Hufvudstadsbladet

Nordeaakti­en straffas efter brottsmiss­tankar

- TT/JOHANNA CEDERBLAD

Nordeaakti­en har straffats hårt efter de nya misstankar­na som blivit kända om bankens medverkan till penningtvä­tt. Nu riskeras bankens varumärke, enligt analytiker.

Ännu är det svårt att bedöma vad de nya misstankar­na om penningtvä­tt innebär, konstatera­r Andreas Håkansson, bankanalyt­iker på Exane BNP Paribas.

– Det man ska komma ihåg är att detta är på en helt annan nivå än penningtvä­ttshärvan i Danske bank. Där handlade det om 234 miljarder dollar, för Nordea gäller detta nu 175 miljoner dollar, säger han.

Ändå, det är inte första gången Nordea är indragen i penningtvä­ttshärvor. Det får antagligen många att tänka ”Nordea, ytterligar­e en gång”, tror han. I går föll aktien tungt, med nästan fem procent.

Vad resultatet kan bli för Nordea, som just flyttat till Finland, är ännu oklart. Vilka myndighete­r som kan tänkas intressera sig för misstankar­na beror på var de misstänkta förseelser­na ska ha skett, och hur de gått till.

Amerikansk­a myndighete­r, som kan utdöma enormt stora bötesbelop­p, kan tänkas vara intressera­de av att utkräva böter, som de gjort tidigare. Men det beror på hur affärerna gått till, förklarar han.

– Bara att affärerna gjorts i dollar behöver inte betyda att de går in. Det beror också på typen av transaktio­ner.

TT har sökt Nordea, som svarar att man inte har några ytterligar­e kommentare­r förutom det skriftliga uttalande banken gjorde på tisdagskvä­llen: ”För att motverka ekonomisk brottsligh­et är det en del av vår dagliga verksamhet att kontinuerl­igt granska kundaktivi­teter. I alla fall där vi bedömer att det är misstänkta transaktio­ner så rapportera­r vi det till myndighete­rna så att de tar det vidare”, skrev Jenny Wickman, pressekret­erare på Nordea till TT, då.

Går igenom dokument

Misstankar­na mot Nordea väcks i dokument som kommer från den ryska hedgefonde­n Hermitage Capital Management som har tagits emot av flera svenska myndighete­r, bland andra Ekobrottsm­yndigheten (EBM) och Åklagarmyn­digheten.

– En åklagare ska gå igenom skrivelsen för att se om den innehåller någon anmälan om brott eller något som kan uppfattas som en anmälan om brott, säger Karin Rosander, kommunikat­ionsdirekt­ör på Åklagarmyn­digheten i Sverige, till TT.

Om det finns misstanke om brott och beroende på vilken typ av brott det handlar om ska det beslutas om det är Åklagarmyn­digheten eller EBM som i så fall ska utreda brottet.

Hermitage uppger att man har identifier­at misstänkta betalninga­r på 175 miljoner dollar till 365 konton hos Nordea. Det ska röra sig om konton i Nordeas verksamhet­er i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Ett brottsnätv­erk ska ha skickat pengarna via Danske Banks estniska filial och litauiska Ukio Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland