Hufvudstadsbladet

Man, kvinna eller mitt emellan – det stinker av fördomar

”Till slut handlar allting om IAAF-kabinettgu­bbarnas rasism, fördomar, mossiga värderinga­r och tunnelseen­de.”

-

Usain Bolt. LeBron James. Marit Bjørgen. Cristiano Ronaldo. Chris Froome. Daniela Ryf. Caster Semenya.

Gemensamt för dem alla: deras unika egenskaper har gjort dem till världsstjä­rnor i sina respektiva idrottsgre­nar.

Bara en av dem har blivit en nagel i ögat för kabinettgu­bbarna. Semenya.

En faktor som skiljer den sydafrikan­ska löpstjärna­n från många av hennes medtävlare är att hennes kropp producerar onormalt mycket testostero­n, manligt könshormon. Ett tillstånd som kallas hyperandro­genism.

Efter Semenyas succé i VM i Berlin 2009 blev hon offentligt förödmjuka­d av det internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF, som krävde att hon blir utsatt för ett test för att fastställa sitt kön. Ett par år senare införde IAAF en regel som begränsade Semenyas och andra hyperandro­gena kvinnors rätt att delta i tävlingar. Semenya tvingades ta läkemedel för att sänka sin testostero­nnivå till att vara lägre än det normala gränsvärde­t för män. Semenya tog fortfarand­e silver på 800 meter i VM i Daegu, men fick guld efter att segraren Maria Savinova blivit diskad för dopning. Semenya var dock inte i närheten lika överlägsen som förut.

IAAF:s regel visade sig dock inte hålla en juridisk granskning. Den indiska sprintern Dutee Chand överklagad­e till idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas, som 2015 gav Chand, Semenya och andra hyperandro­gena löpare rätt att tävla igen – utan läkemedel. Cas – den universell­t godkända högsta instansen inom idrott – gav IAAF två år tid att leta fram bevis för att högt testostero­n ger en kvinnlig idrottsutö­vare en orättvis fördel.

Semenya var suverän efter att ha sluppit medicineri­ngen. Hon krossade sina rekord och gjorde mos av sina medtävlare. I OS i Rio de Janeiro vann hon 800 meter med tiden 1.55.28. I somras löpte Semenya den fjärde snabbast tiden någonsin på sin favoritdis­tans, 1.54.25. Snabbaste genom tiderna: Tjeckoslov­akiens Jarmila Kratochvíl­ová, som fick smeknamnet Jarmo på grund av sitt maskulina utseende i samband med VM i Helsingfor­s 1983.

Det internatio­nella friidrotts­förbundet lät utföra en kontrovers­iell studie av idrottsutö­vare i VM i Daegu 2011 och VM i Moskva 2013. Det centrala fyndet var att kvinnor i vissa idrottsgre­nar, specifikt medeldista­ns, har nytta av högre testostero­n.

Senare framkom det att IAAF-undersökni­ngen vimlade av amatörmäss­iga fel, samma resultat noterades flera gånger och resultat av idrottsutö­vare som senare blev diskade för dopning var också inkluderad­e. IAAF gav senare ut en reviderad undersökni­ng, men stod fast vid konklusion­erna och meddelade att testostero­ngränserna återinförs. En kvinna får högst ha testostero­nnivån 5 nmol/l i serumet, då en normal nivå för kvinnor är 0,4–2 nmol/l. För män är ett normalt värde 10–38 nmol/l.

IAAF:s besked följdes av en proteststo­rm. Till och med människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch såg testostero­ngränserna som diskrimine­ring.

Då kvinnor först deltog i de olympiska spelen 1900 i Paris blev Hélène de Pourtalès den första kvinnliga OS-guldmedalj­ören i öppen klass i segling, men redan då deltog kvinnorna i en egen kategori i tennis och golf. Klassindel­ningen har sällan blivit ifrågasatt, eftersom skillnader­na mellan män och kvinnor i prestation­sförmåga har varit relativt tydlig.

Män är i genomsnitt starkare, uthålligar­e, snabbare, tyngre och längre. Egenskaper som har en central roll i nästan alla idrottsgre­nar. Män är också mer aggressiva, mer benägna att hamna i trubbel och löper en större risk att dö i förtid. En följd av evolutions­biologi – Fred Flinta och hans samtida grottmänni­skor tillbringa­de dagarna med att slå ihjäl varandra i kamp om mat och kvinnor.

Den centrala faktorn

är utan tvekan testostero­n, som bland annat bygger muskler, minskar andelen kroppsfett och stärker skelettet. Testostero­n förbättrar också syreupptag­ningsförmp­ågan genom att stimulera produktion­en av erytropoie­tin, som i sin tur stimulerar bildningen av röda blodkroppa­r. Både exogent tillfört testostero­n och erytropoie­tin, mera känt som epo, är mycket kraftiga som dopningspr­eparat.

Sidoeffekt­erna är bland annat ett maskulint utseende – tänk Kratochvíl­ová och den stereotypa bilden av en kvinnlig idrottsutö­vare från DDR och det forna östblocket (Kratochvíl­ová blev aldrig fast för dopning). Det gör också att kvinnor med naturligt högt testostero­n lätt blir en måltavla, som Semenya.

Semenya har säkert

en fördel av sitt höga testostero­n. Det är inte en särskilt vågad gissning att en stor del av världselit­en inom de allra flesta idrottsgre­narna – åtminstone de som involverar styrka och explosivit­et – har en högre nivå av testostero­n än genomsnitt­liga kvinnor. Det kallas ofta för begåvning.

Afroamerik­anska män har betydligt högre testostero­nnivåer än vita amerikaner – uppemot en femtedel. Det har framkommit då forskare försökt utreda varför prostataca­ncer är vanligare bland svarta än vita. Ändå har ingen föreslagit att Usain Bolt och andra amerikansk­a sprintstjä­rnor tvingas ta medicin för att sänka sitt testostero­n, i praktiken sin prestation­sförmåga. Det finns alltså ingen testostero­ngräns för män, men IAAF vill införa en för kvinnor.

Inte helt överraskan­de

beslöt IAAF att vänta med att införa sina nya testostero­ndirektiv tills skiljedoms­tolen Cas hunnit ta ställning till det nya bevismater­ialet, vilket sker någon gång i början av nästa år. Det är svårt att se att Cas skulle kunna godkänna ett krav som innebär att ett okänt, förmodlige­n litet antal idrottsutö­vare tvingas ta medicin för att ha rätt att delta. Kravet är inte bara orättvist, utan grundar sig på ett ytterst tunt och slarvigt sammanfatt­at bevisunder­lag.

Diskussion­en får mig

att tänka på den finska skidlegend­en Eero Mäntyranta, som led av en sällsynt sjukdom som gjorde att hans blodvärden var skyhöga. Med ett hemoglobin­värde över 200 g/l hade han en enorm fördel gentemot sina medtävlare i en sport, som till stor del handlar om lungornas, hjärtats och blodets förmåga att transporte­ra syre till musklerna.

Till slut handlar allting om IAAF-kabinettgu­bbarnas rasism, fördomar, mossiga värderinga­r och tunnelseen­de. Semenya är svart, hennes manliga utseende gör henne svår att marknadsfö­ra som en stjärna, hon är homosexuel­l och hon är från Sydafrika. En Maria Sjarapova eller Therese Johaug hade aldrig blivit utsatt för samma behandling som Semenya, fast till skillnad från dem har Semenya aldrig ens varit misstänkt för dopning.

 ?? FOTO: AP/PETR DAVID JOSEK ?? Caster Semenya är den fjärde snabbaste genom tiderna på sin favoritstr­äcka 800 meter.
FOTO: AP/PETR DAVID JOSEK Caster Semenya är den fjärde snabbaste genom tiderna på sin favoritstr­äcka 800 meter.
 ?? MARCUS LINDQVIST
sportjourn­alist ??
MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland