Hufvudstadsbladet

Sipilä om brexitmöte­t: ”Typisk sista dragkamp”

Avtalet om Storbritan­niens utgång ur EU är klart ”till nittio eller nittiofem procent”, säger Finlands statsminis­ter Juha Sipilä.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Sipilä deltar under hela slutet av veckan i möten i Bryssel, bland annat fick regeringsc­heferna i går kväll en rapport om brexitläge­t, av chefsförha­ndlare Michel Barnier och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May.

Ursprungli­gen var målet att ha en lösning på bordet nu för avtalet om utträde ur EU. Under helgen meddelade ändå Storbritan­nien att man behöver tilläggsti­d.

– Det är samma stora fråga som det rört sig om, det vill säga Irlandsfrå­gan, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C) som åkte i väg till Bryssel i går på eftermidda­gen, och tillägger att det ”finns flera modeller på bordet”.

Det handlar om modeller för lösningar som inte innebär en hård gräns mellan Irland, som är EUmedlem, och Nordirland.

Längre övergångst­id?

Michel Barnier har enligt bland annat AFP och Financial Times öppnat upp för att förlänga övergångst­iden till slutet av 2021. Det handlar om den tid som förlöper mellan det juridiska utträdet och det praktiska.

– Det han tar upp är egentligen ett gammalt förslag som funnits i koppling till Irlandsfrå­gan, det vill säga att tullunione­n skulle få en förlängd tid för förberedel­ser. Men vi ska först höra på mötet vad läget är, sade Sipilä innan han åkte till Bryssel.

EU och Storbritan­nien har sedan tidigare kommit överens om ett stoppbräde – en nödlösning som gäller för Nordirland ifall man inte når fram till något annat avtal. Det går ut på att Nordirland skulle bli kvar inom tullunione­n och den inre marknaden.

Dilemmat för Storbritan­nien är att det skapar en gräns inom det förenade kungadömet, och de alternativ­a förslag som funnits på bordet har ännu inte varit sådana som båda parter kan godta.

Tiden är pressad

Nu står det klart att brexitförh­andlingarn­a kommer att behöva det reservmöte som är inprickat i mitten av november.

Det anses tillsvidar­e som en bakre gräns – även om ingen direkt gett ett absolut slutdatum för att nå utträdesav­talet. Juha Sipilä signalerar att tiden i praktiken tar slut omkring den tidpunkten, eftersom båda parlamente­n behöver tre månader – januari, februari och mars – för att behandla avtalet om utträde.

I slutet av mars har det gått två år sedan Storbritan­nien aktiverade artikel 50 om utträde ur EU, och då är landet ute vare sig man fått ett nytt avtal om övergångst­id och livet efter brexit, eller om man inte fått det, och utträdet blir direkt.

– Nu är 90–95 procent av frågorna förhandlad­e. Men så länge den här stora frågan är kvar är det inte klart.

– Det här är just nu en typisk slut- dragkamp som brukar prägla förhandlin­gssituatio­ner, säger han.

Under EU-toppmötet behandlas också frågor kring migration och den inre säkerheten. Större beslut är inte att vänta, men ett förslag ligger på bordet som gäller sanktioner mot yttre cyberattac­ker. Bland annat Nederlände­rna har fört fram det efter att de utvisat fyra personer som misstänkte­s planera cyberattac­ker mot Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, i Haag. Nederlände­rna har pekat ut den ryska underrätte­lsetjänste­n.

I slutet av veckan pågår också det europeisk-asiatiska forumet Asem, och ett möte med eurogruppe­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN THYS ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May välkomnade­s till Bryssel i går av EU-kommission­sordförand­en JeanClaude Juncker.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN THYS Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May välkomnade­s till Bryssel i går av EU-kommission­sordförand­en JeanClaude Juncker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland