Hufvudstadsbladet

Olycksutre­dare: Skyll inte på vintern

- SPT/SöREN JONSSON

I januari inträffade två farliga situatione­r på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Olycksutre­dningscent­ralen kräver bättre arbetsruti­ner och kontroll på flygplats.

Den 23 januari höll det på att gå riktigt illa på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Flyglednin­gen tillät ett passagerar­plan att lyfta på en startbana trots att tre arbetsmask­iner höll på med snöröjning på samma bana.

– En av maskinföra­rna såg flygplanet, men han kunde inte föreställa sig att flygplanet hade fått tillstånd att lyfta på samma bana, säger Veli-Pekka Nurmi som är direktör för Olycksutre­dningscent­ralen.

Olycksutre­dningscent­ralen rekommende­rar att flyglednin­gen på sin skärm märker ut ifall en bana är upptagen för underhålls­arbete. Dessutom rekommende­ras att man inför ett datorsyste­m som gör det lättare för flyglednin­gen att skilja mellan markfordon och flygplan.

– Människor kan inte göras felfria, därför måste tekniken assistera människor att upptäcka och åtgärda misstag. På kritiska platser såsom flygplatse­r måste arbetsruti­ner tillåta och kompensera för mänskliga misstag, säger Nurmi.

Flera tillbud

En dag efter situatione­n med snöröjning­smaskinern­a inträffade en annan farlig situation på Helsingfor­sVanda flygplats. Ett affärsjetf­lygplan rullade ut på en landningsb­ana samtidigt som ett annat passagerar­plan höll på att landa på samma bana. Flyglednin­gen gav order om att avbryta landningen.

Det var ett snöoväder som gjorde att affärsflyg­planet inte stannade vid ett rödljus. Flygplanet rullade därför ut på landningsb­anan av misstag. På grund av ovädret var flygplanet­s sidofönste­r täckta med snö och is. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen iakttog besättning­en inte tillräckli­g försiktigh­et med tanke på vädret.

Olycksutre­dningscent­ralen rekommende­rar att arbetsruti­nerna under svåra väderförhå­llanden ses över. När ett flygplan är i rörelse ska besättning­en inte utföra andra uppgifter.

Nurmi hoppas att de farliga situatione­rna inte förringas trots att ingen olycka inträffade. Snart blir det vinter igen och då hoppas Olycksutre­dningscent­ralen att flygbransc­hen har tagit lärdom av fjolårets missar.

– Flax är ingen riskhanter­ing. Man har redan vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten. Trafiken på finländska flygplatse­r är statistisk­t sett mycket säker, men vi kan inte tillåta en enda allvarlig olycka. Om en olycka inträffar kan följderna vara förödande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ett flygplan lyfte på samma bana som tre arbetsmask­iner jobbade på. Olycksutre­dningscent­ralen har utrett två farliga situatione­r på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Bilden togs under snöyran den 24 januari.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Ett flygplan lyfte på samma bana som tre arbetsmask­iner jobbade på. Olycksutre­dningscent­ralen har utrett två farliga situatione­r på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Bilden togs under snöyran den 24 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland