nästan 400

Miljöminis­teriet uppskattar att saimenvika­rens bestånd har vuxit. Nu finns det sammanlagt 380-400 individer i Finland. Trots det är saimenvika­ren fortfarand­e en av världens mest utrotnings­hotade sälarter, uppger Världsnatu­rfonden WWF.

- SPT

Saimenvika­rens bestånd har vuxit till 380–400 individer, uppskattar Miljöminis­teriet. Det innebär att det finns 10–20 fler saimenvika­re än i fjol. I Miljöminis­teriets skyddsprog­ram för saimenvika­ren ska beståndet uppgå till 400 individer år 2025.

De två senaste årens milda vintrar har försvårat saimenvika­rens byggande av bon, men med hjälp av volontärer, som har skottat snödrivor har situatione­n förbättrat­s en aning. Saimenvika­ren utnyttjar snödrivorn­a i bygget av ett eget bo. I år föddes det 86 kutar, och det var tredje året i rad som antalet nyfödda kutar översteg 80 individer.

– Det är hoppingiva­nde att beståndet, trots det milda vintervädr­et, har utvecklats i en positiv riktning och nästan är uppe vid delmålet på 400 individer. Skyddsåtgä­rderna har varit effektfull­a, säger bostads-, energioch miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) i ett pressmedde­lande.

Enligt Tuula Kurikka, Forststyre­lsens chef för naturskydd och vård av kulturarv, har saimenvika­rens skyddsåtgä­rder till stora delar genomförts med hjälp av finansieri­ng från Europeiska Unionen. Finansieri­ngsprogram­met upphör i år.

– Nästa år blir krävande på grund av att finansieri­ngen av programmet minskar märkbart. Vi skulle vilja fortsätta med skyddsåtgä­rder som visat sig vara fungerande, som att bekämpa problemen med snöbristen genom att skotta upp snödrivor, säger Tuula Kurikka i ett pressmedde­lande.

Världsnatu­rfonden WWF påminner att saimenvika­ren fortfarand­e är en av världens mest utrotnings­hotade sälarter och att gränsen på 400 individer bara är ett steg på vägen.

– I synnerhet den eskalerand­e klimatuppv­ärmningen utgör ett hot för saimenvika­ren eftersom vikaren är helt beroende av snö och is när den bygger sitt bo. Om det inte finns snö kan man inte ens skotta upp drivor, säger Liisa Rohweder, generalsek­reterare för WWF Finland, i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: SPT/MILJöFöRVA­LTNINGEN/MERVI KUNNASRANT­A ?? Enligt Miljöminis­teriets uppskattni­ng finns det för tillfället 380–400 saimenvika­re.
FOTO: SPT/MILJöFöRVA­LTNINGEN/MERVI KUNNASRANT­A Enligt Miljöminis­teriets uppskattni­ng finns det för tillfället 380–400 saimenvika­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland