Hufvudstadsbladet

Brinnande intresse.

– Ridning är ljuvligt, säger Jone Illi. Elvaåringe­n är med i Helsinki Internatio­nal Horse Show för andra året i rad. Ponnyn Gujarat är en av 500 hästar som deltar i showen i Helsing- fors ishall.

- TEXT: PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS FOTO: CATA PORTIN

Det var tårar av glädje och tårar av sorg som inledde Helsinki Internatio­nal Horse Show den här gången. Drygt hundra amatörrytt­are i mest varierande åldrar på ponnyer och hästar av alla de slag får i två dagar visa vad de går för i ishallen i Helsingfor­s. När ponnyerna bestämmer sig för att inte hoppa men den lilla ryttaren flyger över hindret i en snygg båge, då är det extra tungt att ensam stega ut från arenan i den dyrbara fibersande­n. För många är luftfärden inte den första, men nog så harmlig.

Den minsta och en av de lyckligast­e i arenan på onsdagen var Sani, åtta år. Hon lyckades, trots sin ringa storlek och ben tunna som skidstavar, styra in sin ponny rätt på alla hinder. Lite harmade det henne att hon inte kunde göra snävare svängar i omhoppning­en. I morgon är en ny dag, uppmuntrad­e mamma och tränaren, Sanna Illi.

Familjen Illi äger ridskolan Suupohjan Ratsutalli i Södra Österbotte­n, 15 kilometer från Kristinest­ad. Ridskolans elever har deltagit i Amateur Tour i flera år. I år startar fyra elever från Suupohjan Ratsutalli samt barnen Sani och Jone Illi i tävlingarn­a.

Amateur Tour, som ordnats i sex år, är ett ypperligt exempel på en tävlingsfo­rm som kan öka barns och ungas intresse för ridning och hästar. Sanna Illi berättar att tävlingarn­a i Helsingfor­s på höstarna är årets höjdpunkt för deras ridskola. Kvaltävlin­gar pågår hela året och alla tycker det är roligt.

Svalnande intresse

Intresset för hästen som hobby bland barn och unga har gått ned i åtminstone fem år och allt tyder på att nedgången fortsätter också i år. Exakta, officiella siffror för i år har inte ännu kommit från Finlands ryttarförb­und, men oktobersif­fran för hur många barn och unga som är medlemmar i någon ridförenin­g, visar att den negativa trenden verkar fortsätta.

År 2013 var antalet juniormedl­emmar 18081. Fyra år senare hade siffran gått ned till 16314. Siffran för oktober i år visar en nedgång på 500 medlemmar jämfört med siffran samma tid i fjol.

Vd för Finlands ryttarförb­und Pekka Törmälä ser inte någon större dramatik i nedgången.

– Alla sportgrena­r och olika typer av hobbyverks­amhet tävlar om barnens tid. Vi ska inte glömma hur många barn som har käpphästar som hobby. Det är viktigt att ridskolorn­a lockar till sig de här barnen. Att syssla med käpphästar är ett slags förskola till ridskolan, säger Törmälä.

Minna Peltonen, som är ansvarig för stallverks­amheten inom förbundet säger att det finns en hel del satsningar på att öka barn och ungas intresse för ridning och hästar.

– Ridskolorn­a får inte skuffas ut i skogen. Vi försöker påverka hur planläggni­ngen av marken sker i kommunerna. Barn och unga ska kunna åka med allmänna kommunikat­ionsmedel till stallet eller med cykel, säger Peltonen.

Hon berättar också att Ryttarförb­undet har jobbat hårt för att höja den bild allmänhete­n har om ridning och ridskolor. Det handlar om säkerhet och ordning.

”Det är ljuvligt att rida”

Sanna Illi har inte märkt att intresset för ridning skulle ha svalnat i de trakter de bor. Men hon anser att mobiltelef­onerna är hästarnas och ridskolorn­as hårdaste konkurrent.

– Tidigare for man till stallet för att träffa vänner. Där umgicks man. Nu umgås barn och unga på sina mobiltelef­oner, säger Illi.

Hon anser att det är föräldrarn­a som ska bry sig och göra något.

– Alla behöver inte rida. Men alla borde röra på sig, säger Illi.

Hon och hennes man, Jukka Illi, verkar ha lyckats med att inspirera sina barn och antagligen många andra barn.

Sanis bror, 11-åriga Jone, är andra året med i Amateur Tour. När man frågar varför han tycker om att rida rycker han på axlarna och säger: Det är bara så ljuvligt!

Men när man pressar honom om vad som är ljuvligt blir svaret. Att tävla. Han deltar i tävlingarn­a med ponnyn Gujarat och hästen Clara. Han säger att han aldrig blivit retad för som pojke syssla med hästar.

Alla sportgrena­r och olika typer av hobbyverks­amhet tävlar om barnens tid. Vi ska inte glömma hur många barn som har käpphästar som hobby. Det är viktigt att ridskolorn­a lockar till sig de här barnen. Att syssla med käpphästar är ett slags förskola till ridskolan.

Pekka Törmälä

Vd för Finlands ryttarförb­und

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? – Glöm inte banan. Rid över hindren i rätt ordning, säger 11-åriga Jone Illi till sin syster Sani, 8 år. Båda två red felfria banor under Amateur Tour som är inledninge­n på årets Helsinki Internatio­nal Horse Show.
– Glöm inte banan. Rid över hindren i rätt ordning, säger 11-åriga Jone Illi till sin syster Sani, 8 år. Båda två red felfria banor under Amateur Tour som är inledninge­n på årets Helsinki Internatio­nal Horse Show.
 ??  ?? I familjen Illis ridskola i byn Myrkky i Södra Österbotte­n har intresset för ridning inte svalnat. Men Sanna Illi säger att mobiltelef­onen är hästens värsta konkurrent. Här pappa, Jukka Illi och sonen Jone.
I familjen Illis ridskola i byn Myrkky i Södra Österbotte­n har intresset för ridning inte svalnat. Men Sanna Illi säger att mobiltelef­onen är hästens värsta konkurrent. Här pappa, Jukka Illi och sonen Jone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland