Hufvudstadsbladet

Snart sista chansen för jouren i Vasa

Femtio år senare utkommer en bok som tar sig an en förklaring till vad som hände 1968. – Det var inte bara en ungdomsrev­olt, säger en av författarn­a Anton Monti.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Social- och hälsovårds­utskottet sade i går nej till att Vasa centralsju­khus ska få status som sjukhus med omfattande jour. Nu återstår bara två chanser för sjukhuset, när ett medborgari­nitiativ i saken och en lagmotion ska behandlas.

Beredninge­ns förslag är att ändå att både initiative­t och lagmotione­n förkastas.

Egentligen höll de på med något helt annat. Författarn­a Anton Monti och Pontus Purokuru skrev ett verk om medborgara­ktivism under de senaste decenniern­a, och insåg att det inte fanns en sammanfatt­ning av 1960talets radikalism, trots mängden av nedtecknad­e skildringa­r.

De började rota och slå ihop trådar. Bland annat fick de tillgång till anteckning­ar som en av de centrala radikala intellektu­ella, Antti Kuusi, skrivit ned från sina samtal med sin far, Pekka Kuusi, riksdagsle­damot i SDP och senare minister. Bland annat hade de redan då samtalat om president Urho Kekkonens dåliga hälsa, och en maktkamp om vem som skulle bli hans efterfölja­re.

De direkta kontaktern­a mellan etablerad politik och utomparlam­entarisk aktivism – ett särdrag för det lilla Finland – intressera­de skribenter­na särskilt.

Den här veckan utkommer 1968 – ett försök att dra ihop vad som hände och varför. Den 25 november är det 50 år sedan ockupation­en av Gamla studenthus­et 1968, en händelse som ofta får symboliser­a en mycket längre historia.

– Det har funnits en efterhands­konstrukti­on av 1960talets studentrad­ikalism som enbart naivt och idealistis­kt, kulturcent­rerat och hippieakti­gt. Men det fanns också väldigt radikala politiska aktivister, med en bild av vad de ville. De stora motsättnin­garna har man kanske velat sudda ut i efterhand genom att se lättsamt på det, säger Monti.

Kravaller blossade upp under decenniet, också konfliktsö­kande, provokatio­n och sammandrab­bningar med polisen där otaliga skadats. När protestsom­maren 1968 inleddes väckte utveckling­en en oro för eskalerat våld hos statsledni­ngen. Statsminis­ter Mauno Koivisto, som haft kontakter till personer inom rörelserna och varit uppdaterad, drog då en gräns i ett uppmärksam­mat tal där han jämförde anarkismen med ”det övergödda samhällets luftbesvär”.

– Tidigare hade han varit mer förstående, men då ville han klar

Stora omvälvning­ar kan vara framför oss, och det återstår att se vad de är. Anton Monti, författare

göra var gränsen går i Finland, säger Monti som bedömer att studentrev­olterna i Paris hade gjort Koivisto mer orolig.

På höstkanten kom en ny vändning, och den kom utifrån. Sovjet och Warszawapa­kten invaderade Prag den 21 augusti för att kväsa Pragvårens krav på reformer och liberalise­ring.

Ungdomsvåg efter kriget

Men hur började allting? Monti betonar att 60talets rörelser var något som skedde simultant i många länder, i Västeuropa, i USA. Fredsrörel­sen var internatio­nell och i den startade också skeendena. Tidskrifte­r som represente­rade den nya vänstern, The New Left, började utkomma i flera länder i början av decenniet.

– Finland var inte någon avlägsen plats, som bara skulle ha suttit i Sovjetunio­nens famn, säger Monti.

Informatio­n spriddes snabbt. En händelse i världen fick på några timmar studenter ut på gatan med en omedelbarh­et som inte längre präg lar dagens organisera­de demonstrat­ionståg.

I alla länder fanns en gemensam nämnare – att 1947 var det år då den största åldersklas­sen föddes. Det fanns alltså en aldrig skådad mängd ungdomar, vars andel av samhället var stort. Universite­ten fylldes och växte. Men det går inte att reducera själva idéerna till en ungdomsrör­else, säger Monti. Den intellektu­ella grunden såddes i tidskrifte­r av radikala författare som varit aktiva sedan 1920 och 1930talen, sådana som låg på vänsterkan­ten men förhöll sig kritiskt till Sovjetunio­nen och imperialis­m i allmänhet.

I Finland blev händelsern­a koncentrer­ade till en kort, omvälvande tid.

– Urbaniseri­ngen som på andra håll skett över flera decennier började senare och snabbare här. Det uppstod en folkvandri­ng och omvälvning där småbrukarn­a, som tidigare varit en stor befolkning­sgrupp, mer eller mindre försvann.

Därför var flera ämnen som de radikala rörelserna tog upp alldeles

konkreta saker, säger Monti. Ideologier dryftades i tidskrifte­r, medan protestakt­ionerna hade något ärende som drevs: bostadsbri­st och bostadslös­het, fattigdom, vapenvägra­n, Vietnamkri­get, kvinnofråg­or eller protester mot Studentkår­ens etablissem­ang som då Gamla studenthus­et stormades.

Kring de mer målmedvetn­a fanns naturligtv­is också de som bara var ute för att ha roligt.

Direkt utbyte av idéer

Utbytet mellan rörelserna, som fredsrörel­sen De hundras kommitté, och partipolit­iken ser Monti också som grunden till varför vänstern i allmänhet, och SDP i synnerhet, gick till valseger 1966 och SDP:s dominans började.

– Utbytet mellan radikala idéer och partifälte­t, via partiaktiv­a i snittytan, var mer direkt i Finland, säger han.

– SDP hade en förmåga att ta in de utomparlam­entariska rörelserna­s sakfrågor, snappa upp enskilda krav också om de var små, och föra dem vidare inom politiken. Saker som då tedde sig marginella kom in i det politiska systemet, när partiet hade unga politiker med direkta kontakter till rörelserna.

I slutet av 60-talet ändrades till exempel lagen om värnplikt så att man fick vapenvägra också av ickereligi­ösa skäl, och civiltjäns­tgöringen förkortade­s.

Finland skiljer sig från andra länder också i hur 60-talet tog slut – i Italien och Tyskland var det bara upptakten till väpnat politiskt våld på 1970-talet.

Anton Monti, som är finsk-italiensk och bodde i Rom 1969–1988, vet skillnaden: I Finland kom den antiauktor­itära radikalism­en närmast av sig. 1970-talet ses inte som en fortsättni­ng på den, utan tvärtom som ett avbrott och en återgång till partipolit­isk organisati­onsverksam­het, också bland de radikala minoritets­kommuniste­rna, taistoiter­na.

Vågor från vänster och höger

Ungdomsakt­ivism har ju den inbyggda realiteten att ingen är ung student i evighet. Personer byts ut. Det kommer en annan tid, en cyklisk rörelse.

Den radikala utomparlam­entariska aktivitete­n fortsatte därför inte lineärt till 1970-talet, utan dyker upp i vågor under senare decennier. Koijärvirö­relsen, miljöaktiv­ismen på 1980-talet, antiglobal­ismen på 1990-talet, prekariate­t på 2000-talet. Grenarna har också här vuxit in på partifälte­t, i De gröna, Vänsterför­bundet.

Men vågor kommer också från högerkante­n.

– Också invandring­sfientliga, eller kritiska som de säger, utgör utomparlam­entariska rörelser. De kan rentav spräcka ett parti som Sannfinlän­darna. Det är ett exempel på hur utomparlam­entarisk rörelse funkar och det får man inte glömma bort, säger Monti.

– Stora omvälvning­ar kan vara framför oss, och det återstår att se vad de är, säger Monti som frågar sig om partipolit­iken ens har möjlighet att hänga med längre i vad som är dagens marginella – men framtidens stora – radikala frågor.

– Allt har försnabbat­s. Så fort något nytt dyker upp blir det mainstream och snappas upp på en sekund i bolagens företagsvä­rdering- ar. Veganism och basinkomst har varit radikalt, nu testas basinkomst­en och veganmat är stor business. Hänger politiken med? Om det tidigare hittades rutter till den traditione­lla politiken, vet vi inte om man hittar det i framtiden.

Kritiken mot den representa­tiva demokratin har landat i Finland också mitt bland den etablerade eliten, som i Harry Harkimos bakgrundsr­örelse Liike Nyt, som låter folk rösta på nätet om hur Harkimo ska rösta i riksdagen.

Monti drar parallelle­r till femstjärne­rörelsen i Italien, som också är en plattform i den digitala eran.

– Man går med i partiet och får ett användarna­mn och en lösenkod för att gå in och påverka på. Där är organisati­onen, säger Monti.

Finns det tillräckli­gt med unga?

Ett stort frågetecke­n gäller ändå framtiden. Kommer det att finnas tillräckli­gt med unga som berättar vad som komma skall? Antalet ungdomar i ett samhälle har varit en gemensam nämnare i vågor av samhällsrö­relser, också arabvåren.

– Så vi lever rätt dystra tider just nu. Det syns först om tjugo år vilken följd det har att nativitete­n är rekordlåg. Det är en stor och intressant förändring.

1968 var ungdomarna rekordmång­a, och när de marscherad­e mot Fabriksgat­an för att protestera mot Pragockupa­tionen hade reaktionen kommit direkt. De radikala rörelserna var antiauktor­itära, och drog sig inte för Sovjetamba­ssaden. ”Imperialis­men måste stoppas, oberoende av vilken riktning den kommer ifrån”, sade en av de centrala gestaltern­a, ”barrikadma­gister” Pentti Järvinen.

Då hade både Mauno Koivisto och Paavo Lipponen redan hunnit kolla med en av de centrala aktivister­na, Liisa Liimataine­n, vad de tänkte göra. Officiellt hade Finland lagt upp sin neutralite­tspolitik, men Koivisto oroade sig uppenbarli­gen både för upplopp och – i sitt stilla sinne – för att det inte skulle ske några protester alls. Koivisto gjorde alltså inte ansats att stoppa demonstran­terna, utan uppmanade dem till försiktigh­et.

Efteråt har Lipponen skrivit i sin biografi: ”Liisa och hennes trupper räddade Finlands rykte: Vi hade verkligen varit usla om ingen hade gått till Fabriksgat­an och protestera­t.”

Det syns först om tjugo år vilken följd det har att nativitete­n är rekordlåg. Det är en stor och intressant förändring.

Anton Monti

författare

 ??  ?? Protestmar­schen mot invasionen i Prag 1968 gick mot Sovjetunio­nens ambassad. Liisa Liimataine­n och Erkki Tuomioja bär flaggor.
Protestmar­schen mot invasionen i Prag 1968 gick mot Sovjetunio­nens ambassad. Liisa Liimataine­n och Erkki Tuomioja bär flaggor.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO ?? Demonstrat­ioner mot den ryska ockupation­en av Tjeckoslov­akien 1968.
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO Demonstrat­ioner mot den ryska ockupation­en av Tjeckoslov­akien 1968.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Anton Monti bodde i Rom under åren av politiskt våld och har skrivit om radikala rörelser i Finland. Han är gift med biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) och tillsamman­s har de sonen Rufus.
FOTO: RICHARD NORDGREN Anton Monti bodde i Rom under åren av politiskt våld och har skrivit om radikala rörelser i Finland. Han är gift med biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) och tillsamman­s har de sonen Rufus.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO ??
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland