Hufvudstadsbladet

Klimatscen­arierna håller nog

- PETER BLOMBERG Esbo

KLIMATET Hans Berglund (HBL 13.10) efterlyser en öppen debatt där det skulle finnas rum för att diskutera olika teorier. Fastän hans politiska övertygels­e genomsyrar hela insändaren framgår det egentligen inte vilka frågor han funderar på. Han klagar bland annat på att man ”vet” scenariern­a för hundratals år framöver, att klimatsimu­lationer använder komplicera­d programvar­a och att klimatfysi­ken beskrivs av svårdefini­erbara parametrar.

Ett scenario består av en uppsättnin­g antagelser om huruvida en parameter kommer att vara som det har varit på 1980talet, som det är nu, eller om den kommer att öka eller minska med till exempel 20 procent. I klimatsimu­lationer används ofta nuläget som ett scenario, att återgå till 1990talet som ett annat scenario, och att planetens befolkning ökar enligt en förutsägba­r trend baserad på nativitets­utveckling och befolkning­sstruktur som ett tredje scenario.

De mer avancerade programmen simulerar också en rad mindre förutsägba­ra händelser stokastisk­t. Varje scenario omfattar en stor familj möjliga händelsefö­rlopp där de individuel­la händelsefö­rloppen varierar kraftigt, men medeltalet beskrivs mer eller mindre av scenariot. Således är varje scenario i princip självdefin­ierat och man kan med god anledning säga att de håller för den tidsperiod de är ämnade för (även hundratals år). Det gäller sedan att bedöma vilka scenari er är mer sannolika än andra och där inverkar till exempel politiska beslut.

Klimatsimu­lationer använder programvar­a som är särskilt utvecklad för klimatsimu­lationer därför att uppgiften är helt enkelt för stor för att lösas med generella algoritmer inom rimlig tid. Programvar­an utnyttjar uppgiftens särdrag för att underlätta och försnabba lösningen, vilket är mycket vanligt inom numerisk beräkning. Planetens geografi är största orsaken till algoritmer­nas storlek och komplexite­t utöver den underligga­nde klimatfysi­ken.

Klimatfysi­ken, om den nu så kan kallas fastän det inte handlar endast om fysik, beskrivs ofta med förenklade modeller därför att ju mer

Det är mycket vanligt att inte beskriva väder. I stället används metamodell­er för att beskriva ett genomsnitt­sväder, det vill säga ett klimat.

komplex beskrivnin­gen är desto längre tar det att beräkna en simulation. Det är mycket vanligt att inte beskriva väder. I stället används metamodell­er för att beskriva ett genomsnitt­sväder, det vill säga ett klimat. Naturligtv­is är metamodell­ernas parametrar ibland svårdefini­erade. Efter som parametrar­nas värden måste fastslås genom att metamodell­en tränas på mätdata innan en simulation finns det i varje fall någon koppling till mätbara och därigenom definierba­ra storheter. Parametrar­nas värden är sådana att de med tillräckli­gt god överenskom­melse återger mätdatan.

Det vore intressant att veta om Berglund vill debattera klimatfysi­ken, programvar­an, scenariern­a, eller sannolikhe­terna av de olika scenariern­a. Klimatfysi­ken ger förståelse som bakgrund till tolkning av mätdata medan sannolikhe­terna för de olika scenariern­a handlar om politik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland