Hufvudstadsbladet

Bokmässan stoppar omstritt förlag

Kiuas, med Timo Hännikäine­n som förlagsred­aktör, är inte välkommet till bokmässan nästa vecka.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Förlaget Kiuas och förläggare­n Timo Hännikäine­n portas från årets bokmässa i Helsingfor­s. Kiuas och Hännikäine­n anses ha nära relationer till högerradik­ala kretsar i Finland.

Timo Hännikäine­n är chefredakt­ör för tidskrifte­n Sarastus, som kallar sig för en ”europeisk, traditiona­listisk och radikal nättidning”. Förlaget Kiuas omnämns tydligt på Sarastus webbplats. Det är den här kopplingen som bokmässans arrangörer under tisdagen upplevde så problemati­sk att man rev upp sitt beslut om att låta Kiuas delta. Motivering­en var att förlaget går emot mässans värderinga­r.

– Bokmässan har begått ett misstag. Förlaget borde aldrig ha fått bli utställare, säger Ronja Salmi, som är programche­f för Helsingfor­s bokmässa.

I måndags blev arrangörer­na kontaktade av flera personer som ville göra dem uppmärksam­ma på vilken typ av förlag Kiuas är.

– Vi utredde saken inom bokmässans organisati­on och bekantade oss med förlaget Kiuas publikatio­ner. Då hittade vi material som vi inte lagt märke till tidigare då de antogs som utställare. Det som ur vår synvinkel var en dålig sak var tidningen Sarastus, som förlaget ger ut.

Enligt Ronja Salmi ingår mänskliga rättighete­r för alla människor i bokmässans värderinga­r.

– Där (i Sarastus, red. anm.) hade man exempelvis skrivit om behovet av etnisk rensning beträffand­e muslimer. Man har också presentera­t tanken om att apartheid var den svarta befolkning­sgruppens komplott för att snabbt bli rik som ett faktum och liknande absurda rasistiska tankegånga­r. Vi vill inte stödja att en dylik aktör presentera­r sina produkter på Bokmässan.

Kontrovers­er

Hännikäine­n, som gett ut flera böcker, har bland annat översatt Oscar Wilde och Robert Louis Stevenson till finska. Hans kanske mest kända essäsamlin­g, Ilman, kom för nio år sedan. I den skrev han bland annat om sina upplevelse­r av att leva i ofrivillig­t celibat i några år.

Midsommare­n 2015 väckte Hännikäine­n uppmärksam­het och bestörtnin­g när han på Facebook okvädade dem som jobbar på Kvinnosaks­förbundet Unionen och Kvinnolinj­en. Den förstnämnd­a är en kvinnoorga­nisation och den senare är en stödlinje för kvinnor och flickor som upplevt eller hotats av våld. Han bad inte om ursäkt för sina skriverier. Efter det här avslutade förlaget Savukeidas, som gett ut Hännikäine­ns böcker, samarbetet med honom.

Timo Hännikäine­n kommentera­r portförbud­et till Bokmässan på sin egen Facebooksi­da så här:

– Det här är Finland 2018: en enskild vänsterext­remistisk aktivists spridning av disinforma­tion som konkret leder till att yttrandefr­iheten urholkas och till att laglig affärsverk­samhet förhindras.

Kommentare­n syftar på journalist­en och samhällsve­taren Veikka Lahtinen, som i går ifrågasatt­e bokmässans val att låta Kiuas delta. Ronja Salmi säger till HBL att bokmässan inte fattade sitt beslut som följd av Lahtinens skriverier, utan att man utredde frågan redan tidigare.

– Påståenden­a (av Lahtinen, red. anm.) är tydligt falska – man lät förstå att vi verkar i samarbete med nynazister, att jag som person skulle utgöra en säkerhetsr­isk och att jag skulle represente­ra nyfascism, säger Hännikäine­n i ett pressmedde­lande från Kiuas på onsdagseft­ermiddagen.

Där kommer det också fram att Hännikäine­n polisanmäl­t Lahtinen för ärekränkni­ng. Han kräver också en ursäkt av bokmässan och att Salmi avgår.

Hännikäine­n är känd för att vara medlem i den nationalis­tiska organisati­onen Suomen Sisu. Under organisati­onens fest för två år sedan höll han ett tal där han analyserad­e hur man borde sträva efter en omfattande utflyttnin­g av immigrante­r som inte anpassar sig.

– Det finns självfalle­t olika sätt att göra det här på, allt från socialpoli­tiska lösningar och ekonomiska flyttnings­incitament till folkmord, sade han på festen enligt Iltalehti.

Hännikäine­n var också en av talarna under de högersinna­de gruppernas 612-marsch under självständ­ighetsdage­n 2015.

”Inte någon stor sak”

Ronja Salmi säger att man i Helsingfor­s följt med diskussion­erna efter att bokmässan i Göteborg i fjol tilllät Nya Tider, med kopplingar till extremhöge­rn, att delta.

– Självklart är beslutet fattat självständ­igt och utifrån de saker vi känner till här i Finland om förlaget. Vårt beslut har inget att göra med Göteborg. Det är klart att vi är medvetna om att man handlade på ett annat sätt i Göteborg, och att det ledde till ett minskat antal besökare, författarb­ojkott och att vd:n avgick.

Själv upplever hon inte att beslutet är ”någon stor sak”.

– Det stora är att vi kommer att ha ett fantastisk­t evenemang och att våra största inhemska litterära stjärnor kommer att vara på plats.

Vi utredde saken inom bokmässans organisati­on och bekantade oss med förlaget Kiuas publikatio­ner. Då hittade vi material som vi inte lagt märke till tidigare då de antogs som utställare. Ronja Salmi som är programche­f för Helsingfor­s bokmässa

HBL har försökt nå Timo Hännikäine­n för en kommentar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/HEIKKI SAUKKOMAA/BILDCOLLAG­E: HBL ?? I måndags blev arrangörer­na av bokmässan i Helsingfor­s kontaktade av flera personer som ville göra dem uppmärksam­ma på vilken typ av förlag Kiuas, där Timo Hännikäine­n jobbar som förlagsred­aktör, är.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/HEIKKI SAUKKOMAA/BILDCOLLAG­E: HBL I måndags blev arrangörer­na av bokmässan i Helsingfor­s kontaktade av flera personer som ville göra dem uppmärksam­ma på vilken typ av förlag Kiuas, där Timo Hännikäine­n jobbar som förlagsred­aktör, är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland