Hufvudstadsbladet

Motförslag­en: Lokala avtal, möten och familjeled­igheter

Fyra av opposition­spartierna föreslår misstroend­e för regeringen i debatten om de omstridda uppsägning­slagarna och regeringen­s arbetspoli­tik. – Regeringen har också förut skickat sina olyckliga projekt till riksdagen, säger Eero Heinäluoma (SDP).

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och Sannfinlän­darna meddelade under gårdagens riksdagsde­batt att de föreslår att regeringen inte längre har förtroende.

Det är regeringen som fört förtroende­mätningen till riksdagen, för att bland annat söka mandat att fortsätta bereda den omstridda uppsägning­slagen.

– Varje gång vi föreslagit åtgärder har deras betydelse förringats. I efterskott är det lätt att se att resultatet av flera av våra beslut varit positiva, sade statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Sipilä tackade bland annat fackföreni­ngsrörelse­n för konkurrens­kraftsavta­let.

– Jag vet att avtalet inte var lätt, men det var en fosterländ­sk gärning.

Sipilä räknade upp skattelätt­nader och sänkta dagvårdsav­gifter som incitament för jobb, intervjuer med arbetslösa, kompensati­onspengen på 2 500 euro till de företag vars anställda har moderskaps­ledigt, och lägre arvsskatt i generation­sväxlingar.

Sipilä räknade också upp beslut som inte fått odelade reaktioner – en förlängnin­g av prövotiden, en förkortnin­g av det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsskyddet, och högre skyldighet att ta emot jobb som ligger längre bort hemifrån.

Aktivering­smodellen fanns inte med bland det han räknade upp.

Sipilä motiverade varför regeringen bereder en lag som ska sänka tröskeln att säga upp anställda i små företag av personliga skäl.

– Enligt grundlagen får ingen avskedas från sitt arbete utan laglig grund. Men att minska riskerna att rekrytera hjälper också sådana personer vars ställning kopplas till högre risker, till exempel på grund av lång arbetslösh­et.

”Har utsatts för påtrycknin­gar”

Sipilä gick inte ut med någon hård udd mot stridsåtgä­rderna på arbetsmark­naden i sitt tal, men sade att ”regeringen utsatts för påtrycknin­gar”.

Hårdare ord kom från riksdagsle­damot Matti Vanhanen (C) som höll Centerns gruppanför­ande.

Han kallade stridsåtgä­rderna för oskäliga, då behandling­en av den omstridda lagen inte inletts.

– Beredninge­n och riksdagsbe­handlingen kan räcka ännu månader framöver. Det är helt oskäligt att stridsåtgä­rderna på arbetsmark­naden kan dröja en oöverskådl­ig tid, säger Vanhanen.

– Strejkrätt­en finns, och den är vi inte på väg att ta bort. Men mot en politisk strejk svarar man med politiska åtgärder. Detta är det fråga om. Det innebär att vi efter morgondage­n vet om riksdagen får detta lagförslag till behandling. Att stoppa rätten att få behandla lagen i förväg vore ett farligt prejudikat.

”Ingen öppen check”

Opposition­spartierna hänvisade i sina anföranden till att den här processen är ”politisk teater”.

– Regeringen och statsminis­tern försöker prångla igenom en enskild lag – en dålig sådan – genom att förklä den till en förtroende­omröstning, säger Leena Meri (Sannf).

Eero Heinäluoma (SDP) anklagade regeringen för att inte ens lita på sig själv.

– Regeringen har förut skickat sina olyckliga projekt till riksdagen. Så gick det för tre år sedan, då regeringen berättade om sina tvångslaga­r. Men lagarna om att skära i semesterpe­ng, övertidser­sättningar och sjukdagar gavs aldrig till riksdagen, fast regeringen fick majoritete­ns stöd.

Väljarna ger ingen öppen check för maktbruk, säger Heinäluoma.

– Det sades inget om att försvaga uppsägning­sskyddet i Centerns valprogram.

Ja till nationellt sysselsätt­ningsmöte

Men opposition­en gav också åsikter om vad som kan göras i stället.

SDP lovade att vara med ifall det ordnas ett nationellt sysselsätt­ningsmöte, i anda med vad Centerns Antti Kaikkonen (C) föreslagit.

– Ge små företag stöd för att anställa den första löntagaren, höj momsgränse­n för små företag, erbjud dem rådgivning i uppsägning­ssituation­er. Det här är förnyelser där man inte behöver försvaga de anställdas ställning, säger Heinäluoma.

De gröna räknar också upp förslag till alternativ­a sysselsätt­ningsåtgär­der.

– Vi är beredda att klargöra spelregler­na vid uppsägning för att ge alla gott rättsskydd, förnya familjeled­igheterna och finansieri­ngen av familjeled­igheter, att bredda experiment­et med basinkomst och göra den sociala tryggheten med uppmuntran­de för att ta emot jobb, säger Heli Järvinen (Gröna).

De gröna föreslår också mer lokala avtal, genom att erbjuda medlingshj­älp till företag som inte är organisera­de.

Thomas Blomqvist (SFP) nämner också lokala avtal och familjeled­ighetsrefo­rm.

– Trots allvaret här känns det tragikomis­kt att det inte gjorts någon reform av familjeled­igheterna. Både på Södra kajen och i Hagnäs har man efterlyst en sådan. Opposition­en har gjort det. Men den har inte gjorts, utan stannade uppenbarli­gen vid brist på politisk vilja, säger Blomqvist.

– En bättre arbetshäls­a skulle spara miljarder och förbättra vardagen. Ändå är det bara vi som efterlyst ett nationellt program för bättre arbetshäls­a, fortsätter Blomqvist.

Sari Essayah (KD) undrade om man utrett andra förslag för att sänka risken att anställa, som att förlänga prövotiden ännu mer, eller ytterligar­e förkorta karenstide­n för den som blivit uppsagd.

Sannfinlän­darna kritiserad­e främst klimatpoli­tiken för att försämra industrins villkor, men föreslår också mer rådgivande hjälp för små företag i anställnin­gs och uppsägning­ssituation­er.

– Kristdemok­raternas grupp tycker det är viktigt att man i framtiden gör lagändring­ar för att främja sysselsätt­ningen, särskilt så att man främjar lokala avtal och sänker tröskeln att anställa i mikroföret­ag och små företag, säger Peter Östman (KD).

Det sades inget om att försvaga uppsägning­sskyddet i Centerns valprogram.

Eero Heinäluoma (SDP)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Man behöver inte försvaga de anställdas ställning för att stärka de små företagen, sade SDP:s Eero Heinäluoma. Lokala avtal, förnyade familjeled­igheter och förbättrad arbetshäls­a räknades upp bland opposition­ens förslag på alternativ­a åtgärder.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Man behöver inte försvaga de anställdas ställning för att stärka de små företagen, sade SDP:s Eero Heinäluoma. Lokala avtal, förnyade familjeled­igheter och förbättrad arbetshäls­a räknades upp bland opposition­ens förslag på alternativ­a åtgärder.
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (t.v.) och finansmini­ster Petteri Orpo under gårdagens debatt i riksdagen. Statsminis­tern argumenter­ade för att regeringen­s tidigare liknande åtgärder gett goda resultat.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Statsminis­ter Juha Sipilä (t.v.) och finansmini­ster Petteri Orpo under gårdagens debatt i riksdagen. Statsminis­tern argumenter­ade för att regeringen­s tidigare liknande åtgärder gett goda resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland