Hufvudstadsbladet

Borde Nylands valkrets delas?

Valkretsar krymper och växer. Nyland växer och får i vår igen ett mandat till. Samtidigt ökar skillnader­na inom kretsen och en ny indelning kunde diskuteras.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Flyttnings­rörelsen och befolkning­sutvecklin­gen skapar förändring­ar i våra valkretsar. Befolkning­smängden den sista oktober är avgörande för hur många mandat som ska väljas från varje krets i riksdagsva­let i vår. Allting tyder på att Savolax-Karelen kommer att förlora ett mandat medan Nyland växer och får ytterligar­e ett mandat.

Det här innebär att väljarna i Savolax-Karelen i nästa riksdag represente­ras av 15 ledamöter, medan nylänninga­rna utanför Helsingfor­s får hela 36 representa­nter.

Valkretsar­nas storlek har en betydelse. Det är ett större problem om en krets blir för liten. Inför senaste riksdagsva­l gjordes förändring­ar i själva valkretsin­delningen för att råda bot på de olägenhete­r som uppstår då kretsar blir för små. Då slogs Norra Savolax och Norra Karelen ihop till Savolax-Karelen medan Kymmene och Södra Savolax gick ihop till Sydöstra Finlands valkrets.

Både Södra Savolax och Norra Karelen hade före fusionen bara sex mandat vilket skapade en hög så kallad dold röstspärr att ta sig in i riksdagen för mindre partier. För att få plats i riksdagen krävdes över 14 procent av rösterna i valkretsen. Efter fusionerna ligger tröskeln på knappt 6 procent.

Lappland är numera den minsta valkretsen och får nöja sig med 7 riksdagsle­damöter och en röstspärr på drygt 12 procent.

Det finns fler nackdelar med små valkretsar. Enligt valforskni­ng från 2007 koncentrer­as rösterna till de stora partierna för att det annars finns en risk för att ens röst går förlorad, valdeltaga­ndet är lägre i små valkretsar och unga, kvinnor och representa­nter för minoritete­r klarar sig sämre i mindre valkretsar än i större.

Helsingfor­s och Nyland kommer att fortsätta växa på bekostnad av de övriga delarna av landet. Nylands valkrets har redan nu vuxit till den överlägset största i vårt land. I vår väljs 36 riksdagsle­damöter från Nyland, det är dubbelt fler än för 50 år sedan.

Om utveckling­en fortsätter kommer snart var femte riksdagsle­damot från Nyland och var tredje från Nyland och Helsingfor­s. Ju större Nylands valkrets blir desto mer påverkar resultatet där utgången i hela valet. Partierna kan komma att i allt större utsträckni­ng koncentrer­a sina toppkandid­ater till Nyland för att det där finns en möjlighet för dem att samla många röster och dra med sig fler partikamra­ter in i riksdagen.

De två huvudprinc­iperna i vårt valsystem är proportion­alitet och regionerna­s representa­tion. I små valkretsar utgör proportion­aliteten ett problem, medan representa­tionen kan bli en utmaning i vår största valkrets, Nyland. Huvudstads­regionen växer kraftigt medan stora delar av den övriga valkretsen inte gör det utan tvärtom minskar i befolkning­smängd och väljarunde­rlag.

Då de två stora städerna i Nylands valkrets, Esbo och Vanda fortsätter att växa ökar samtidigt skillnader­na till de övriga kommunerna. Det är helt andra frågor som politiker från huvudstads­regionen prioritera­r i sin valkrets än politiker från kretsens östra och västra delar. Intressebe­vakningen kan gå stick i stäv beroende på varifrån i valkretsen en riksdagsle­damot kommer.

Helsingfor­s är en egen valkrets sedan 1952. Hela huvudstads­regionen med storstäder­na Helsingfor­s, Vanda, Esbo och lilla Grankulla mitt i Esbo kunde utgöra en naturlig helhet för en valkrets. Det skulle visserlige­n innebära att det uppstår en ännu större valkrets än dagens Nyland så det råder inte bot på problemet med att en valkrets är mycket större än alla andra i landet. Men kretsen skulle vara geografisk­t liten och homogen till sin natur.

För att åstadkomma en indelning med valkretsar som skiljer sig så lite som möjligt i storlek så borde Helsingfor­s fortsätta som skild valkrets. Nyland kunde i stället uppdelas i två där städerna kring Helsingfor­s skulle utgöra en och resten av Nyland en annan valkrets med likartade kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland