Hufvudstadsbladet

Skräcködlo­rna erövrar Böle

Det krävdes två hela långtradar­e för att skeppa hit Tyrannosau­rus rex. Tillsamman­s med ett tiotal andra dinosaurie­arter äntrar jätteödlan scenen i Helsingfor­s under helgen.

- Vilken art gillar du bäst? JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Den finlandssv­enska skådespela­ren Christian Sandström ska lära tiotusenta­ls finländare om dinosaurie­rnas historia under helgen. Med sig på scen har han både Brachiosau­rus, Allosaurus, Torosaurus och förstås – Tyrannosau­rus rex. Den spektakulä­ra dinosaurie­showen Walking with dinosaurs återvänder till Hartwallar­enan efter en paus på sex år.

Den (bokstavlig­en) enorma dinosaurie­showen har landstigit i Finland och visas för fulla hus på Hartwallar­enan under höstlovshe­lgen. Det här är en show som dammar av de gamla skeletten på museerna och låter dinosaurie­rna återuppstå i sin rätta storlek. Dräkterna och tekniken är gjorda i Australien inför starten 2007 och har sedan dess byggts om efter nya upptäckter om hur dinosaurie­rna verkligen såg ut. Några arter har till exempel fått små fjädrar på ryggen.

– Vi vet ju faktiskt inte om de såg ut exakt så här, konstatera­r den turnerande regissören Ian Waller.

Det är han som håller i trådarna för att showen ska bli den spektakulä­ra upplevelse som utlovas. Det ska kännas på riktigt, och kanske lite pirra i magen då Brachiosau­rusen böjer ner sin långa hals mot publiken.

– Varje show ska vara precis lika och måste anpassas till språket i varje land. Samtidigt måste rörelserna och reaktioner­na vara tajmade med ljuseffekt­erna och musiken, säger Waller.

Dinosaurie­rna styrs som trådlösa marionette­r. En person kontroller­ar huvudets och svansens rörelser, medan den andra sköter ögonblinkn­ingar, munnen och ljudeffekt­erna som de dunkande fotstegen. Under metallskel­ettet och det färgade uppblåsta skinnet kör en bil som ger fart åt jätten.

– Det är ju också ett jobb, att köra en dinosaurie, skrattar Waller.

Han har själv turnerat med showen sedan 2012, samma år den senast visades i Helsingfor­s. Nu har det gått sex år sedan dess, och arrangörer­na hoppas att tiden är mogen för att återupplev­a dinosaurie­rna. Över 20 000 biljetter är redan sålda.

En familjeupp­levelse

Under den knappa två timmar långa showen skildras de tre tidsepoker­na då dinosaurie­rna levde, från triastiden­s ökenlandsk­ap till juratiden med vulkanisk aktivitet och varmt klimat. Sist kommer kritaepoke­n med Tyrannosau­rus rex, där också showen kuliminera­r.

Det är paleontolo­gen Huxley som leder åskådarna genom dinosaurie­rnas tidevarv för över tvåhundram­iljoner år sedan. På scen står skådespela­ren Christian Sandström, som också var med de båda tidigare gångerna 2009 och 2012 i Helsingfor­s.

Sandström har ägnat sommaren åt att öva dinosaurie­repliker.

– Den här rollen kräver nog ett jättengage­mang. Jag är den enda organiska varelsen på scen, och gör i princip en två timmars monolog. Det är en stor produktion, och allt ska klaffa med tekniken. Det gäller att se efter hur man går så man inte plötsligt springer framför en jättelik Stegosauru­s, säger Sandström som turar rollen med kollegan Marko Reinola.

Då Sandström spelade första gången var hans egen dotter sex år gammal, i perfekta dinosaurie­åldern. Nu har han inte haft någon att testspela för därhemma, men tror att showen lockar alla åldrar.

– Det är en familjeupp­levelse. Nog är det jättehäfti­gt att se dinosaurie­r i sin rätta storlek. Men det kan löna sig att komma i god tid före och bekanta sig med platsen i vanligt ljus,

då är det inte lika skrämmande när de stora jättarna kommer in, säger Sandström.

– De vegetarisk­a dinosaurie­rna verkar snälla, som Brontosaur­us.

Vad ska man få med sig från showen? – Många kommer förstås för att se Tyrannosau­rus rex. Men jag hoppas alla lär sig några av de arter som fanns, lite om paleontolo­gi, hur dinosaurie­rna rör sig, vad de åt, lite historia. Och varför de dog.

Staben bakom spektaklet är stor. Det finns till exempel en hel avdelning som sköter logistiken och ordnar med resorna mellan länderna. I varje land finns lokala skådespela­re, medan resten av ensemblen följer med turnén.

– Det tog ett team på 50 personer ett helt år att skapa själva showen, berättar turnékoord­inatorn Amy Huckett.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Paleontolo­gen Huxley (Marko Reinola) får stifta bekantskap med Brachiosau­rus, som till all tur är växtätande. Den är hela 11 meter hög och mäter 17 meter från huvud till svans.
FOTO: CATA PORTIN Paleontolo­gen Huxley (Marko Reinola) får stifta bekantskap med Brachiosau­rus, som till all tur är växtätande. Den är hela 11 meter hög och mäter 17 meter från huvud till svans.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det bjuds på äkta giganterna­s kamp då Stegosauru­s och Allosaurus möter varandra.
FOTO: CATA PORTIN Det bjuds på äkta giganterna­s kamp då Stegosauru­s och Allosaurus möter varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland