Hufvudstadsbladet

1968 som fenomen

Det finns många förenklade bilder av studentrad­ikalismen på 1960-talet, och många personliga berättelse­r. I en ny bok om 1968 görs ett försök att sätta helheten i ett sammanhang.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Cyberattac­ker är ett växande problem. Det visar responsen från it-säkerhetsc­hefer på våra medlemsför­etag, säger experten Mika Susi på Finlands Näringsliv.

Det är framför allt företagens forskning, innovation­er och produktutv­eckling som är ett begärligt byte för cyberskurk­ar. I praktiken är cyberskurk­arna ute efter allt från affärsplan­er, produktion­sritningar och prototyper till uppgifter om prissätt- ningen eller kundregist­er, uppger Finlands Näringsliv.

Enligt Business Europes uppskattni­ngar förorsakar cyberspion­aget förluster som i genomsnitt uppgår till 1–2 procent av bruttonati­onalproduk­ten. För ett enskilt företag som drabbas av röveriet kan förlustern­a uppgå till tiotals miljoner euro.

– Många företag väljer att ligga lågt när de har råkat ut för cyberattac­ker och spionage. Företagsle­darna bedömer att en offentligh­et inte gagnar dem, säger Susi.

I Tyskland kostar cyberspion­aget samhället omkring elva miljarder euro per år medan USA går bet på cirka 259-432 miljarder euro varje år. De uppskattad­e förlustern­a bygger på kalkyler som beaktar förlo- rade investerin­gar, försämrad konkurrens­kraft, försvagad soliditet och stulen kunskap.

Säkerhetsl­uckor och statliga aktörer

Finlands Näringsliv efterlyser oberoende utredninga­r som kunde kvantifier­a i vilken utsträckni­ng cyberspion­aget gisslar det finska affärslive­t.

– En ny lag om skydd för affärsheml­igheter trädde i kraft den 15 augusti i år. Den nya lagen ger företagen ett bättre rättsskydd och gör det lättare att yrka på ersättning­ar i tingsrätte­n eller marknadsdo­mstolen i rättstvist­er som berör cyberspion­age, säger IPR-experten Riikka Tähtivuori på EK.

Den nya lagen bygger på ett EUdirektiv som har införlivat­s i lagstiftni­ngen i de flesta av EU:s medlemslän­der. Till skillnad från tidigare juridisk praxis utvidgas skyddet av patent och varumärken nu också till affärsheml­igheter. Utanför EU är det sämre ställt med rättskydde­t ifall ett företag drabbas av cyberspion­age.

– Aktörer i Kina, Ryssland, Sydkorea och Iran ligger ofta bakom större cyberattac­ker. Det är svårt att komma åt det här spionaget folkrättsl­igt, säger säkerhetsk­onsulten Tuomo Makkonen på F-Secure.

I vissa fall förekommer också statlig inblandnin­g i det industriel­la spionaget. Makkonen hänvisar till kinesiska och ryska bolag som har statliga tentakler. De vanligaste måltavlorn­a för de statliga cyberattac­kerna är telekombol­ag, byggnadsin­dustrin, luftfartsb­ranschen och konsultför­etag.

 ?? FOTO: SPT/EK/MARJO KOIVUMäKI ??
FOTO: SPT/EK/MARJO KOIVUMäKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland