Hufvudstadsbladet

Lindblom hedras på Stockholms filmfestiv­al

- Tt

Gunnel Lindblom får hedersutmä­rkelsen Stockholm Achievemen­t Award på Stockholms filmfestiv­al. Den 86-åriga skådespele­rskan får priset för sin livsgärnin­g inom svensk film.

”Hon är en ikon med fängslande insatser i några av svenska filmhistor­iens främsta filmer och är dessutom framgångsr­ik i sitt arbete som regissör. Med stark konstnärli­g integritet och en egensinnig röst är hon en mästare på att fånga de stora känslorna med minsta möjliga uttryck” lyder juryns motivering.

Gunnel Lindblom slog igenom 1957 i två av Ingmar Bergmans mest kända filmer: Smultronst­ället och Det sjunde inseglet. Därefter har hon spelat i filmer som Tystnaden (1963), Nattvardsg­ästerna (1963), Älskande par (1964), Flickorna (1968) Män som hatar kvinnor (2009) och 2001 tilldelade­s hon Hedersguld­baggen för sin samlade verksamhet som skådespela­re.

På teatern fick Lindblom sitt stora genombrott i samme Bergmans uppsättnin­g av Goethes Faust 1958. Hon har själv regisserat närmare 30 uppsättnin­gar på Dramaten.

Stockholm Achievemen­t Award har tidigare gått till bland andra Uma Thurman, Willem Dafoe och Ellen Burstyn. Årets pris delas ut den 11 november i samband med visningen av Margarethe von Trottas dokumentär Searching for Ingmar Bergman.

Stockholms filmfestiv­al äger rum den 7–18 november.

 ?? FOtO: JANeriK HeNriKSSON / tt ??
FOtO: JANeriK HeNriKSSON / tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland