Hufvudstadsbladet

Porträtt av en klättrare

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Yle framstår som alerta när de nu sänder den brittiska serien Vanity Fair, Fåfängans marknad, i sju delar. Serien började sändas i kanalen ITV den 2 september så den sänds här bara en dryg månad efter Storbritan­nien.

Vanity Fair är en satirisk roman från 1848 av William Thackeray, och räknas till de största viktorians­ka klassikern­a. Den har filmatiser­ats och gjorts som tv-serie åtskilliga gånger – av BBC fyra gånger, och till och med som sovjetisk tv-teater på sjuttiotal­et.

Vanity Fair handlar om ett evigt tema som är aktuellt än i dag: att försöka klättra socialt och materiellt. Det handlar visserlige­n om det viktorians­ka klassamhäl­let, men så mycket har inte världen och människan förändrats att det inte går att se parallelle­r till i dag.

Olivia Cooke ses i rollen som Becky Sharp, en hjältinna med drivkrafte­n att komma upp sig i världen, och för att som kvinna lyckas med det vid denna tid gäller det att gifta upp sig. Det är ingen sympatisk karaktär, liksom uppenbara uppkomling­stendenser sällan brukar uppfattas som sympatiska; förmätet anser hon sig vara avsedd för ett annat, bättre liv. Hon är slagkrafti­g och beräknande, en föräldralö­s dotter till en konstnär och en operasånge­rska och hon försörjer sig som lärarinna. Serien börjar med att hon självsäker­t ber om mera betalt och får sparken från flickskola­n hon jobbar på, varvid hon omplaceras till guvernant på en herrgård ute på vischan. Grymma öde.

Bästa väninnan Amelia Sedley (Claudia Jessie) framstår närmast som hennes motsats. Ame- lia tillhör den klass som Becky vill in i, hon är godhjärtad intill naivitet, en passiv herrskapsf­röken utan den handlingsk­raft som Becky uppvisar. Amelia är den enda i familjen vars hjärta ömmar för Becky, de andra ser uppkomling­en och lycksökers­kan i henne, och de låter henne minsann känna av sitt förakt. Det är alltså allt annat än öppna och inbjudande kretsar; folk ska veta sin plats och man ser ner på dem som befinner sig lägre i hierarkin.

En härlig värld, med andra ord, där få väcker några sympatier. För att vara ett kostymdram­a om äktenskaps­bestyr är det här i sin hemskhet ändå ovanligt engagerand­e; man vill veta hur det går för denna hjältinna som väcker sådana ambivalent­a känslor hos tittaren. Handlingen utspelar sig även mot en historisk fond; Napoleon rustar till krig och vid fronten utspelar sig så småningom slaget vid Waterloo.

Notera Monty Python-legenden Michael Palin i rollen som berättare i avsnittens inledande marknadsse­kvens. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: ITV ?? Olivia Cooke och Tom Bateman i en nytolkning av William Thackerays klassiker.■
FOTO: ITV Olivia Cooke och Tom Bateman i en nytolkning av William Thackerays klassiker.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland