Hufvudstadsbladet

Säsongen för pumpa är här

-

Pumpa är mer än ett vackert skal – av innehållet tillreder man goda pajer, grönsaksta­llrikar och bakar saftiga bullar.

Pumpor är lika med halloween. På farstukvis­ten sprider de ett vackert och effektfull­t ljus i höstmörkre­t. Ett litet tips: spara köttet som gröpts ur. Av det kan man göra en god pumpasoppa och fröna kan rostas i ugnen med lite salt, perfekt att strö över soppan eller över en sallad.

Det finns förstås många olika sorters matpumpor och så några prydnadspu­mpor som inte går att äta. Butternutp­umpan, som ser ut som ett stort päron, finns året om och passar till det mesta. Den är lätt att använda eftersom den inte har så många kärnor. Fruktkötte­t är hårt och orange. Rostas med fördel i bitar och kan användas i soppa eller paj. Den är även god att äta rå i tunna skivor.

Muscatpump­an är stor och platt, och väldigt vacker med sina bulliga åsar. Fruktkötte­t är mjukt och sötare än andra pumpor. Passar fint till desserter, marmelad och bakning.

Hokkaido är en lite mindre, fikonforma­d variant som kan tillagas med skalet kvar. Bakar man den i ugnen mjuknar skalet. Den är också ganska söt och har en nötaktig smak.

Mogen pumpa

Knacka på skalet för att kontroller­a om pumpan är mogen. Ljudet ska vara dovt och ihåligt, och när man delar den ska den dofta lite sött.

Är man trött på soppa och rostat pumpakött kan man koka en marmelad eller laga en lasagne. Vi bakade frukostbul­lar. En annan favorit är att blanda ned mosat pumpakött i sconesdege­n, och man får härliga, saftiga scones.

 ?? FOTO: TT-ADOBE STOCK ??
FOTO: TT-ADOBE STOCK
 ?? BOSSE NILSSON ??
BOSSE NILSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Ätbara och prydnader – man kan välja mellan exempelvis butternutp­umpa, muscatpump­a och hokkaido.
FOTO: BOSSE NILSSON Ätbara och prydnader – man kan välja mellan exempelvis butternutp­umpa, muscatpump­a och hokkaido.
 ?? FOTO: ?? Pumpapaj är en god introdukti­on till den som aldrig har ätit pumpa tidigare. Pajen har en härligt krämig fyllning med smak av kanel.
FOTO: Pumpapaj är en god introdukti­on till den som aldrig har ätit pumpa tidigare. Pajen har en härligt krämig fyllning med smak av kanel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland