Hufvudstadsbladet

Emma Tallberg tävlar med återfunnet självförtr­oende

Emma Tallberg har hittat självförtr­oendet strax inför säsongens största tävlingar. Tränaren Anna-Julia Kontio är att tacka för stödet, men situatione­n är ny i Helsingfor­s Horse Show då bägge ryttarna tävlar.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Under sommaren var banhoppare­n Emma Tallbergs prestation­er osäkra. De annars så jämna hoppen var ett minne blott och det började se ut som att hon inte skulle kvala till Helsingfor­s Horse Show.

– Jag prövade en ny tränare under sommaren, men kemin fungerade inte och det blev för mycket ändringar, vilket syntes genast i resultaten, förklarar Tallberg.

Räddningen kom tre veckor innan säsongens största tävlingar i Finland.

– Min ordinarie tränare AnnaJulia Kontio har flyttat till England och har därmed inte hunnit hjälpa mig lika mycket som vanligt. Men hon anlände till Finland veckan innan den tvåstjärni­ga GP-tävlingen i Träskända, som jag vann och genom vilken jag fick platsen till Helsingfor­s Horse Show.

Från att ha haft osäkra prestation­er och problem under en längre tid till GP-vinnare på en vecka – hur är det möjligt? Det handlar om självförtr­oende, berättar den 22-åriga Tallberg.

– Kontio tränade mig i två dagar och vi gjorde helt grundlägga­nde saker. Det största problemet under sommaren var att jag tappade mitt självförtr­oende totalt och då kan jag inte rida, utan ifrågasätt­er mina kunskaper och beslut. Hon fick mig att tro på mig själv och i grundarbet­et.

Bygger nytt

I Helsingfor­s Horse Show jagar Tallberg framgång i 140- och 150-centimeter­s klasserna. Hon lämnar dock utrymme för överraskni­ng.

– En av mina hästar, Dobbelt Quidam, är först nio år men har massor med kapacitet och är mycket fin. Det var han jag vann tävlingen i Träskända med. Han är lite temperamen­tisk och det har räckt ett tag att få honom på min sida. Så vi får se, ifall han nu skulle kännas helt suverän på fredag kan det hända att vi hoppar i lördagens GP-tävling. Men då måste allt kännas närapå perfekt.

De två föregående åren har Tallberg hoppat GP med sin före detta häst och berättar att det är fantastisk­t att få delta på så hög nivå och gå igenom banan bland alla toppryttar­e. Men detta är ett år för att återuppbyg­ga och något måste på för att hoppa GP finns inte.

– Jag strävar efter att rida med bra känsla. Jag upplever ingen press för att ta placeringa­r.

– Hästarna jag rider med är på den yngre sidan och även om de är bra så håller vi först på att komma upp till toppnivån. Om vi lyckas kan resultaten vara bra, men det kan hända att de reagerar på att tävlingarn­a plötsligt blir större.

Den största förändring­en sett till de föregående åren är att tränaren Kontio tävlar också själv och är det främsta finländska hoppet i Helsingfor­s efter att ha gjort comeback efter en paus och omedelbart tagit en poängplace­ring i världscupt­ävlingen i Norge förra veckan.

– Vi får se hur det går, detta är första gången vi tävlar samtidigt. De två föregående åren har hon inte tävlat själv och då har det varit lyx för mig då hon enbart funnits där för mig. Nu är det ju stora tävlingar för henne så det är klart att hon måste fokusera på sitt, men jag klarade mig ensam också i Träskända. Men bara det att vi går igenom banorna tillsamman­s och vetskapen om att stödet finns där räcker för mig.

Kontios lugnande effekt

Finländarn­a har haft ett intensivt samarbete då Tallberg bodde hos Kontio och hennes dåvarande pojkvän Martin Fuchs i Schweiz under ett år och fick högklassig ridträning. Det var vändpunkte­n för karriären, säger Tallberg.

– Innan tiden i Schweiz var jag endast ”okej” och kom på ”okej placeringa­r”.

Samarbetet försvårade­s då tränaren flyttade till England och hon själv tillbaka till Finland för att studera, men nu för tiden håller de ofta kontakt via telefon och tränandet sker till exempel genom att Tallberg skickar en video på när hon hoppar och får sedan feedback på sin prestation. Det fungerande konceptet beror i stor utsträckni­ng på att Kontio känner mig så väl som person, berättar Tallberg.

– Som ryttare är vi ganska likadana, men våra personligh­eter är rätt så olika, vilket syns i själva ridningen. Jag är ganska ettrig medan Kontio är otroligt lugn och målmedvete­n. Hon presterar bäst under press. Jag får verkligen fortfarand­e jobba med att komma i fokus och inte bry mig om att det är en stortävlin­g.

– Men hon har en lugnande effekt på mig och att hon litar på mig får mig att också göra det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? År 2017 tävlade Emma Tallberg med Dolce Vita Crosby i Helsingfor­s■ Horse Show – nu är hästen pensionera­d. Arkivbild från i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER År 2017 tävlade Emma Tallberg med Dolce Vita Crosby i Helsingfor­s■ Horse Show – nu är hästen pensionera­d. Arkivbild från i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland