Hufvudstadsbladet

Vem beslutar om Finlands medverkan?

- CARL FREDRIK SANDELIN Helsingfor­s

NATO Finland deltar denna månad med enheter ur landets mark-, sjö- och luftstrids­krafter i två stora Natomanövr­ar: Trident Junction i Norge och Northern Coasts i Östersjön. Hur mycket berörs våra kuster? Enligt uppgift har Finland i oktober även deltagit med Hornet-jaktplan i Red Flag-manövern i Alaska.

Officiellt är vårt land militärt alliansfri­tt. Vi deltar i Natos manövrar i egenskap av partner, inte medlem. För ett år sedan skrev jag i en insändare (HBL 15.10) att ”partnerska­pet med Nato (var det ett genomtänkt beslut?) har lett till ökad medverkan i militära manövrar vars överensstä­mmelse med alliansfri­het kan ifrågasätt­as.”

Som kvarleva från det kalla krigets tid har Nato framför allt tjänat USA:s stormaktsi­ntressen. I stället har antalet Natobaser i Europa ökat och förra året deltog både amerikansk­a och tyska trupper i paktens manövrar i Baltikum. Det är inte förvånande att Ryssland med jämna mellanrum arrangerar militärman­övrar inom sitt eget territoriu­m vid bland annat sin västgräns.

Förhoppnin­gsvis ingår fortsatt militär alliansfri­het i den kommande svenska regeringen­s program. Våra föråldrade jaktplan kan bra ersättas med svenska Jas Gripen som vi vid behov kan utveckla tillsamman­s.

Vid sidan av ekonomiskt samarbete och migrations­frågan har klimatfråg­an blivit ett allt större problem världen runt. Den kräver regionalt samarbete, men samarbetet bör även koordinera­s att omfatta hela världen. I det arktiska rådets arbete kan Finland som ett militärt alliansfri­tt land göra en viktig insats. Beslut om det stora norra polarområd­ets framtid får inte påverkas av vare sig västs eller östs militära intressen.

Tillbaka till Natopartne­rskapet och Natomanövr­arna. Vem beslöt, beslutar, om vår medverkan? Har jag missat någonting? Vilken var, är, republiken­s presidents roll? Hade, har, riksdagen och regeringen något att säga till om eller var, är, det försvarsmi­nistern och det högsta militärbef­älet som avgör var och på vilket sätt Finland medverkar och som, en vacker dag, inbjuder Natotruppe­r att öva på finländskt territoriu­m?

För övrigt är jag alltjämt av åsikten att regeringen borde ha ombildats efter Sannfinlän­darnas tudelning. Framför allt tänker jag på de viktiga utrikes- och försvarsmi­nisterpost­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland