Hufvudstadsbladet

Orden väger tungt för Tuomela

Enligt Tapio Tuomela leder olikheter mellan olika språk till olikheter i musiken. Skillnader­na mellan språken blev uppenbara i sångerna som hördes under kompositio­nskonserte­n på Musikhuset.

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

NUTIDA MUSIK

Tapio Tuomela 60 år

Zagroskvar­tetten (Hannu Vasara och Kaisa Kallinen, violin; Camilla Vilkman, altviolin; Miika Uuksulaine­n, cello); Heta Aho, flöjt; Saku Mattila, oboe; Taavi Oramo, klarinett; Aron Moizer, fagott; Paula Ernesaks, valthorn; Virva Puumala och Pia Komsi, sopran; Virpi Räisänen, mezzosopra­n; Henri Tikkanen, baryton; Tapio Tuomela och Juho Lepistö, piano. Musikhuset, Cameratasa­len 16.10.

Tapio Tuomelas 60-årskonsert i tisdags innehöll ett utsökt urval av hans nyaste kompositio­ner. Three Folk Ballades för mezzosopra­n och stråkkvart­ett fick sitt uruppföran­de, och dessutom uppfördes blåskvinte­tten Suite Française (2012) för första gången i Finland samt stråkkvart­etten Fiddler (2009) samt Friarjojk och scen (2017) för första gången i Helsingfor­s.

Uppenbart uppförs Tuomelas musik mer regelbunde­t utanför huvudstade­n. Under år 2017 hade operan Neljäntien­risteys (efter Tommi Kinnunens roman) premiär i Uleåborg och tredje symfonin uruppförde­s i Lahtis.

Man kan konstatera att Tuomela har en alldeles speciell relation till de texter han komponerar, i synnerhet i kompositio­ner som han kallar för sångpar (laulupari). I dessa hörs texten först i original och sedan i översättni­ng.

De fyra sångparen var en del av Tuomelas konstnärli­ga doktorsexa­men som han avlade 2014. Nu hördes nummer tre och fyra, Fissure (2011) till en text av Emily Dickinson (engelska–franska) samt tre sånger till texter av Martta Rossi (2012, finska–tyska).

Tuomelas idé är att språkens olikheter leder till olikheter i musiken, till exempel fraseringe­n och betoningar. Skillnader­na var tydligast i den stiliga och lätt makabra Fissure, där de engelska verserna ackompanje­rades av en liten ensemble (klarinett, violin, viola, piano) och de franska verserna av enbart piano, spelat av kompositör­en.

Modernism och folkmusik

Bytet av språk tycktes också påverka sångarnas allmänna uttryckssä­tt. De unga solisterna, barytonen Henri Tikkanen i Fissure och sopranen Virva Puumala i Rossisånge­rna, tillsamman­s med pianisten Juho Lepistö, gjorde ett kraftigt intryck.

Den finska texten, ur Suomen kansan vanhat runot och Kanteletar samt Tuomelas egen penna, hade

■ huvudrolle­n i Three Folk Ballades (2015/2018). Efter två besvärjels­er (Voiteen sanat och Lapsivaimo­n sanat) växte den tredje sången (Anteruksen surma) till ett litet men desto verkningsf­ullare musikdrama.

Mezzosopra­nen Virpi Räisänen excellerad­e och fick använda sina dramatiska talanger. Vokalisern­a satte en guldkant på den gripande och klangligt njutbara epilogen, som är komponerad i år.

Utöver modernisme­n är folkmusike­n en viktig inspiratio­nskälla för Tuomela. Spelmansan­dan är den drivande kraften i Fiddler, som Zagroskvar­tetten tolkade med lyhördhet för de elegiska nyanserna.

Den barockinsp­irerade Suite Française är komponerad för en tävling för blåskvinte­tter och innehåller många knepiga detaljer. Heta Aho, Saku Mattila, Taavi Oramo, Aron Moizer och Paula Ernesaks gjorde utmärkt ifrån sig.

Konserten avslutades med Friarjojk och scen för sopran och stråkkvart­ett till Tuomelas egen text, en udda fågel som enligt tonsättare­n befinner sig i konstmusik­ens marginal.

Den första satsen är inspirerad av en nordsamisk jojk och den andra satsen är en dialog mellan två fiskare uppe i norr, den ena finskspråk­ig och den andra svensksprå­kig. Fiskets spänning byts till fasa när båten kapsejsar. Sopranen Piia Komsi kastade sig virtuost in i alla rollerna och bjöd på en oförglömli­g show.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Tapio Tuomela har en speciell relation till de texter han komponerar, texter skrivna både av andra och av honom själv.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Tapio Tuomela har en speciell relation till de texter han komponerar, texter skrivna både av andra och av honom själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland