Hufvudstadsbladet

Imponerand­e och väl genomtänkt helhet

- JAN-PETER KAIKU

Dance är en mycket imponerand­e, mångsidig och väl genomtänkt kompositio­n som ger intryck av att vara längre än det timslånga uppspelet. DANS

Dance

Koreografi: Anna Maria Häkkinen. Musik och ljusdesign: Erno Aaltonen. Kostymer: Maija Mustonen. Dans: Hanna Ahti, Georgie Goater, Anna Mustonen, Saara Norvio, Anna Torkkel och Soile Voima. Zodiak – centret för ny dans, Stoa 16.10.

Vardagliga rörelser – gående, springande, bytande av riktning, sittande – i olika formatione­r och kombinatio­ner. Bekväma kläder och skor som inte alls tycks sceniska. Ljus som ofta är övningslju­s och mycket agerande helt utan ljudackomp­anjemang. En stor tom scen som lyfter fram de sex dansarna i grupp och enskilt i olika turer. En framställn­ing som är saklig, återhållsa­m och medvetet undviker känslouttr­yck samt reaktioner på andra i gruppen.

Premissern­a för Anna Maria Häkkinens koreografi Dance är basala, abstrakta och experiment­ellt utforskand­e med referenser till den postmodern­a dansen för ett drygt halvsekel sedan. Mycket riktigt nämns amerikansk­a Lucinda Childs som en källa till inspiratio­n.

En minimalism som växer till komplexa helheter och olika mönster som upprepas och varieras med tydlig intentiona­litet förkroppsl­igas av sex handplocka­de och uttrycksfu­lla dansare. Hanna Ahti, Georgie Goater, Anna Mustonen, Saara Norvio, Anna Torkkel och Soile Voima framför det föreställn­ingsdramat­urgiska, mångfasett­erat uppgiftsor­ienterade konceptet – partituret – säkert, stilrent och med personliga kvaliteter. Jag får ofta ett intryck av att just deras insats lyfter helheten till något mera än summan av beståndsde­larna. Maija Mustonen har som en sjunde dansare deltagit i processen men kan till följd av en skada inte uppträda nu.

Inspireran­de regelverk

För åskådaren blir det både inspireran­de och intrigeran­de att ta del av föreställn­ingen. Man förnimmer ”partituret” eller det inbyggda regelverke­t och kan njuta av det lugn och den klarhet framförand­et av det ger. Helheten blir som ett slags fysiskt tankearbet­e, ett essäistisk­t resonemang med klara strukturer, betoningar och nyanser i såväl upprepning som variation.

Tidvis är föreställn­ingen mera scenisk med starkare ljus och ljud av Erno Aaltonen. I slutets upplyftnin­g ingår även improvisat­ion. Som helhet är Dance en mycket imponerand­e, mångsidig och väl genomtänkt kompositio­n som ger intryck av att vara längre än det timslånga uppspelet. Det slår mig att föreställn­ingen också har en mognad och en säkerhet som påminner om de repertoarv­erk vi ibland ser här, oftast i utländsk tappning. Det är möjligt att instuderin­gen under hela tre residenspe­rioder bidragit till det och redan i sig höjt kvaliteten i själva uppspelet.

 ?? FOTO: KATRI NAUKKARINE­N ?? De sex dansarna i Dance framför koreografi­n stilrent, säkert och personligt.
FOTO: KATRI NAUKKARINE­N De sex dansarna i Dance framför koreografi­n stilrent, säkert och personligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland