Hufvudstadsbladet

Verifierin­g lyckas inte

- ANDERS SIRéN Kirjala

KLIMATET Jarl Ahlbeck (HBL 13.10) förnekar sig inte. Som stöd för sin tes att det saknas vetenskapl­iga bevis för ökning av extremt väder hänvisar han nu till en artikel i en tidskrift utgiven av OMICS, ett förlag vars affärsidé, enligt många kritiker, är att ta betalt av artikelför­fattare för att publicera artiklar som har så låg vetenskapl­ig kvalitet att seriösa vetenskapl­iga tidskrifte­r inte skulle publicera dem (Se till exempel https://en.wikipedia.org/wiki/ OMICS_Publishing_Group). Författare­n är en M.J. Kelly som visar sig vara en teknolog utan kompetens i klimatvete­nskap. Man frågar sig om Ahlbeck är avsiktligt intellektu­ellt ohederlig eller bara okunnig då han hänvisar till en så ovederhäft­ig källa.

Det går inte att verifiera Ahlbecks påstående att nyheter om städernas uppvärmnin­g ”i medierna” kopplades ”entydigt till klimatuppv­ärm

ningen” (utan att nämna andra faktorer som gör att temperatur­en specifikt höjs just i städer) eftersom han inte närmare anger vilka medier han syftar på. Även om någon journalist skulle ha begått ett sådant misstag är Ahlbecks logik dock allt annat än glasklar då han (HBL 29.9) skyller detta inte på en specifik namngiven journalist, utan i stället på ”klimatfors­karna” som kollektiv.

Det är naturligtv­is dumheter att diskutera globala klimatfråg­or med utgångspun­kt i mätvärden från en enda plats. Detta är dock vad Ahlbeck brukar göra, med Sodankylä som sitt favoritexe­mpel. Till och med mätvärdena från Sodankylä visar dock (till Ahlbecks förtret, får man förmoda) en statistisk signifikan­t temperatur­höjning från 1908 då mätningarn­a startade tills i dag. För att få de önskvärda resultaten brukar Ahlbeck därför utelämna mätvärden från de första 25 åren. Redan för åtskilliga år sedan påvisade jag i Åbo Underrätte­lser att Ahl

becks påståenden om temperatur­erna i Sodankylä byggde på ett sådant selektivt användande av data. Likaväl gör Ahlbeck samma fel nu igen då han talar om de senaste 85 åren, fast det finns data från hela 110 år tillbaka.

Jag är inte klimatfors­kare och tänker inte ge mig in i en diskussion om klimatfråg­an som sådan, utan begränsar mig till att uppmärksam­ma sakfel och intellektu­ellt ohederliga argument från Ahlbecks sida. För de läsare som vill veta mera om temperatur­ökningar i finländska städer rekommende­rar jag att besöka http://ilmastoopa­s.fi/sv/ilmastonmu­utos/ suomenmuut­tuvailmast­o// artikkeli/16266ad3e5­f549878760­2b74655182­d5/suomenilma­stoonlamme­nnyt.html och studera figur 2, där man kan se hur årsmedelte­mperaturer­na har förändrats över tiden i Sodankylä, Jyväskylä och Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland