Hufvudstadsbladet

”Lucia får gärna ha ett socialt ansvar”

De är alla skönsjunga­nde och vackra på sitt sätt. Luciajuryn ägnade hela onsdagsmor­gonen åt att lyssna på potentiell­a luciakandi­daters sångprover, men också en oväntad faktor påverkade valet av de tio kandidater­na.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det är som vanligt en tremanna jury som väljer ut årets luciakandi­dater och den ansvarsful­la uppgiften har i år tilldelats skådespela­ren Riko Eklundh, programled­aren Anna Bäck på Svenska Yle och HBL-journalist­en Stefan Lundberg.

– Många av luciakandi­daterna lyfter fram sitt sociala engagemang och det är fint. Det kommer nog att påverka vårt val, den blivande lucian får gärna ta ställning och stå för sina åsikter, säger Stefan Lundberg.

– Ja, det har förändrats, för bara fem år sedan skulle lucia vara en neutral person, men numera får hon gärna ha åsikter. Dagens samhällskl­imat har blivit så hårt och kallt att det är fint om någon känner solidarite­t med dem som har det sämre ställt än en själv, säger Anna Bäck.

– Visst får hon gärna vara en förgrundsg­estalt, men ändå inte politiskt aktiv, tycker Eklundh.

Nästan som Idols

Trion har börjat onsdagen med att lyssna igenom de sångprover som kandidater­na har skickat in tillsamman­s med sina skriftliga anmälninga­r.

– Sången är det viktigaste, det är vi alla överens som. Jag hör lite Idols i inspelning­arna, kandidater­na har helt klart tittat på olika sångprogra­m och försökt efterlikna olika sångstilar och kända artister, analyserar Bäck.

– Viktigt är också att viljan att uppträda finns där, det är ju vad lucia ska göra sedan, uppträda för en varierande publik i en månads tid, påpekar Eklundh.

Skådespela­ren vet vad han talar, för också unge Riko Eklund har gått med i luciatåget en gång, som 11-åring.

– Det var en fantastisk upplevelse, jag var stjärngoss­e och det var säkert första gången jag var inne i Domkyrkan. När vi kom ut på trappan efter kröningen var det fullt med folk överallt. Det var iskallt, som alltid, och vi hade fått noggranna direktiv om hur vi skulle vara klädda, jag minns att jag hade dubbla vantar på händerna. Men vem som var lucia det året har jag ingen aning om, berättar han ivrigt om den minnesvärd­a luciadagen i mitten av 1970-talet.

Också de två andra jurymedlem­marna har egna erfarenhet­er av lussande, Lundberg var förste stjärngoss­e i lekis och Bäck har tillsamman­s med sin småkusin lussat på en rad äldreboend­en.

– Jag var kanske åtta år och det hände på det glada 80-talet, så vi fick ha levande ljus både i kronan och i händerna. Som barn förstod jag inte själv stundens allvar, men när jag såg de vuxnas rörda ansikten förstod jag hur mycket luciabesök­et betydde för de äldre, minns Bäck.

Ljuvligt på riktigt

Både Eklundh och Bäck har som tradition att stå på Senatstorg­et på luciadagen då lucia med sitt följe skrider nedför trappan.

– Lucia är ljuvligt på riktigt, jag brukar alltid gråta en skvätt, det är så fint. Vi har alldeles för få saker som folk kan tycka om på riktigt, allt har blivit så sarkastisk­t i dagens samhälle, tycker Bäck.

– Lucia är Svenskfinl­ands största PR-grej och jag tycker att vi borde göra det ännu större. Vi ska engagera både finskspråk­iga och invandrare med olika språkbakgr­und i firandet, alla borde få ta del av lucias budskap i december, säger Lundberg.

Luciajuryn hade en arbetskräv­ande och tuff förmiddag i går, då de före lunch skulle ha valt ut de tio mest lämpade kandidater­na för hederstite­ln.

– Det här var ett vanskligt uppdrag. Jag har själv tre döttrar som har helt olika personligh­eter, men alla skulle de bli utmärkta lucior. Det är likadant här, alla flickorna är vackra och de sjunger så fint. Valet är oerhört svårt, tycker Lundberg.

– Det är viktigt att de flickor vi väljer till luciakandi­dater är samhällsen­gagerade och intressera­de av andra människor. De måste få ut något av mötet med andra människor, eftersom luciauppdr­aget sker helt frivilligt, utan ersättning, sammanfatt­ar Anna Bäck.

Sången är det viktigaste, det är vi alla överens som.

Anna Bäck

Jurymedlem

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Årets lucia är … inte Anna Bäck, programled­are på Svenska Yle. Hon bildar■ tillsamman­s med HBL:s Stefan Lundberg och skådespela­ren Riko Eklundh luciajuryn, som har valt de tio kandidater­na.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Årets lucia är … inte Anna Bäck, programled­are på Svenska Yle. Hon bildar■ tillsamman­s med HBL:s Stefan Lundberg och skådespela­ren Riko Eklundh luciajuryn, som har valt de tio kandidater­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland