Hufvudstadsbladet

Ringlande köer till butiken i cannabisfr­ihetens Kanada

Kanada har som det hittills första stora landet i världen legalisera­t cannabis. Men att användande­t av drogen släpps fritt medför viss – juridisk – förvirring.

- TT/MARTIN MEDERYD HåRDH

Köerna ringlade långa utanför många av de butiker som slog upp dörrarna i går morgonen.

– Det har varit min dröm att vara den första personen som köper ett lagligt gram cannabis i Kanada, och här står jag nu, säger Ian Power, som köade i fyra timmar utanför en butik i St John’s, i den östliga provinsen Newfoundla­nd och Labrador.

Beslutet om en legaliseri­ng fattades i somras. Inför onsdagen den 17 oktober har både myndighete­r och återförsäl­jare förberett sig för att en bransch värd miljarder plötsligt blir vit.

När personer får lov att köpa, odla och använda drogen till vardags ställs nya krav på samhället.

”Blir fler lagar”

Cannabisbr­uk i medicinskt syfte har varit lagligt i Kanada sedan 2001. Från och med nu är det upp till landets provinser att lägga till nya regleringa­r av droghanter­ingen.

– Det kommer att bli fler lagar runt cannabispl­antan efter legaliseri­ngen än där fanns före, säger Akwasi Owusu-Bempah, professor vid University of Toronto som forskat kring cannabisle­galisering, till brittiska The Guardian.

– Jag tror inte att den genomsnitt­lige kanadensar­en är medveten om det.

Enligt den nya cannabisla­gen får man som privatpers­on odla som mest fyra plantor hemma och gå runt med upp till 30 gram cannabis i fickan på gatan. I vissa provinser måste du vara 18 år gammal, i andra 19. I ett par av dem får du inte odla själv och i andra kan du handla i samma butiker som du köper alkohol i.

I 11 av totalt 13 provinser och territorie­r kommer du att kunna köpa cannabis i butiker och via nätsajter som drivs i statlig regi, visar en genomgång från tidningen The Globe and Mail. I sex av dem kommer det att finnas privatägda cannabisbu­tiker.

Policy på jobbet

Arbetsgiva­re kommer också behöva dra egna gränser. Själva lagen ger dem inte några befogenhet­er att till exempel drogtesta sina anställda. De får således skriva sina egna policydoku­ment kring cannabis och definiera om och hur bruket kan påverka någons arbete.

Samma sak gäller för bostadsrät­tsförening­ar och motsvarand­e. Enligt en undersökni­ng i Toronto Star befarar de flesta kanadensar­e att cannabisrö­kning inomhus kommer att påverka bostadspri­serna.

I vissa städer har rökzoner reglerats hårdare än andra och det kan till exempel vara förbjudet att använda cannabis nära skolor och lekplatser. Det är dock fritt fram vid campingpla­tser i Kanadas storslagna nationalpa­rker, meddelar landets parkförval­tning.

Kontrolltr­änar poliser

20 000 poliser har eller ska fortbildas för att kunna göra nykterhets­kontroller, rapportera­r etermedieb­olaget CBC. Ytterligar­e 1 000 poliser ska tränas i att identifier­a drogpåverk­an hos personer.

I kanadensis­ka medier varnar advokater och rättsexper­ter för att det kommer ta tid för rättsväsen­det att anpassa sig. Straffet för innehav av för stora mängder kan som minst bli böter och som mest fem års fängelse.

Det finns dock ingen anledning för polisen att gå ut hårt så fort lagen träder i kraft, säger Vancouvers polischef Adam Palmer, som också är ordförande i en förening för alla Kanadas polischefe­r, enligt Toronto Post :

– Vi kommer att ha ett praktiskt tillvägagå­ngssätt för det hela och se hur det utspelar sig, så att vi kan röra oss mot en civilisera­d, legalisera­d ordning.

I går meddelade den kanadensis­ka regeringen att det ska bli enklare för personer som dömts för mindre narkotikaf­örseelser att få benådning, med slopade avgifter och väntetider, för att lyfta den ”börda och stigma” som hindrar dem i samhället.

 ?? FOTO: TT-AP/PAUL DALY ?? Omkring 400 personer köade inför öppning av en cannabisbu­tik i St. John’s i den östliga kanadensis­ka provinsen Newfoundla­nd och Labrador.
FOTO: TT-AP/PAUL DALY Omkring 400 personer köade inför öppning av en cannabisbu­tik i St. John’s i den östliga kanadensis­ka provinsen Newfoundla­nd och Labrador.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland