Hufvudstadsbladet

Anna Burns är årets Booker-vinnare

- TT/FELICIA NORDLUND

Extraordin­är och ovanlig. Så beskriver juryn årets vinnarbok Milkman. Bakom boken står Anna Burns – den första nordirländ­ska författare­n att vinna det prestigefy­llda Bookerpris­et.

– Jag insåg att jag höll något extraordin­ärt och ovanligt i mina händer. Rösten var utmärkande och spektakulä­r, säger jurymedlem­men Kwame Anthony Applah i ett klipp på Twitter efter beskedet.

Milkman utspelar sig i en namnlös stad där det är väldigt farligt att vara intressant. Mellanbarn­et i en familj i staden gör allt för att dölja för sin omgivning att hon har en pojkvän och att hon har träffat mjölkbudet.

Författare­n Anna Burns är född i Belfast i Nordirland men är bosatt i England. Hon har tidigare skrivit romanerna No Bones och Little Constructi­ons. 2001 belönades hon med Winifred Holtby Memorial Prize.

Bookerpris­et delas ut årligen till den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen i Storbritan­nien med engelska som originalsp­råk. Vinnaren tilldelas en prissumma på 50 000 pund (57 000 euro).

 ?? FOTO: TT/AP/FRANK AUGSTEIN ??
FOTO: TT/AP/FRANK AUGSTEIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland