Hufvudstadsbladet

Belfasts företag suckar över utträdet ur EU

Frustratio­nen och irritation­en är tydlig när det nordirländ­ska näringsliv­et diskuterar brexit. Företagarn­a hoppas på allt annat än en hård gräns mot EU och suckar tungt över politiken.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Orden är lika kärva som dialekten när tunga företrädar­e för näringsliv­et i Nordirland tar emot en grupp utländska journalist­er i Belfast. Tanken på att Storbritan­niens utträde ur EU ska innebära hinder och gränser, inte minst mot resten av Irland, får de närvarande­s ögon att svartna.

– Med kontroller kommer administra­tion. Med administra­tion kom- mer förseninga­r. Med förseninga­r kommer kostnader. Och de kostnadern­a måste läggas någonstans, säger Aodhan Connelly från den nordirländ­ska detaljhand­elorganisa­tionen NIRC.

– Jag är orolig för att Nordirland inte klarar det här. Vi är redan missgynnad­e. Vi riskerar att dö en död genom tusen små sår.

Jag är orolig för att Nordirland inte klarar det här. Vi är redan missgynnad­e. Vi riskerar att dö en död genom tusen små sår. Aodhan Connolly Irländska detaljhand­elsorganis­ationen NIRC

Dystra siffror

Christophe­r Morrow från Nordirland­s handelskam­mare rabblar siffror. En tredjedel av medlemmarn­a har redan sett sjunkande inkomster. En fjärdedel har problem att få tag i arbetskraf­t. 19 procent har lagt satsningar på is. 18 procent har kraftigt minskat sina satsningar.

Och oron handlar inte bara om ekonomin, utan hela samhället. Osäkerhete­n om vad brexit ska innebära för fredsavtal­et från 1998 ger de närvarande kalla kårar.

– Brexit handlar helt och hållet om att placera gränser och identitets­politik krasch bang tillbaka in i politiken. Precis det som vi velat få bort genom fredsproce­ssen, suckar företagsko­nsulten Conor Houston.

Frihandels­zon?

Belfast upplever annars en boom som man inte varit i närheten av under lång tid. Den stad som länge var synonym med våld, bombdåd och brittisk fattigdom fylls i dag av nya hotell, eleganta restaurang­er och företag. Fredsproce­ssen har varit A och O i förändring­en – i dag rullar turistbuss­ar förbi de gator där militären förr höll sina pansarford­on.

Det som företagarn­a framför allt efterlyser är klara besked, så man vet vad man har att förhålla sig till när brexit blir verklighet den 29 mars 2019.

Samtidigt lobbar man hårt för egna förslag på lösningar. Tina McKenzie, vd för rekryterin­gsfirman Grafton och ordförande för den lokala småföretag­arförening­en, vill göra hela Nordirland till en frihamn och en särskild ekonomisk zon.

– Vi skulle kunna bli västra halvklotet­s Singapore, hoppas McKenzie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland