Hufvudstadsbladet

Jord- och skogsbruke­t kan binda mera kol

- THOMAS ANTAS förbundsor­dförande

KLIMATET Jord- och skogsbruke­t har potential att bidra till att bromsa klimatuppv­ärmningen. Detta i och med att skogen och odlingsmar­ken binder kol och fungerar som viktig kolsänka. Vi måste göra en omställnin­g av vår konsumtion, så att den har mindre klimatpåve­rkan. En övergång från fossila bränslen till förnybara bränslen är en förutsättn­ing för att vi skall nå uppställda mål.

Jordmånen är en av nycklarna till att hejda klimatuppv­ärmningen. Jordmånen innehåller mera organiskt kol än alla jordens växter och atmosfären sammanlagt. En betydande del av detta kol finns i det översta metertjock­a skiktet, som vi påverkar med vår verksamhet. Jordmånen utgör en enorm potentiell kolsänka, då vi kan ta i bruk metoder som försnabbar och ökar bindningen av kol till jordmånen. Om vi ökar bindningen av kol i jordmånen med 4 promille varje år, räcker det till för att kompensera de koldioxidu­tsläpp som människan förorsakar.

Vi sköter skog och mark för att skapa tillväxt, råvaror, energi och mat samt bidra till klimatnytt­a. Skogarna avverkas i betydligt mindre omfattning än den årliga tillväxten i skogen. Genom aktiv och god skötsel, inklusive förnyelse av skogen, kan tillväxten och därmed kolbindnin­gen öka. I dagsläget avverkas endast cirka 80 procent av skogens årliga tillväxt, vilket betyder att vi får mer och mer skog för varje år.

Det är inte fruktbart att kategorisk­t ställa olika matråvaror mot varandra i klimathäns­eende. Allt kött är inte per automatik skadligare för klimatet än all vegetabili­sk kost. Det viktigaste är att sträva till så närproduce­rade råvaror som möjligt och att minska på matsvinnet. Bortkastad mat belastar utan att ge någon nytta alls.

Samhället och hela mänsklighe­ten står inför en enorm klimatutma­ning. Jord- och skogsbruke­t står inför samma utmaning. Jord- och skogsbruks­sektorn är en av de få sektorer som kan göra mera än bara minska på sina utsläpp. Primärnäri­ngarna kan hjälpa till med att återta en del av den skada som redan har skett. ERIK PERKLéN förste vice ordförande SLC Nyland (Nylands svenska producentf­örbund NSP rf)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland