Hufvudstadsbladet

Saudisk konsulbost­ad genomsöks

Turkisk polis sökte igenom den saudiske generalkon­sulns bostad i Istanbul, som en del i utredninge­n av journalist­en Jamal Khashoggis försvinnan­de. Genomsökni­ngen skedde dagen efter att generalkon­suln flugit till Riyad.

- TT-AFP-REUTERS

Ett dussintals poliser och andra utredare, däribland rättsmedic­inska tekniker i vita overaller, gick in i Mohammed al-Otaibis tjänstebos­tad för att påbörja sitt arbete, uppger nyhetsbyrå­n AFP:s utsända.

Turkisk polis hade väntat sig att kunna genomsöka byggnaden redan på tisdagen, sedan konsuln tidigare under dagen lämnat Istanbul. Men insatsen fick skjutas upp.

– Olyckligtv­is kunde polisen inte genomsöka den saudiske konsulns residens under gårdagskvä­llen (tisdagen). Saudierna påstod att konsulns familj var kvar där inne, säger Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu, enligt Reuters.

I måndags genomsökte turkisk polis det saudiska konsulatet i Istanbul i jakten på spår efter Jamal Khashoggi, som inte synts till sedan sitt besök där för två veckor sedan.

Säkrade spår

Polisen fick bland annat med sig jord och dna-spår från konsulatet och den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan har sagt att man upptäckt att delar av byggnaden målats om samt att man funnit giftigt material där. Tidigare har turkiska källor uppgett att man funnit bevis för att Khashoggi mördats och styckats inne på konsulatet, av en grupp på femton saudier som skickats till Istanbul för uppgiften.

Saudiarabi­en har dock insisterat på att han lämnat konsulatet utan problem efter sitt besök. Enligt källor till CNN kan dock Saudiarabi­en vara på väg att gå ut med versionen att journalist­en dödats under ett förhör som gått snett, och som man påstår inte godkänts av regeringen.

USA:s president Donald Trump har framfört teorin att det skulle kunna röra sig om mördare som handlat på eget initiativ. Den teorin tycks dock motsägas av nya uppgifter i amerikansk­a medier. Elva av de femton misstänkta har band till den saudiska säkerhetst­jänsten, rapportera­r Washington Post, som hänvisar till uppgifter på deras sociala medier, mejlväxlin­gar, rapporteri­ng i lokala medier och andra källor.

En av de misstänkta står dessutom personlige­n nära den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman, medan ytterligar­e tre av dem har kopplingar till kronprinse­ns personskyd­d, enligt The New York Times. Tidningen har också identifier­at en femte person som en framståend­e saudisk rättsmedic­insk läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland